ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1490/2671)

Sernik pod pierzynką z pianki 137

żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego  - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem  i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą.  Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut.  Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik

Pasje Jolki
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi 332

morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy! Składniki: (12 muffin) 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych(...)owsianymi i odstaw na chwilę. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi. W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Formę muffinkową wypełnij ciastem. Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Owsiane muffinki najlepsze są zaraz

Moja Delicja
Gofry belgijskie 212

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Chleb razowy 151

Jako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki(...)Major to wysarczy włożyć składniki do misy ,zamocować hak do ciasta,nastwaić prędkość mieszania na I i wyrabiać 4 minuty. Jeśli nie to w misie ugniataj ciasto rękoma tradycyjnie. Następnie odstaw w misie na półtorej godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie wyrobić przez około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowa czekoladka 85

dodajemy kolejno żółtka. Na koniec dodajemy kakao, proszek do pieczenia, mąki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 600 ml mleka  2 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym (40g, bez cukru) 1/2 szklanki cukru   1 łyżka(...)dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) herbatniki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu, na której rozsmarowujemy pozostały krem. Krem z kolei przykrywamy równą

Cynamonowe szczęście
KEKS 149

pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny. Idealny do popołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik.  Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie(...)25x12 cm KEKS 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, przesianej 200 g ( 1 kostka) miękkiego masła 120 g (1 szklanka) cukru pudru  5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny

cool and minty
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 358

startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon np. z papieru do pieczenia, dzięki któremu stworzymy równe koło). Boki ozdabiamy wyciskając szprycą podłużne kształty, zaczynając u dołu i kierując końcówkę równiutko do samej góry ciasta. I tak dookoła całego ciasta. Następnie brzeg tortu ozdabiamy rozetkami, falami i znów rozetkami z kremu oraz żurawiną w czekoladzie(...)napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo. Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło

Ratunku obiad
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 228

stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości(...)cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i przykryć ciemnym biszkoptem. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udekorować. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: Masło wyjąć z lodówki min. 2 godz. wcześniej. Białka wlać do dużej metalowej miski. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i chwilę ubijać trzepaczką. Następnie

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 134

piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy(...)tylko przyjdzie do głowy.  Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą.  Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.  Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut

Kolorowy Przepisownik
Tort czekoladowy z bananami 244

szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 40g ciemnego kakao bez cukru 60g cukru 4 łyżeczki żelatyny 5 bananów 1/2 cytryny Polewa: 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady(...)wstawić do lodówki na noc. Biszkopt: 2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Pizza z kurczakiem a la gyros 224

postawiłam na domowy gyros. Pizza wyszła pyszna. Do tego pieczarki, papryka (u nas nigdy nie może jej braknąć, bo mój mąż ją bardzo lubi i nie wyobraża sobie pizzy bez tego składnika), ser mozzarella i pyszna pizza gotowa. Polecam P.s. A jakie są Wasze ulubione dodatki na pizze? Składniki: (na pizze 30 cm) 2 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy

Słodkie okruszki
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 123

wszystkich tych prezent ów , mieszała je, tworząc ten wyjątkowy deser. Zapraszam Was na dzisiejszy przepis na tradycyjn ą  Pastiera Napoletana, ciasto, bez którego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych.  SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 230 g masła  200 g cukru 1 jajko 2 żółtka skorka otarta(...)fuoco lento per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Kruche ciasto Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy otart ą  skórkę z cytryny oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy foli ą  spożywczą, schładzamy w lodówce przez

La grande e la piccola cuoca
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 38

złapałam się za głowę. Pieczenie z parą, temperatura wyrobionego ciasta, proporcje (6,5 kg mąki na 700 g zakwasu i 2,1 kg wody). Potem zaczęłam się bardziej zagłębiać w tę książkę i się zakochałam. Jednocześnie musiałam trochę połączyć systemy tej książki i moje, żeby wszystko było bardziej przystępne, czyli składniki zostawiłam, ale sposób pieczenia jest już typowo(...)taki z mąki pszennej, na drożdżach nie podbił mojego serca. Jem go jednak bez marudzenia, bo jest naprawdę smaczny. Kolejne podejście to chyba jednak będzie chleb na zakwasie. Chodzi za mną połączenie mąki pszennej i żytniej. I jakieś dodatki – orzechy, śliwki. Jutro rano też piekę chleb, ale będzie to typowo pszenno-żytni na drożdżach. Po południu zawożę

Kardamonovy
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 63

złapałam się za głowę. Pieczenie z parą, temperatura wyrobionego ciasta, proporcje (6,5 kg mąki na 700 g zakwasu i 2,1 kg wody). Potem zaczęłam się bardziej zagłębiać w tę książkę i się zakochałam. Jednocześnie musiałam trochę połączyć systemy tej książki i moje, żeby wszystko było bardziej przystępne, czyli składniki zostawiłam, ale sposób pieczenia jest już typowo(...)taki z mąki pszennej, na drożdżach nie podbił mojego serca. Jem go jednak bez marudzenia, bo jest naprawdę smaczny. Kolejne podejście to chyba jednak będzie chleb na zakwasie. Chodzi za mną połączenie mąki pszennej i żytniej. I jakieś dodatki – orzechy, śliwki. Jutro rano też piekę chleb, ale będzie to typowo pszenno-żytni na drożdżach. Po południu zawożę

Kardamonovy
Kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady 137

Kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady bez jajek, bez masła, bez drogich i trudno dostępnych obecnie składników. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i chrupiące. Stanowią bardzo pyszny deser, ale też są pomysłem na przekąskę dodającą energii i osładzającą ten trudny czas. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnych foremek – i tak się udadzą! Ciastka przygotowałam z mieszanki(...)kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ok 0,5 szkl wody 100g czekolady Jak zrobić kryzysowe ciasteczka z kawałkami czekolady: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania