jutro będzie lepiej. W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat. Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo. Mały Dominik był zachwycony faktem(...)dodać barwnik, wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą. Wystudzić. Smacznego! Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż(...)kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier
Mango Papajamąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji(...)ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo
Smakołyki Berenikispowodują ogromny brak równowagi między energią, którą przyjmujemy, a energią, którą wydatkujemy. W rezultacie nasz organizm będzie gromadził je w postaci tłuszczu, tłuszczu trzewnego i tłuszczu tętniczego. Wszystko to bez dostarczania nam jakichkolwiek innych składników odżywczych, które mogłyby być przydatne dla naszego organizmu. Konsekwencje, jak wyjaśniliśmy na początku tej sekcji: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia(...)grillowanie lub pieczenie. Słodkie i słone przekąski. Ogólnie rzecz biorąc, mówiąc o produktach przemysłowych i przetworzonych, żywność ta opiera się prawie wyłącznie na skrobiach lub mąkach, soli i tłuszczach. Dlatego powinniśmy je jeść tylko od czasu do czasu. Wyroby cukiernicze. Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, że do pokarmów o pustych kaloriach zaliczamy przemysłowe ciastka i ciasta. W rzeczywistości
ProstePesto.plMus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą
Słodki PomysłLemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej
Upiecz sobie babeczkęNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem
Świat CiastaSkładniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część
OliveandThymeWiększość kobiet, które znam (w zasadzie chyba wszystkie) używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować
IzaGotujeJak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale
Bon Appetit Małgorzatydelektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)facebooku ( tutaj ). Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y. Spróbuj również SERNIK MALINOWY Z BEZĄ NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM CIEŚCIE (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis
Wypisz WymalujMigdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które
RelaxtimeGrecka zapiekanka warzywna Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą
Cztery FajeryDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za
Jacob TastesCiasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w
Basia w kuchni