wzory, dekoracje na tort, a nawet całe bezowe konstrukcje i ciasta. Bardzo smaczna i popularna jest beza Pavlova, którą przygotowujemy w podobny sposób. Według mnie beza ma tylko jedną wadę… szybko rozmaka Jeśli bezę połączymy z masą na śmietanie, niestety nasiąknie wilgocią. W takich przypadkach konieczne jest zabezpieczenie bezy rozpuszczoną czekoladą lub syropem cukrowym. Ja przygotowałam z tego przepisu(...)połączenia ze sobą plecami, dwóch okrągłych bez, a pomiędzy nimi patyczek. Print Beza francuska SmartBake.pl udane wypieki. Course Dessert Cuisine French Keyword beza, beza francuska, białko jaj, cukier puder Prep Time 20 minutes Total Time 20 minutes Servings 40 bezowych lizaków Calories 150 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący papier do pieczenia piekarnik mała łyżeczka lub warek
SmartBake.plprzepis, jakiego jeszcze tutaj nie było – ciasto z patelni ! Tak, dobrze czytacie, ciasto w całości jest smażone na patelni na kuchence, bez użycia piekarnika. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Doskonale sprawdzi się na małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto z patelni jest bardzo prosty i nie wymaga(...)wielu składników. Dodatkiem są banany, które doskonale komponują się z czekoladowym smakiem ciasta. Jeśli lubicie takie proste i szybkie słodkości, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. CIASTO Z PATELNI PRZEPIS Czas przygotowania: 5 minut | Czas smażenia: ok. 20-25 minut | Liczba porcji: 10 Składniki 180 g mąki pszennej 2 jajka 100 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 ml śmietanki
Przepiski.plminuty. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku, a także szczyptę soli i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Jedną z części rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około(...)jeden z blatów ciasta i przykrywamy drugim. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i tak powstałą polewę wylewamy łyżką na wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła. Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu: Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie Maślane ciasto
e-PrzepisyKulinarneJeśli jednak najdzie nas ochota na coś innego, to polecam przygotować jakieś pyszne ciasteczka. Dziś przygotowałam dla Was krok po kroku przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia. Smażymy je, a nie pieczemy w piekarniku. Przepis ten powstał w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. Są niesamowicie delikatne! Świetnie smakują z cukrem pudrem albo zamoczone w słodkim syropie(...)szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyzeczka * woda – 35 ml * miękkie masło – 35 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajko, masło oraz wodę. Dokładnie wyrabiamy podsypując delikatnie mąką. Dzielimy na 3 równe części. Do jednej
Ostra na SłodkoNiektórych ciast po prostu nie trzeba opisywać- nazwa sama doskonale o nich mówi;) Taka właśnie jest „Delicja”: słodziutka, pyszna i mięciutka… Podobieństwo nazwy do popularnych ciastek nieprzypadkowe ( zamiast galaretki w przekładańcu skrył się jednak dżem morelowy), całość doładowana słodyczą masy a’la Milky Way spowita grubą warstwą polewy czekoladowej… Blaszka 22x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction(...)Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jaj ¾ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia
Domowe ciastaDzień dobry Komu nie zdarzyło się chwilę przed kolacją okazuje się, że zapomnieliśmy kupić pieczywo. Ten chleb jest idealnym wyjściem z sytuacji. Przygotowanie go
Co w garnkach piszczySzybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub
MarcinChefmuffiny jak pączki, czyli takie dwa w jednym: niby pączki, ale nieco mniej kaloryczne, bo nie są smażone, tylko pieczone. A oznacza to, że można je jeść bez zbytnich wyrzutów sumienia. Prawda, że fajny pomysł? Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne słodkie inspiracje: Donaty (donuts) z piekarnika Drożdżowe muffiny zawijane(...)Muffiny jak pączki Muffiny jak paczki (dought muffins) Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukry 1 jajko 3/4 szklanki mleka Dodatkowo: 40 g roztopionego masła 1/3 szklanki drobnego
Kulinarne przygody GatityW tych muffinkach totalnie się zakochacie – to zdecydowanie najlepsze, co mogę powiedzieć o nich na początek! Obłędnie czekoladowe! Bardzo wilgotne! Ciężkie, ale zarazem cały czas
Ostra na Słodkoborówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem z borówki amerykańskiej Koktajl(...)mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie
Kulinarne przygody GatityCiasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to
Relaxtimewzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika. Bez wyrzutów sumienia możesz zajadać moją szarlotkę. Domowe ciasto, które nie zawiera tylko pustych kalorii. Składniki na foremkę 24 cm: 300 g mąki orkiszowej (jasna+pełnoziarnista) 150 g masła 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru(...)cynamonu skórka otarta z cytryny 2 łyżki ksylitolu/cukru 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Super fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Garnuszek postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ), aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Ja sprawdziłam to termometrem cukierniczym, ale bez niego też można sobie poradzić - w momencie kiedy masa zacznie gęstnieć, należy łyżką sprawdzać czy podczas mieszania pozostaje za nią wyraźna smuga na dnie garnuszka. Jeśli tak znaczy(...)ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować
Opowieści z piekarnika=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka
Dziś Ja gotujeBłyskawiczne w przygotowaniu - możemy je zrobić nie mając miksera! Serniczki słodkie, konfitura kwaskowata - idealnie się uzupełniają! Na 9 sztuk: 60 g biszkoptów 30 g masła lub
VioletoweKucharzenieUwielbiam pistacje, zresztą jak wszyscy moi bliscy. Dlatego, gdy ostatnio przygotowałam domowe lody pistacjowe (bez użycia maszynki do lodów) … możecie sobie wyobrazić radość na
Słodkie okruszkiWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku(...)patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowanieOdkąd przekonałam się do słodkich śniadań lubię eksperymentować z różnymi kaszami lub płatkami, w szczególności w postaci zapiekanej. Ten przepis to ciekawy pomysł nie tylko na
Fabryka pomysłówTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę umyj i obierz ze skóry, zostaw ogonki. Włóż do wody wraz(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki
Garniec Magalieprzepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :) SKŁADNIKI(...)zależy, jak słodkie ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić. 2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić. 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze. 4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. 5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 4 łyżki jogurtu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztopione, przestudzone masło (ghee) oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy(...)przez kolejne 5 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Nadzienie wykładamy łyżeczką na ciasto. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy na pół i zlepiamy, formując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego
Życie zamknięte w smakupieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki(...)odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto na kawałki i formować wałki. Ostrym nożem kroić pod kątem kopytka. Wrzucić na osolony wrzątek
Weekendy w domu i ogrodziedżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto(...)następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały. Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę
Smakowy Rajsama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest na to recepta - lżejsza wersja tradycyjnej pizzy, którą można jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie(...)DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące). Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić
Powiedz dietom niepremii. Tylko dla zaawansowanych graczy. Tu nie musi paść ani jedno pytanie, a gracz i tak zna odpowiedź. Ten etap toczy się w świecie, którego uczestnicy rozumieją się bez słów. Pytanie, odpowiedź - to wszystko jest zbędne, jeśli tylko wcześniej zadawaliśmy właściwe pytania i zawsze do końca wysłuchali odpowiedzi. Tu filiżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze(...)wystarczająca nagroda. A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie! Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego
KUCHARNIAMirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego(...)bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna , Maggie i Siankoo . Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały! Babeczki szpinakowe z cytrynową nutą Składniki: (na 6 sztuk) 150 g mrożonego, siekanego szpinaku 2 jajka 65 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności. Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam(...)mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany(...)kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma
prawdziwe jedzeniewylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie przygotowujemy ściereczkę na którą zaraz po upieczeniu wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego(...)malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję do akcji
MiksturownikTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka(...)misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml
Zabawa smakiemPrzesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao dodać do ciasta.Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o wym. 36x26 cm.Pieczemy 40 min w temp. 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Pralina ze słonecznikiem. Wszystkie składniki zagotować i dodać słonecznik. Gotować 2 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temp. 200ºC na złoty(...)uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcałym okresie jesienno-zimowym. Muffinki możesz łatwo zapakować i zabrać ze sobą. Dekorowanie babeczek nie musi być skomplikowane, wystarczy lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. A nawet dobrze smakują bez tego! Babeczki piernikowe to doskonały pomysł na prezent . Zapakuj je elegancko w folię albo pojemnik i przewiąż kolorową wstążką. Podarunek dla najbliższych gotowy! Zobacz też: Kawa piernikowa – przepis(...)pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj. Przełóż produkty sypkie do mokrych i zmiksuj krótko, do połączenia składników. Jeśli zależy Ci na mocno czekoladowym smaku, dodaj do masy posiekaną drobno czekoladę mleczną i zamieszaj łyżką lub szpatułką, delikatnie. Przygotuj papilotki do babeczek świątecznych. Do każdej z nich nalej masę (około 3/4 wysokości). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz babeczki
RozdomowionaWitam Kochani Dziś tematyka trochę inna niż zwykle-nie będzie pieczenia, bo dopadła mnie choroba i kuruję się. Chciałam dziś napisać kilka słów na
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPowiem Wam, że kiedy przyrządzałam to ciasto po raz pierwszy, nie zdawałam sobie sprawy, że wyjdzie aż tak pyszne! Tak dobrego ucieranego ciasta nie jadłam już
Be Fit Be StrongChrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie
RelaxtimeBiszkopt z kremem kajmakowym miał być biszkoptem dzielonym na 3 blaty. Ale biszkopt wyszedł mi taki, że podzieliłam go tylko na 2. Trzy byłyby zdecydowanie za
RelaxtimeNo to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale
Niezły MłynekJeśli spędzamy dużo czasu w kuchni, przygotowując wytrawne posiłki i słodkie pyszności, zdecydowanie przyda nam się robot kuchenny . Z jego pomocą przygotowywanie potraw stanie się szybsze
Słodkie okruszkiIdealny sernik dla tych,którzy wykluczyli ze swojej diety cukier,bo chcą zdrowiej żyć,dla tych,którzy liczą kalorie lub ze wyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka
Ostra na SłodkoDelikatny, nie mocno słodki klasyczny sernik bez spodu. Uwieńczeniem jego smaku jest fajny, ananasowy mus, który znajduje się na górze ciasta. Niestety chciałam dodatkowo podkręcić smak sera, nadając mu ananasową nutę i pokroiłam do środka 2 krążki ananasa. Nie był to dobry pomysł ... bo ananas spowodował, że sernik po upieczeniu stał się tak sypki, że trudno było go pokroić(...)zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1 kostka masła o wadze 200 g 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego Składniki na mus: 1 puszka ananasów 1.5 opakowania galaretki cytrynowej Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym
Walijskie PichcenieCiasto tiramisu. Lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe. Ciasto tiramisu To lekkie ciasto biszkoptowe jest wilgotne i rozpływa się w ustach, dzięki dużej zawartości kawowego ponczu. Ciasto tiramisu to nic innego jak blaty biszkoptowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Całość smakowo bardzo mocno zbliżona do włoskiego deseru tiramisu. Śmiało możesz ukroić sobie większy kawałek. Ciasto tiramisu Ciasto(...)zaparzonej kawy - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: - biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się - 200 g słodkiej śmietany 30-36% - kakao do posypania Ciasto tiramisu Ciasto tiramisu Jak zrobić ciasto tiramisu? Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodawaj powoli cukier, kolejno
Z Kuchni Do KuchniSernik z białą czekoladą? Podchodziłam do tego ciasta trochę jak do jeża, bo nie jestem fanką białej czekolady. Ale ciasto było zamówione przez koleżankę dla jej
Relaxtimesurowo ale wszelkimi ciastami, dżemami, sokami z ich wykorzystaniem. Od razu uprzedzę Wasze pytania, moje ciasto jest tak wystrojone i ozdobione truskawkami na górze, bo było elementem pewnej sesji zdjęciowej. Sesji która mimo że bardziej biznesowa musiała mieć akcent kulinarny, bo nie da się bez! Zrobiłyśmy zatem piękne zdjęcia na warszawskiej Pradze, gdzie ciasto wzbudzało ogólny entuzjazm i zaciekawienie(...)ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – tort czekoladowy z owocami – makaron z truskawkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO
nietylkopasta.plzachłannie radość z pochwał i wyrazów uznania. Spróbujcie więc, bez względu na to, do której z kategorii należycie. Spróbujcie nawet, jeśli o cieście drożdżowym wiecie wszystko, zjedliście na nim zęby i wyrobiliście sobie mięśnie. Przepis ten, w związku z powyższym Was nie zaskoczy, ale to bez znaczenia. Spróbujcie - po prostu jest pyszny. Składniki(...)mieszamy po raz kolejny, przesiewamy drugą szklankę mąki (możemy dodać w tym momencie garść bakalii ). Mieszamy łyżką, do powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Przelewamy masę do keksówki o wymiarach około 30 cm /11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni, pieczemy 30 minut. Zdarzyło mi się ostatnio, przez nieuwagę
Kronika Piekarnikaszybciej przygotować chleb w domu. Na przykład ten – prosty chleb na proszku do pieczenia. Nie bez powodu w jego nazwie występuje słowo ,,prosty”. W końcu czy jest coś trudnego w wymieszaniu mąki, soli, cukru i proszku do pieczenia, a potem dodaniu wody i piwa (no dobra, czasem możemy mieć problem z dodaniem piwa(...)chleb na proszku do pieczenia Składniki na keksówkę o długości 16 cm: 550 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 330 ml piwa 50 ml wody gazowanej 30 g cukru 100 g stopionego masła Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wymieszaj
365 dni dookoła kuchnidzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką orkiszową i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki orkiszowej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki(...)mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite. W garnku podgrzewamy tłuszcz
Be Fit Be StrongPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g
W kuchni bez szafekciasto, inaczej smakuje, podobno jest zdrowsza i można ją jeść bez wyrzutów sumienia, – suppli – kulki ryżowe przygotowywane z sosem pomidorowym, w środku z mozzarella lub mięsem, – Gnochii ala Romana – to nie typowe kluseczki. Robi się je z semoliny, a nie normalnej mąki. Z ciasta wycinają płaskie krążki, które zapiekane są z roztopionym masłem i parmezanem(...)Archetto – dziewczyny polecały tutaj Capricciose, Quattro Formaggi i Salsiccie, – Carlo Menta – kolejna kilkanaście razy wspominana pizzeria, – Dar Poeta – fenomenalna pizza opiekana w piecu drewnianym, – La Montecarlo – jedna z najbardziej polecanych pizzerii w centrum miasta, – Pizzeria Andrea – przytulny, mały lokal z genialnym jedzeniem i obsługą, – I SUPPLI – malutki lokal, warto
Czynniki pierwszetylko 4,5 gram na porcję, w tym 1,2 gram błonnika. Takie keto ciasto można zatem jeść do woli i to bez wyrzutów sumienia! Jogurtowiec (Keto, Paleo, LowCarb) Pyszne i ładnie wyglądające keto ciasto, czyli jogurtowiec z galaretkami. Jest to biszkopt kokosowy przełożony jogurtowym nadzieniem oraz kolorowymi galaretkami herbacianymi. Palce lizać! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword(...)żelatyny płaskie 1/3 szklanki wody zimnej 10 kropli stewii w płynie Sposób przygotowania Biszkopt Jajka ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez
Modern Cave Girlteż przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy(...)mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować okrągłe kotleciki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć, bez obierania pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki
Kocham..lubię..gotuję..cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować(...)płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kruszonka: na stolnicę albo deskę wysypać mąkę, cukier oraz pokrojoną w kostkę
mecooksDziś na blogu słodkości. Pyszne i wilgotne muffiny z jabłkami i cynamonem, które robi się dosłownie w chwilę, nawet bez użycia miksera. Natknęłam się na ten przepis na tym blogu i zachwyciła mnie prostota jego wykonania. Zrobiłam i polecam gorąco, rozeszły się jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Muffiny z jabłkami i cynamonem(...)uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, posyp posiekanymi migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut
karmelowyokaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście. Możesz go z łatwością udekorować czekoladą, ale jeśli to dla Ciebie za dużo dobrego w jednym , pomiń ten krok :) Bez polewy czekoladowej, piernik także będzie smakował wyśmienicie. Przepis na piernik w czekoladzie jest idealny na jedną formę do chleba/babki o długości około 30 cm. Jeśli cały piernik nie zostanie(...)przesianą mąkę, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszaj masę. Dolewaj podgrzany wcześniej miód powoli, a także dodaj przyprawę korzenną, sodę oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż do momentu, kiedy będzie miało gładką, jednolitą masę. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Czas na przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, a jeśli chcesz zaoszczędzić czas, najpierw podgrzej
Rozdomowionapysznego rozgrzewającego deseru. W połączeniu z wiórkami kokosowymi jest na prawdę pyszny:) Do dzisiejszego ciasta potrzeba zaledwie kilka składników, które połączone ze sobą dają nam niezwykle smaczny deser. Ciasto jest bez mąki, mleka oraz dodatku białego cukru. Proste i szybkie do zrobienia - nawet w przypadku niespodziewanych gości. Wartości odżywcze na całość: 1448 kcal(...)sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do ryżu i mieszamy. Na koniec porcjami dodajemy ubite białka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Deser ryżowy można podawać z domowym sosem owocowym lub czekoladowym. Najlepiej smakuje na ciepło. *najlepiej użyć słodzidła, które ma jasny kolor
Health-Fit-LifeKopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie Ja stosuję obie Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja
Słodkie okruszkiprzepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka 3,2 % - 2 budynie waniliowe - 2 łyżki mąki(...)rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. II. Masy: W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu
DominikaDolcimasłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie dopiero po ok. 1,5-2h. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach(...)kulki wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo. Pieczemy w zamkniętej formie do przyrumienienia (u mnie ok.7 minut), zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. Po zdjęciu z gofrownicy gofry odparowujemy chwilę na kratce. Można delektować się jeszcze ciepłymi
Smaczne ZdroweSernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel(...)oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej
psgotujemybananów, których nikt nie chciał jeść 😉 Jest to też szybki i dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po pieczeniu ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki(...)Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 5-10 min. z termoobiegiem. Rada: Jeżeli nie mamy bananów to możemy je pominąć, wtedy będziemy mieli tradycyjne kokosanki. Wykonanie pozostaje bez zmian. P.S. Przepis pochodzi
Kuchnia MagdaLenyNie jestem fanką chleba pieczonego na drożdżach, ale czego nie robi się dla towarzystwa;) Chleb z garnka piekłam wraz innymi blogerami w Czerwcowej Piekarni Amber.
Codziennik KuchennyUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo
Be Fit Be Strongowsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 1 ½ łyżeczki soli(...)wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Układamy str. sklejoną. Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch
Moniki Smakołykimniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny(...)koniec ubijania dodajemy wanilię (opcjonalnie). Krem jajeczny łączymy z mascarpone i ubijamy. Nasze ciacho dzielimy na 2 części, tak jak przekrawamy normalny biszkopt. Wykładamy na blachę, w której były pieczone, najlepiej wyłożoną folią spożywczą (ciasto lepiej się wyciąga ;)). Spód ciacha nasączamy kawą połączoną z rumem. Nie bądźmy sknerami, ciasto powinno być dobrze nasączone w każdym miejscu ;) Na nasączone ciasto wykładamy
Jak gotować i nie zwariowaćmąką ) i formuję bagietkę o długości blachy na której piekę ( około 35 cm ) ciasto zwijam od dłuższego boku w rulonik Tak uformowane bagietki układam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Blachę z bagietkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę Pieczenie bagietek Wyrośnięte bagietki nacinam wzdłuż żyletką i spryskuję wodą ( jeżeli nie mamy spryskiwacza(...)stopni i piekę w tej temperaturze 5 minut Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut 10 minut przed końcem pieczenia jeszcze raz spryskuję bagietki wodą ( jeżeli nie wstawiłam naczynia z wodą do piekarnika ) W sumie piekę bagietki około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu Domowe bagietki
Uwaga Babcia Piecze ChlebParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około(...)użyjcie, w miarę możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt. Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika
Marder&Marder Manufactureutrzymać prostokątny kształt. Podsypujemy mąką jeśli się klei. Następnie smarujemy 2/3 powierzchni drugą kostką miękkiej margaryny. Teraz czas na zabawę. Składamy ciasto jak kartkę papieru. Do środka najpierw część bez margaryny, a później jak już nam pasuje. Jak już poskładamy do małych rozmiarów prostokąta, to owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Masa makowa, to niezbyt(...)zostawić do ostygnięcia. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować na do grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed
Karczma HonoriettyCiasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Puree z dyni: 1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec 35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanki oliwy przygotowanie Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Piekarnik(...)miseczce wymieszać za'atar z oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i o średnicy ok 25 cm. Posmarować połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego! Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej
Stare Garypszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną
Świat Ciastapysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych(...)ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Kitchens Alphabet