ccccspód ciasta 1 kostka masła 3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka sól wszystkie składniki połączyć razem, jeśli ciasto się nie łączy dodać śmietany
Moje WyrobyPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia ŁukaszaPomysł na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek - twarogowe placki nadziane malinami oraz borówkami. Proste i łatwe do przygotowania. Placki należy smażyć na małym ogniu i pod
UgotowaćProsty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić
MohiellaWilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie. Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości
Fleksitarianizm.plBabcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc.
W kuchni bez szafekKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą
Ostra na Słodkotrochę posypuję z wierzchu, by prezentowały się jeszcze bardziej uroczo i przytulnie :) Każde z małych ciasteczek pokrywam warstwą kajmaku, który wciąż stoi w lodówce po zrobieniu budyniowej szarlotki bez pieczenia , i który sprawia, że ciastka nabierają głębi słodyczy, kremowego akcentu i listopadowej wyjątkowości, zapraszającej do zaszycia się w domowym cieple z ulubionymi ludźmi lub solo z kubkiem jesiennej(...)pieczenia 1/4 mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) Do tego: 2 łyżki kajmaku posiekane orzechy włoskie do ozdoby Sposób przyrządzenia: 1. W misce rozgnieć banany na mus i połącz z cukrem i masłem na jak najbardziej jednolitą masę. 2. Dodaj sól, gałkę muszkatołową, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia - wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanakorzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą serowo-jogurtową. Jedynie, następnym(...)waniliowy bez cukru (40 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: ok. 200 g kajmaku cynamon mielony popcorn (opcjonalnie) Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Puree z dyni: Dynię kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania ze skóry), usuwamy pestki oraz włóknisty środek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyopisałam, jeśli zachowamy recepturę podaną w przepisie i nie przekroczymy czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto biszkoptowe z miodem będzie suche i twarde. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut + studzenie Forma z piekarnika: 46 cm x 38 cm Przepis na miodownik biszkoptowy: Ciasto na biszkopt z miodem: 160 g masła 180 g miodu naturalnego(...)mąki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzić, aby po upieczeniu powstał cienki i równy miodowy blat. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 15 - 18 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto w formie wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie ciasto wyjąć
Kuchcik gotujeproszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto odstawiam(...)dżemu pomarańczowego 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu: Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu bez dżemu. Na dżem wykładam 3-4 łyżki kremu czekoladowego. Tak samo postępuję z drugim blatem
Słodki sentymentDrożdżówki z borówkami i serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień(...)drożdżowe straszne, jak je malują Ciasto drożdżowe ma sławę kapryśnego i trudnego ciasta. Chciałabym powiedzieć, że to całkowita nieprawda, ale coś w tym jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne warunki, ale kiedy tylko poznamy ich wymagania, okazuje się, że robienie ciasta drożdżowego to sama przyjemność. Żeby ułatwić Wam pieczenie na drożdżach, przygotowałam specjalny poradnik. Znajdziecie
Na-talerzu.plczyli coś, co chyba każdy z nas lubi! Zajrzyjcie i poszukajcie pomysłów na jutrzejszy obiad! Ja przygotowałam przepyszną Izraelską pizzę śniadaniową, z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/izraelska-pizza-na-sniadanie Drożdżowe ciasto z dodatkiem aromatycznej przyprawy Za’atar, świeżych warzyw, słonej fety i sadzonego jajka, to pomysł, który przygotowałam na weekendową kolację. Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 2 mniejsze – to był(...)czasie rozciągamy 1 dużą alo 2 mniejsze pizze. Smarujemy passatą pomidorową lub pesto. Posypujemy Za’atarem oraz ciecierzycą. Układamy pokrojone pomidorki, dodajemy fetę oraz szałwię. Pieczemy ok. 7 minut w 190C bez termoobiegu, a następnie wbijamy jajka. Dopiekamy ok. 12-15 minut w 190C. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! Ps. Na stronie znajdziecie również wiele inspiracji w formie
Ostra na Słodko