pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Przepis na pszenny chleb bez wyrabiania na drożdżach, przygotowanie: Drożdże połączyć z ciepłą wodą i łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut do spienienia. Dodać do mąki i soli. Wymieszać łyżką lub mikserem (hakami do ciasta drożdżowego) tylko do połączenia składników - nie zagniatać. Z ciasta powinno się dać uformować luźną, trochę klejącą kulę (jak na filmie(...)można przygotowywać chleb od razu lub odstawić na kolejne rośnięcie na noc do lodówki (polecam metodę nocną). Jeśli odstawiamy ciasto na noc, nie odgazowujemy ciasta, tylko wyrośnięte zakrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki. Jeśli przygotowujemy chleb od razu, to odgazowujemy ciasto (uderzamy/wciskamy dłonią) i dzielimy na dwie części (można podsypać mąką). Każdą spłaszczyć na kształt prostokąta i zawijać w rulon
Lekcje w kuchnizaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten trudny czas kawałkiem pysznej chałki na słodkie śniadanie lub deser :) Mnie najbardziej smakuje z masłem lub powidłami janginizowanymi bez cukru (przepis znajdziecie TUTAJ, klik! SKŁADNIKI 20 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 300 g mleka 100 g cukru 550 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans - musi się całkowicie odklejać od ręki i być dobrze napowietrzone). Przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeciasta 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Jak zrobić domowe placki tortilli - krok po kroku Wodę mocno podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Przelać ją do miski. Do wody wsypać sól i mąkę pszenną - zagnieść. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie. Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto(...)połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe. Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta pierogowego. Placki powinny być tak duże jak duża jest średnica patelni, na której będą się piekły. Patelnię nagrzać dość mocno i na gorącą układać rozwałkowane placki. Kiedy pieczony placek zacznie "puchnąć" należy
Codzienna kuchnia niecodziennainspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy z niego gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitymasy wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać już ręcznie. Dno tortownicy ( 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia boków niczym nie smarować, przełożyć masę i piec biszkopt w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką. Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura(...)nią nałożyć resztę masy z truskawkami. Ostatni blat również nasączyć i posmarować i tą posmarowaną stroną przyłożyć do poprzedniej masy. Na ( czystą) górę oraz boki wyłożyć część masy bez owoców, dowolnie udekorować. U mnie masa śmietanowa, owoce oraz serduszka z galaretki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy biszkopt przejdzie smakami
W garach u Gosiswoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca. Często też słyszę: „A czy te banany na pewno(...)Skórka powinna być pokryta ciemnymi kropkami , czyli coś czego unikamy w przypadku większości owoców. Najlepiej takie jak na zdjęciu, albo nawet ciemniejsze. Tak wiem, to już trzecia wersja bananowego ciasta na blogu. Do tej pory pojawiła się wersja podstawowa FIT i z masłem orzechowym . Wybaczcie, ale to mistrz naszego domu. Po prostu… bananowe love A jeżeli
Fitsweet.meUwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni? Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy ) . Mniam! ? ? To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet(...)cukrem, solą i olejem. Stopniowo dodając mąkę wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Miskę lekko posmaruj olejem i przełóż ciasto (łatwiej później odstanie) . Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta odrywaj małe kawałeczki, rozciągaj palcami i zawijaj w supełek. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia
Kulinarne S.O.S.ułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku(...)chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet
Proste Potrawysezon wielu pysznych owoców. Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy kolor. Taki torcik będzie się świetnie prezentowała na przykład na urodzinach lub innych(...)jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie dzielimy je na pół. Masa Serek ricotta miksujemy przez chwilę. Dodajemy jogurt grecki oraz
Health-Fit-Lifetłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym rynku ( jego niewielki dodatek podkreśli smak świątecznych babeczek bez uszczerbku na naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej. Składniki (6-7 sztuk) Ciasto - pół szklanki mąki kukurydzianej - pół szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut . Muffiny można podawać z odrobiną keczupu lub ulubionym sosem. Smacznego
Health-Fit-Lifezrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się(...)łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Polewa: Gorzką
Kuchnia MagdaLenykoloru mniam mniam mniam już byłam blisko, sięgnęłam po portfel i zamarłam 4,70 za malutkie kółko z dziurką!! No way!! Jestem chytruską, to fakt ale bez przesady. Po pierwsze taki pączuś, to mi tylko wejdzie w szpary w zębach! Ani się najem ani posmakuje, musiałabym z 10 kupić. Postanowiłam, że zrobię sama(...)ręki . Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym
pieprzny smaczeksposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia(...)zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona
Niedzielny kucharzWitajcie, a dzisiaj kolej na deser! Postanowiłam przygotować szarlotkę - trochę inaczej:) To znaczy bez mąki, bez jajek no i oczywiście bez pieczenia. Robi się ją bardzo szybko, dlatego nie trzeba długo czekać aby ją zjeść:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Składniki Spód - 80 gram płatków jaglanych - 60 gram płatków orkiszowych - 40 gram cukru kokosowego - około(...)wcześniej przygotowany spód. Polewa - 40 gram suchych daktyli (wcześniej namoczonych) - 20 gram gorzkiej czekolady - odrobina mleka roślinnego lub bez laktozy W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem. Następnie dorzucamy daktyle i całość blendujemy na gładką masę. Polewamy nią ciasto. Na wierzch położyłam preparowaną grykę z miodem i migdałami. Wartości odżywcze ( porcja 70 gram) 94 kcal
Health-Fit-Life