Jesień to najlepsza pora na potrawy z dynią, prawda? Dziś chcę podzielić się prostym przepisem na pyszne placki narodowej kuchni lezgińskiej, które z pewnością przypadną do
Smaki Armineciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy bułeczki Układamy w foremce do bułek. S marujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy razem z silikonową foremką na patelni ( zdejmujemy rączki ). Pieczemy ok.20-25(...)Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki pomagając sobie foremką do burgerów. Ps. w przypadku takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką tartą – będą się odklejały bez najmniejszego problemu! Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. DODATKOWO: * ser camembert – 2 op * puree z dyni ( upieczona z ziołami/przyprawami ), zblendowana dynia * świeże zioła/kiełki * sól, pieprz
Ostra na Słodkobardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;) Oczywiście tort można przygotować(...)czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy
Smaki Na Talerzusól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić od rąk). 2. Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić, uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia(...)samym czasie wysmarowane masłem naczynie wraz z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni. 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut. 5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia
Szalona Kuchnia Ewelinymnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki) 100 g cukru pudru(...)Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt lub kwadrat (grubość około 7 mm) (fot.1) . Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki (fot.2) . Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 30 minut do momentu zarumienia
Świat CiastaUwielbiam wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, a już zwłaszcza w połączeniu z czekoladą. Dziś przepis na doskonałe, lekkie muffinki z malinami, zrobione z niewielkiej ilości
Healthy food explorertwarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód(...)powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną
Fitsweet.memuszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem(...)oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie
Smakołyki AsiLubicie bułeczki? Ja, choć są niestety tuczące, pozwalam sobie od czasu do czasu na tą rozpustę;) Bułeczki z tego przepisu są niebywale mięciutkie. Smakują nawet i bez żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych(...)mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia
Smaki Na Talerzujabłek – ale tak naprawdę to dowolnie duża ilość jabłek😉 40g dobrej odżywki białkowej – u mnie o smaku ciasteczkowym 2 jajka Cynamon – do smaku Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego (u mnie bez😉 ) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo one zajmą nam najwięcej czasu😉 Nie obieramy ich ze skórki tylko dokładnie myjemy i kroimy w nie-za-drobną(...)ciasta – i tak jak lubię najbardziej – wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę😀 Wychodzi zwarte ciacho o plastelinowej konsystencji. Masę wsadzamy do zamrażalnika na 15 minut albo do lodówki na godzinę. Jak masa na spód nam się schłodzi smarujemy formę olejem kokosowym i wciskamy ciacho na formę, ugniatając je paluchami tak, żeby pasowało i pokryło równomiernie całą foremkę. Nakłuwamy ciasto
Jak gotować i nie zwariowaćTegoroczne Walentynki zaczęłam 4 tygodnie temu... tak sobie myślę... bo chyba najpiękniejszą walentynkę dostałam właśnie wtedy kiedy urodziła się moja druga córka :-) I w ogóle to
Czary - gary w kuchnifetaminōw, jak 4 całe ziorko. To trocha tak, keby jako kobiyta sie kupioła nowo kecka 5 , łostawiōła sie w dōma z ni yno pasek, a ta reszta by wyciepła. Bez to trza pamiyntać, żeby jejś 6 tyż trocha tych niyprzetworzōnych czyńści zboża. Niy bōjcie sie, że tam driny 7 sōm yno same dziwności, bo trocha szokolady tyż(...)masła. Jajca zmiksujcie ze cukrym. Niyskorzi 11 dejcie tam mōnka, zarodki, rozpuszczōno szokolada, oliwa, prziprawy i wszysko dobrze wymiyszejcie. Rozgrzyjcie sie piec na 180 stopni. Przigotujcie sie forymki na muffiny- nojlepi take mańsze. Do kołżdyj dejcie łeżka ciasta (żeby wiynksze pó 12 forymki bōło połne- ja, wiym, że połōwki zawsze sōm równe, ale przeca i tak wszyscy wiycie
Chop w kuchniBeza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-ukdzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie) szczypta(...)wiórek kokosowych ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Mąkę posiekać z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodać szczyptę soli i twaróg – zagnieść zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut). W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch
Świat Ciastamojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem
moj przepis na