ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1988/2705)

Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 200

Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Puree z dyni:  1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec  35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 257

szklanki oliwy przygotowanie Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Piekarnik(...)miseczce wymieszać za'atar z oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części  Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i  o średnicy ok 25 cm. Posmarować  połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego! Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej

Stare Gary
Babeczki z masą budyniową i owocami 286

pszennej  150 g masła (schłodzonego)  3 żółtka  65 g cukru pudru  cukier waniliowy  szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną

Świat Ciasta
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 193

pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych(...)ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Kitchens Alphabet
Beza – mini beza Pavlova z owocami 129

Podczas ostatniego wypieku ciasteczek zostało mi sporo białka, a że przepadam wprost za bezą powstało 5 chrupiących z wierzchu i piankowych w środku śnieżnobiałych mini bez

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim (wegańska) 291

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze

Via Gusto
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 131

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i

Tajemnice Smaku
Najprostsza babka jogurtowa 138

Najprostsza babka jogurtowa to było moje odkrycie. Nie znajdziecie na bloku prawie żadnych babek lub keksów, bo byłam pewna, że mi te ciasta nie wychodzą. Kończyły

Relaxtime
Beza malinowo jeżynowa 160

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko

wesoła kuchnia
Blok czekoladowy z pini i daktykami 315

Wyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim

Gotowanie-uk
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 295

Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje

My Culinary Art
100% Blok bakaliowy 236

Nawet nie wiem jak mam nazwać ten wypiek... Najbardziej pasuje mi tu blok bakaliowy i niech tak zostanie :) Jest to najprostszy i najbardziej bogaty oraz maksymalnie

Kraina Miodem Płynąca
CIASTECZKA DIGESTIVE 227

Zdrowe, a przede wszystkim smaczne... ciasteczka Digestive. Ja oczywiście zrobiłam z dwóch porcji-jedną z masłem, a drugą z masłem i olejem kokosowym. Ciasteczka niestety mają

Smaczne Zdrowe
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 330

mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy szybko – nie trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni.   Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa(...)dodaję. Zapiekanka zostaje bardzo angielska i autentyczna, bez obcych – w tym wypadku śródziemnomorskich – dodatków smakowych. Wino i pomidory są tu zupełnie zbędne! Dodajemy do warzyw usmażone wcześniej mięso, wlewamy wołowy rosół, wsypujemy mrożony groszek. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu i gotujemy razem 5-6 minut, bez przykrycia. Wsypujemy skrobię (w oryginale najczęściej używana jest skrobia

Karo in the Kitchen