ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1487/2671)

zielony sernik na zimno 160

dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały.  *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi(...)jajka 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada bezowa z truskawkami 331

zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu(...)dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo. Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia. Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku

Smakołyki Asi
Korzenne placki na mące orkiszowej 167

mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka

Słodkie okruszki
Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką 132

cyklu fit-ciasteczka, czyli jak samemu zrobić coś słodkiego bez cukru :) Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 20 ciasteczek Porcje 20 ciasteczek Składniki 2 szklanki mąka żytnia 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2/3 szklanki erytrol lub inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko(...)łyżek kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na zwartą masę. Ciasto powinno się lekko kruszyć, ale dać ubić w kulkę. Kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 20 minut w temp

Kucharzyca
Ciasteczka z płatków i bananów 160

pomarańczy    2 średnie banany    10 daktyli bez pestek    3 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Suche składniki mieszamy w misce (płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy(...)gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około  180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi

peggiwkuchni
Orkiszowe placki z korzenną nutą 222

mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka

Słodkie okruszki
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 192

się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min. Po tym czasie(...)każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem, tylko tą część bez nadzienia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce, lub piec w 180 st. z termoobiegiem na najniższej półce i 3 od dołu. W środku

moj przepis na
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 155

takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła(...)cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem. Na koniec dodajemy piane i wszystko delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Cząstki jabłka

Dzieje kuchennej Wiewióry
babeczki "muszelki z perełką" 142

godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.  W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając(...)ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę,  pospać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki kawowo jaśminowe 137

śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę(...)Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie

Kuchenne Wariacje
Walentynkowe ciasto z serduszkami 216

własnoręcznie przyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew(...)biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka

My simple kitchen
CUKIER PUDER Z AROMATEM Z LILAKA (BZU) 118

zamknąć na dłużej w moim kulinarnym królestwie. Powstał bardzo fajny cukier puder, który będzie idealny do ciast, placuszków i naleśników. Kto wie, do czego jeszcze go użyję ;) SKŁADNIKI: 1 szkl kwiatów lilaka (bzu) 1 1/2 szkl drobnego cukru A jak to zrobić: Kwiaty bzu, zasypać cukrem i zmielić. Należy to zrobić bezpośrednio po zerwaniu kwiatów, gdyż pozostawione na dłużej, zaczną(...)usychać i nabiorą brązowego koloru. Nie wpłynie to pozytywnie na wygląd naszego cukru. Zmielony cukier rozsypać na papier do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w słoiczku

Kuchnia w opałach
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 136

wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa

Kuchnia po mojemu
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 201

dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest(...)bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.     Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda

sama złodycz
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 194

około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka(...)posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Źródło: przepis własny   drukuj przepis

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania