ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1483/2671)

Chleb bezglutenowy z ziemniakami 37

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce(...)suche z ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. ? Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. ? Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. ? Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 180 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć

To co kocham
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 132

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny(...)wody. Zmiksować. • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 180 st.C przez

To co kocham
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 251

mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec(...)wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z kremem i malinami 143

hansi-theme-font:minor-latin;} 6 jajek   7 łyżek mąki tortowej   szklanka cukru   łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie(...)Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej

Mania Wypiekania
Sernik na cieście marchewkowym 35

pyszny, elegancki i puszysty sernik na cieście marchewkowym . Uwielbiasz ciasto marchewkowe i uwielbiasz sernik ? Sprawdź koniecznie niesamowite połączenie tych dwóch cudownych smaków! W każdym kęsie tego domowego deseru znajdziesz słodką, lekko orzechową nutę ciasta marchewkowego oraz kremowy, wilgotny smak pieczonego sernika. Mimo, że osiągnięcie odpowiednich proporcji wymagało kilku prób, to stworzyliśmy przepis na ciasto marchewkowe z sernikiem , które jest świetnie(...)masłem i wysypanej mąką tortownicy przełóż 3/4 ciasta marchewkowego. Na warstwę ciasta marchewkowego wylej (nie mieszając) 3/4 masy twarogowej. Następnie nałóż pozostałą część ciasta marchewkowego, a na wierzch resztę masy twarogowej w taki sposób, aby przykryła całość. Pieczenie: Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na półkę niżej niż środek. Piecz 60 – 70 minut. Jeśli wierzch zacznie

Kuchnia Na Wypasie
Sernik staropolski 30

Sernik staropolski to jedno z najbardziej klasycznych i tradycyjnych ciast serowych w polskiej kuchni. To pyszne danie cieszyło się popularnością od wielu pokoleń i ma wiele wariacji, z których każda ma swój niepowtarzalny smak. W tym artykule przyjrzymy się temu wyjątkowemu deserowi, dowiemy się, jak go przygotować i poznamy kilka ciekawostek na jego temat. Jeśli jesteś miłośnikiem sernika, to koniecznie(...)wyrównaj ją. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę w temperaturze 160°C. Po upieczeniu, pozostaw sernik do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik udekoruj owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową, według własnego gustu. Sernik staropolski: wyjątkowy smak tradycji Sernik staropolski to nie tylko pyszne ciasto, ale także kawałek polskiej tradycji i historii. To jedno z dań

Ania i Marcin gotują
Sernik na jogurcie z owocami lata 45

bowiem ani grama sera :) Jego podstawowym składnikiem jest jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest obłędny! Od razu uprzedzam, że ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Najlepiej podawać(...)drugi dzień po upieczeniu, dopiero wtedy nabiera właściwej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! :D Kruche ciasto : 310 g mąki pszennej 170 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowa : 800 g jogurtu greckiego 5 jajek 180 g cukru 16 g cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu

Opowieści z piekarnika
Karpatka z kremem mascarpone i malinami 43

dodać proszek do pieczenia. ? Ciasto rozsmarować w dwóch tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 220 st.C przez 5 minut, potem zmniejszyć do 200 st. C i piec 10 minut, następne 10 minut w temp. 180 st.C. ? Śmietanę z cukrem pudrem ubić na gęsto, dodać ser mascarpone i wymieszać. ? Ładniejsze ciasto przeznaczyć na wierzch(...)jeśli zbytnio wyrósł, ściąć górki i można je dokleić do wierzchu. ? 2/3 masy serowej wymieszać z malinami, odłożyć kilkanaście do dekoracji. ? Posmarować tą masą pierwsze ciasto, przykryć drugim i niedokładnie pomazać wierzch pozostałą masą bez malin. ? Posypać górki ciemnym kakao przez sitko, udekorować malinami. Karpatka smakuje najlepiej od razu po zrobieniu, jeśli dłużej postoi to ciasto nasiąknie kremem

To co kocham
KETO MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, bez glutenu i cukru) 86

pianą za pomocą szpatułki. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru a następnie wystudzić. Na gotowym cieście wyłożyć masę makową, ale omijając brzegi (jak na zdjęciu poniżej). Makowiec należy(...)rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jego brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu makowiec nie będzie się rozwijał ani rozpadał. Ciasto schłodzić w lodówce by masa stężała. Można je ściśle zawinąć w folię

Ola la LCHF
Doskonałe, czekoladowe muffiny XXL 55

cukru ( można dodać troszkę więcej ) 2 pełne łyżki kakao 100 gram oleju rzepakowego 100 gram maślanki 340 gram kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 gram groszków czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Będziemy używać dwóch misek i jednej trzepaczki.  Jak wspomniałam, to przepis na duże muffiny(...)mogą nawet pozostać niewielkie grudki.  Zbyt dokładne mieszanie spowoduje, że muffiny staną się ciężkie i twarde. Przygotowane ciasto, nakładamy do foremek  - dzielimy je równo na sześć porcji.  Porcjowałam je małą chochlą, po dwie do każdej foremki. Muffiny pieczemy w 180 stopniach, około 35 minut.  Po upieczeniu, zostawiamy je 2-3 minuty w piekarniku, wyciągamy i studzimy

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane z czereśniami, które zawsze się udaje 64

Jest naprawdę proste, mięciutkie i rewelacyjne w smaku! Ciasto nawet bez osobnego ubijania białek wychodzi bardzo puszyste. Możecie je również przygotować z innymi owocami, ale ja w sezonie na czereśnie zawsze muszę upiec właśnie takie!  To kto wypróbuje mój sprawdzone przepis na pyszne ciasto z czereśniami ?      Ciasto ucierane z czereśniami - składniki: (Tortownica o średnicy(...)odrobinę większa) 200g masła/margaryny 200g maki pszennej 150g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli Dodatkowo: około 250g czereśni (waga z pestkami) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Ciasto ucierane z czereśniami - przygotowanie:   Czereśnie. Z umytych i osuszonych czereśni usunąć pestki. Połówki owoców delikatnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto. Masło/margarynę należy

Di gotuje
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 75

łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (ewentualnie) W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko lub i wodę, dwie łyżki mąki (z tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez(...)minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 69

łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (ewentualnie) W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko lub i wodę, dwie łyżki mąki (z tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez(...)minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach

moj przepis na
Orzechowiec/ Miodownik z orzechami 127

świąteczny deser. Ciasto można upiec dużo wcześniej i przełożyć 3 dni przed podaniem. Gdy kruche placki nawilgną od masy i powideł będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto miodowe: 500g mąki pszennej 2 jajka+żółtko 200 g cukru 2 łyżki miodu 200g margaryny 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Krem budyniowy: kostka masła 1 budyń waniliowy bez cukru 4 łyżki cukru(...)cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny słoik powideł śliwkowych Ciasto miodowe: Mąkę posiekać z margaryną. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce.. Ciasto podzielić na 3 części i  rozwałkować na wielkość formy 20x30 cm. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10 minut

Smakołyki Asi
PIECZARKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 62

pieczenia sól, pieprz chilli 2-3 ząbki czosnku Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, proszek do pieczenia - doprawić solą, pieprzem, chilli oraz  wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, jeśli będzie zbyt gęste możemy dolać niewielką ilość mleka. Oczyszczone pieczarki obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy(...)rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku. Możemy podać z sosem czosnkowym, ale osobiście uwielbiam je bez dodatków

Niespełnione zdolności kulinarne
CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 78

pieczywa. Zrobisz swój pierwszy zakwas i upieczesz najpyszniejszą chałkę. W moim rodzinnym domu pieczenie chleba jest czymś naturalnym. Mój tata na szafce w kuchni ma kilka rodzajów zakwasu. Dokarmia je, pielęgnuje i robi z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Uwielbiam obserwować tatę wyrabiającego puszyste ciasto. Jego dłonie formują najpiękniejsze bochenki chleba. Co znajdziesz w środku książki Chleb i okruszki

Kukuleczki
Ciasto Dekadencja 121

koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm   Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)łyżki kakao kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy

Domowe ciasta
Mandarynkowe ciasto świąteczne 95

Mandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik . Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)ciasto wyjąć z pieca. Po 15 minutach wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz (uważać, aby podczas przekładania ciasto się nie wyślizgnęło, jak to mnie się przytrafiło 🙂 ). Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć wykałaczką z góry, a następnie polać połową karmelu. Rozłożyć karmelizowane mandarynki. Na wszystko wylać resztę karmelu. Zostawić do całkowitego ostudzenia i dopiero wówczas kroić i serwować. Mandarynkowe ciasto polane

Moja Delicja
Ciasto serowo-daktylowe 93

kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1)       1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)masła 4)       jajko 5)       2 łyżki kakao 6)       1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1)       250 g twarogu półtłustego 2)       60 g mleka w proszku

Na kulinarnym poligonie
Tarta z kremem czekoladowym, truskawkami i jagodami! 110

chcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE: -100 g zimnego masła - 3 żółtka(...)mąki pszennej typ 480 lub krupczatki - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty

SMYKWKUCHNI
Sernik " wiaderkowy" na spodzie jak ciastko 134

domu. Delikatny, mięciutki i przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip cookie”. Idealna kombinacja J Składniki na kruchy spód: 250 g mąki(...)uniwersalnej „Polskie Młyny” 100 g margaryny cukier waniliowy 80 g cukru pudru 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia pół tabliczki mlecznej czekolady ( u mnie to pozostałości ze świątecznego czekoladowego zajączka : ) ) Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy

Domowe ciasta
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 147

się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min. Po tym czasie(...)każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem, tylko tą część bez nadzienia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce. Można też piec dwie blaszki, wówczas należy piec w 180 st. z termoobiegiem na dwóch najniższych

moj przepis na
Drożdżówki z serem 154

drugim. Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku na 8 części i każdą część skręć dwukrotnie. Tak zwinięte drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i nakładaj pędzelkiem na drożdżówki. Włóż drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut(...)temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu posmaruj je lukrem: 3 łyżki cukru pudru wymieszaj z 2 łyżeczkami wody. masa serowa Cytrynę wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Startą skórkę włóż do miski. Dodaj twaróg, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 sztuka

Przepisy na widelcu
Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO 218

wanilią 12g 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 40-50g mlecznej lub gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 210C na funkcji góra – dół. 2. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego okrąg o średnicy około 26cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15-17 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Ciasto francuskie z jabłkami 176

posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i zrobić po 3 ukośne nacięcia. Piec w dobrze nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyciągamy z piekarnika i już właściwie po kilku minutach możemy delektować się smakiem przepysznego ciasta francuskiego z jabłkami! Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie z jabłkami Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata(...)odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij 5 kg! Czy węglowodany tuczą? Sprawdź jak je jeść bez ograniczeń! Sałatka grecka Sałatka grecka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto francuskie z jabłkami pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd 122

kawałkiem  pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor . Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe   blaty, choć słodki to orzeźwiający. Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .  Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale nie jest pracochłonny(...)Idealny na wszystkie uroczystości.  Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka   od szarlotki. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag   drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki cukru pudru

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe babeczki z lentilkami 128

posiekać dowolną czekoladę Do dekoracji: lentilki i lukier (biały lub z dodatkiem naturalnego zielonego barwnika) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewa do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Na koniec dodajemy czekoladę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy dokładnie mleko, jajka i olej. Mokre składniki przelewamy(...)miski z suchymi. Mieszamy całość łyżką, ale tylko do połączenia (nie za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę (nie zapełniając w pełni papilotek, ciasto rośnie). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut. Babeczki powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry. Po około 20 minutach warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem

Słodkie okruszki
Ciastka "Orzeszki" wypiekane na patelni 180

możliwości! Obawiałam się, że będą się znacznie różnić od tych pieczonych przez Mamę, tradycyjnie w piekarniku, tym bardziej, że były bez jakichkolwiek spulchniaczy, a tu jednak troszkę sody dałam, by wyrastały... Ale wystarczyło spróbować kilka skorupek przy pieczeniu, by stwierdzić, że wcale jakiejś specjalnej różnicy nie ma. A jak już przełożyłam kremem, zrobionym wg receptury Mamy, to różnicy(...)było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g orzechów włoskich 2 łyżki miodu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Guma balonowa 179

90tych-pamiętacie). Tak mi smakuje to ciasto… Wcale jednak nie gumowa, a kremowa „hubbowo-bubbowa” 😊 masa w waniliowym biszkopcie przykrytym pierzynką cukru pudru.   Bardzo delikatne, owocowe, miękkie. Dzieci (i nie tylko) będą zachwycone Składniki na biszkopt: 7 jaj szklanka cukru cukier waniliowy 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy(...)sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na masę

Domowe ciasta
Babeczki do koszyczka 161

potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.     WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.   Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.     *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia

Blog z Apetytem
Puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą 169

ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około(...)minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować glazurą maślano - miodową, nawet dwa razy. Składniki na glazurę umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. * Jeśli miód jest w postaci stałej należy go lekko podgrzać i roztopić. Przestudzić, ale powinien pozostać płynny

Moje domowe kucharzenie
BEZGLUTENOWA TARTA MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWA 134

szczęście udanych :))) Tym razem zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe ciasto! Zrobiłam bardzo mała okrągłą foremkę, bo się bałam, że nie wyjdzie. Tymczasem wyszło pyszne i na pewno będę powtarzała ten przepis lub wariacje na jego temat. Składniki: 200 g zmielonych migdałów 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez) kandyzowana skórka z pomarańczy (ja miałam zamrożona skórkę(...)którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/miodu 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz) 3 czubate łyżki namoczonego siemienia lnianego lub babki płesznik (może być zmiksowane lub nie) opcjonalnie: gorzka czekolada na wierzch Składniki mieszamy, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy

Cytryna&Co.
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI 129

łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/3 łyżeczki, ale myślę, że można pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia (gdy dodajemy). Przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem

Smaczne Zdrowe
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 118

sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :)  Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka miksujemy(...)sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy . Kroimy na 3 równej grubości blaty

Domowe ciasta
Dietetyczny sernik z owocami, czyli jak stworzyć zjawiskowe ciasto bez grama białego cukru 235

składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą

Eat me! Fit me!
Najszybsza babka z bakaliami 263

masy. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem, wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut). Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 141

szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat(...)białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JOGURTOWE CHRUŚCIKI / FAWORKI / CHRUSTY 747

naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie, ale bez zastanowienia szybko je zjadałam.  PRZEPIS mąka 2 szkl. + do podsypywania żółtka z 4 jaj cukier 1 łyżka sól 1 łyżka proszek do pieczenia 1/ 2 łyżeczki 3 łyżki spirytusu jogurt naturalny gęsty 250 g.  olej do smażenia cukier puder(...)obsypania PRZEPIS: Mąkę przesiać z proszkiem i przesypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać żółtka, sól, cukier, jogurt i spirytus. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie  dodać mąkę, jeżeli zbyt gęste zwilżyć kilkakrotnie wodą dłonie i zagnieść ponownie ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować jak najcieniej na podsypanym mąką blacie i wykrawać paski

Kuchnia Paulettes
Bułki jogurtowe 456

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, w nim umieścić rozkruszone drożdże i jogurt - jogurt i drożdże wymieszać z odrobiną mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko

Smakołyki Bereniki
Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią 162

pracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry ) ½ małej cebuli 50 ml jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 100 g pomidorów z puszki krojonych 15 g sera cheddara Sól(...)łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smaki Ewy
Parówki w cieście 185

Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp(...)delikatnie ostrą papryką. Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół. Podawaj z ketchupem

Zasmakuj Kuchni
Seromakowiec tradycyjny 92

Mój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania:  około 60 minut Czas pieczenia:  90 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej) • 3 łyżki(...)cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
CHLEB Z GARA 178

wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką.  Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć.  Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut(...)trzeba obserwować, jeżeli chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć. Bez pokrywki pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Aż chlebek ładnie się zarumieni. Smacznego

Pani na deser
Cynamonowe ciasto z jabłkiem 229

wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:) A dla wszystkich miłośników takich połączeń, polecam również i to ciasto. 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła(...)100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 duże lub 2 mniejsze jabłka Jajka oraz jogurt wyciągamy co najmniej godzinę-dwie przed pieczeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło przekładamy do garnuszka lub małego rondelka i na niewielkim ogniu roztapiamy. Odkładamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią 444

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „ Bez miksera ”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „ Ciasta z cukinią „. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią Składniki: 1 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej 3 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 150g startej marchewki na drobnych oczkach 150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii) 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 1/2 szklanki posiekanych

Mała Cukierenka
Kokosowe gniazdka z malinami 145

minut do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Powstałe obręcze skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś(...)wzór gniazdka (patrz zdjęcie poniżej). Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia. W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, wsypać cukier i cukier waniliowy. Całość gotować, aż wiórki wchłoną mleko, a masa zgęstnieje. Potrwa to kilkanaście

Nastoletnie Wypiekanie
Mega czekoladowy tort (bez glutenu) 135

drugiej misce mieszamy mąkę migdałową, kakao oraz proszek do pieczenia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło, dolewamy do miski z jajkami i miodem i mieszamy. Dodajemy śmietanę kokosową. Na końcu dosypujemy sypkie składniki. Formę (20 cm średnica) zalewamy ciastem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż patyczek wbity(...)czekoladowe rozpuszczały się jeszcze w trakcie dekoracji czekoladowego tortu. Ps. Uprzedzając pytania, nie wiem czy wyjdzie taki sztos z inna mąką niż migdałowa. Smacznego!   Artykuł Mega czekoladowy tort (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
drożdżówki z serem 220

zblendować z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 5 mm, na kształt prostokąta. Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości. Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut

6niebo
Tort kawa cappuccino z truflą 133

Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić(...)blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim  krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Mazurek z orzechami i bezą 149

żółtka, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości) podnosząc brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód smarujemy dżemem. BEZA: Z białek ubić sztywną pianę dodając cukier, wyłożyć(...)posmarowany dżemem spód i posypać posiekanymi orzechami. Mazurek wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni

psgotujemy
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 151

łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Zdrowe ciasto banoffee z kokosową bitą śmietaną 214

dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche(...)można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego

Chocolate Muffin Blog
MUFFINKI CZEKOLADOWE 140

ognia, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Pizza domowa na ostatki. W końcu powróciła do Kuchni po mojemu .... 170

taka z pieca zjadana na plaży prosto z pudełka lub na rybkach w Piorunowie. Sezon plenerowy jednak jeszcze zdecydowanie przed nami, więc wróćmy do wersji, że..... nie ma jak to domowa pizzunia. Tym bardziej, że ostatki za pasem. Myślę, że to będzie bardzo dobra okazja do jej przyrządzenia. Tym razem było tradycyjnie, bez żadnych nowych(...)kompozycji, więc wrzucam tylko parę fotek, a po przepis na ciasto i nie tylko zapraszam do wcześniejszych wpisów pizzowych , których akurat u mnie nie mało

Kuchnia po mojemu
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 179

pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj(...)jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie. The post Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 165

obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania. Tam gdzie mniej twarogu,  ciasto się bardziej wybija ku górze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (50 stopni). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Zimne ciasto dekorujemy polewą

Dieta moja pasja
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 301

odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić.  Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze(...)także z rabarbarem :-) Składniki:   (blaszka 31cmx21cm) 2.5  szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki  dowolne owoce   Kruszonka:   100 g mąki 50 g masła 50 g cukru szczypta cynamonu dla smaku Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku

Walijskie Pichcenie
zielony sernik na zimno 160

dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały.  *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi(...)jajka 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada bezowa z truskawkami 331

zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu(...)dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo. Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia. Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku

Smakołyki Asi
Korzenne placki na mące orkiszowej 167

mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka

Słodkie okruszki
Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką 132

cyklu fit-ciasteczka, czyli jak samemu zrobić coś słodkiego bez cukru :) Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 20 ciasteczek Porcje 20 ciasteczek Składniki 2 szklanki mąka żytnia 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2/3 szklanki erytrol lub inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko(...)łyżek kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na zwartą masę. Ciasto powinno się lekko kruszyć, ale dać ubić w kulkę. Kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 20 minut w temp

Kucharzyca
Ciasteczka z płatków i bananów 160

pomarańczy    2 średnie banany    10 daktyli bez pestek    3 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Suche składniki mieszamy w misce (płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy(...)gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około  180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi

peggiwkuchni
Orkiszowe placki z korzenną nutą 222

mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka

Słodkie okruszki
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 192

się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych 4-5 cm odstępach od siebie bo bardzo rosną, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia 40 min. Po tym czasie(...)każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem szklanki, głębokie, prawie na wylot. Nałożyć łyżkę budyniu, wyrównać, nałożyć łyżkę rabarbaru, wyrównać. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem, tylko tą część bez nadzienia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec po 20 min, każdą blachę osobno, na prawie najniższej półce, lub piec w 180 st. z termoobiegiem na najniższej półce i 3 od dołu. W środku

moj przepis na
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 155

takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła(...)cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem. Na koniec dodajemy piane i wszystko delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Cząstki jabłka

Dzieje kuchennej Wiewióry
babeczki "muszelki z perełką" 142

godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.  W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając(...)ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę,  pospać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki kawowo jaśminowe 137

śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę(...)Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie

Kuchenne Wariacje
Walentynkowe ciasto z serduszkami 216

własnoręcznie przyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew(...)biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka

My simple kitchen
CUKIER PUDER Z AROMATEM Z LILAKA (BZU) 118

zamknąć na dłużej w moim kulinarnym królestwie. Powstał bardzo fajny cukier puder, który będzie idealny do ciast, placuszków i naleśników. Kto wie, do czego jeszcze go użyję ;) SKŁADNIKI: 1 szkl kwiatów lilaka (bzu) 1 1/2 szkl drobnego cukru A jak to zrobić: Kwiaty bzu, zasypać cukrem i zmielić. Należy to zrobić bezpośrednio po zerwaniu kwiatów, gdyż pozostawione na dłużej, zaczną(...)usychać i nabiorą brązowego koloru. Nie wpłynie to pozytywnie na wygląd naszego cukru. Zmielony cukier rozsypać na papier do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w słoiczku

Kuchnia w opałach
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 136

wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa

Kuchnia po mojemu
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 201

dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest(...)bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.     Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda

sama złodycz
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 194

około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka(...)posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Źródło: przepis własny   drukuj przepis

Świat Ciasta
Śliwki w szlafroczkach + film 179

muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia 10 dag ostrego żółtego sera przepis Śliwki układamy na półmisku i do każdej wbijamy wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy

Smakowite Dania
Placek jabłkowo - gruszkowy wg. Ewy Wachowicz 135

życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki(...)keksówki): 5 jaj szklanka cukru (dałam 3/4) 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2 jabłka (dałam 1 bardzo duże) 3 gruszki (dałam 2 mniejsze) Jajka ucieramy z cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mandarynkowe ciasto świąteczne 210

samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć(...)ciasto wyjąć z pieca. Po 15 minutach wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz (uważać, aby podczas przekładania ciasto się nie wyślizgnęło, jak to mnie się przytrafiło :) ). Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć wykałaczką z góry, a następnie polać połową karmelu. Rozłożyć karmelizowane mandarynki. Na wszystko wylać resztę karmelu. Zostawić do całkowitego ostudzenia i dopiero wówczas kroić i serwować. Mandarynkowe ciasto polane

Moja Delicja
Silikonowe Babeczki od Tupperware - recenzja 201

wysmarowałam jej tłuszczem, nie wyłożyłam również papilotek.  Dla porównania piekłam w tym samym czasie muffinki w blaszanej, standardowej formie.  Muffinki, choć były jeszcze ciepłe dosłownie wyskoczyły na talerze z foremki. Nie było żadnego problemu z przyklejającym się ciastem. Idealnie. Zwykłą foremkę zapomniałam nasmarować przed pieczeniem i było ciężko. Największą różnicę zauważyłam kiedy nadszedł czas mycia . Silikonowe Babeczki

Szefowa kuchni
"Słodkie środy" - najprostsza szarlotka 354

Naszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie.  Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam,  jest pyszna!! Najprostsza szarlotka  SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki(...)może być zwykła) 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, zwiększmy ilość cukru do 1 szklanki) 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania