ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2002/2671)

Sernik chałwowy 133

poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania(...)masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. • Posypać pokruszoną chałwą

To co kocham
Batatowy pudding z bakaliami 129

Jeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „

greenscarf
Slow pizza z cukini 179

przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód(...)minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut

fitolarun.blogspot.com
Truskawkowe trio 1864

ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego

Smakołyki Bereniki
Czekolada z cytryną. Finansjerki 183

ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę(...)białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 15 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 15 g mąki orkiszowej 15 g cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 234

propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży(...)oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy

OstryKęs
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 159

wiadomo skad ta nazwa.Moze ktos z Was zna to ciasto i pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa. "Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem(...)troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic od zoltek i ubic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 819

czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen. Ciasteczka dyniowe z cynamonem Składniki ciasto 220g mąki(...)dyni, cały czas ucierać - dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi - ciasto zafoliować i schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni - cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk - dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego - kuleczki obtaczać

Smakołyki Bereniki
Imprezowe chapsiki 150

było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes Ewa zajmuje się trunkami- w tym roku mieliśmy nawet kieliszki(...)Nigella pisze, że mają przypominać wieżę z monet. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy w około centymetrowe plasterki i układamy na blasze. Pieczemy 15-20 minut, aż ciasteczka zaczną się robić złote na brzegach. Wyciągamy i studzimy- po wyjęciu z piekarnika

les mirabelles
Zdrowe odżywianie i gotowanie 114

ciast i to w nieprzesadzonej ilości.  Unikam sklepowych słodyczy, ale nie bez przesady, zdarza się coś do kawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład na opakowaniu, jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały(...)delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które

Kuchcik gotuje
Makaron z indykiem, suszonymi pomidorami i bakłażanem 273

Dania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowe muffiny z dynią (Muffin di zucca e cioccolato) 134

Dynia, królowa jesiennych straganów, na dobre rozgo ś ci ł a si ę  w mojej kuchni ;) W tym roku przygotowa ł am ju ż  

La grande e la piccola cuoca
BLATY BEZOWE DO TORTU 83

Blaty bezowe to nic innego jak spody bezowe, najczęściej wykorzystywane do tortów. Ale można je też pokruszyć i wykorzystać do przeróżnych deserów. Wykorzystując spody bezowe do

Zrób to smacznie
Kokosowy deser Banoffee 133

Wersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Kokosowy deser

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania