ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1485/2671)

Babeczki do koszyczka 161

potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.     WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.   Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.     *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia

Blog z Apetytem
Puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą 169

ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około(...)minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować glazurą maślano - miodową, nawet dwa razy. Składniki na glazurę umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. * Jeśli miód jest w postaci stałej należy go lekko podgrzać i roztopić. Przestudzić, ale powinien pozostać płynny

Moje domowe kucharzenie
BEZGLUTENOWA TARTA MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWA 134

szczęście udanych :))) Tym razem zdrowe, bezglutenowe, bezcukrowe ciasto! Zrobiłam bardzo mała okrągłą foremkę, bo się bałam, że nie wyjdzie. Tymczasem wyszło pyszne i na pewno będę powtarzała ten przepis lub wariacje na jego temat. Składniki: 200 g zmielonych migdałów 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez) kandyzowana skórka z pomarańczy (ja miałam zamrożona skórkę(...)którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/miodu 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz) 3 czubate łyżki namoczonego siemienia lnianego lub babki płesznik (może być zmiksowane lub nie) opcjonalnie: gorzka czekolada na wierzch Składniki mieszamy, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy

Cytryna&Co.
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI 129

łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/3 łyżeczki, ale myślę, że można pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia (gdy dodajemy). Przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem

Smaczne Zdrowe
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 118

sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :)  Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka miksujemy(...)sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy . Kroimy na 3 równej grubości blaty

Domowe ciasta
Dietetyczny sernik z owocami, czyli jak stworzyć zjawiskowe ciasto bez grama białego cukru 235

składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą

Eat me! Fit me!
Najszybsza babka z bakaliami 263

masy. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (u mnie papierowa, w przypadku normalnej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną). Rada! Masę po środku nacinamy ostrym nożem, wówczas pęknięcie będzie kontrolowane (ja dziś zapomniałam i popękała w wielu miejscach, ale i tak była przepyszna). Naszą babkę z bakaliami pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie około 30 minut). Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 141

szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat(...)białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JOGURTOWE CHRUŚCIKI / FAWORKI / CHRUSTY 747

naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie, ale bez zastanowienia szybko je zjadałam.  PRZEPIS mąka 2 szkl. + do podsypywania żółtka z 4 jaj cukier 1 łyżka sól 1 łyżka proszek do pieczenia 1/ 2 łyżeczki 3 łyżki spirytusu jogurt naturalny gęsty 250 g.  olej do smażenia cukier puder(...)obsypania PRZEPIS: Mąkę przesiać z proszkiem i przesypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać żółtka, sól, cukier, jogurt i spirytus. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie  dodać mąkę, jeżeli zbyt gęste zwilżyć kilkakrotnie wodą dłonie i zagnieść ponownie ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować jak najcieniej na podsypanym mąką blacie i wykrawać paski

Kuchnia Paulettes
Bułki jogurtowe 456

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, w nim umieścić rozkruszone drożdże i jogurt - jogurt i drożdże wymieszać z odrobiną mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko

Smakołyki Bereniki
Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią 162

pracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry ) ½ małej cebuli 50 ml jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 100 g pomidorów z puszki krojonych 15 g sera cheddara Sól(...)łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę

Smaki Ewy
Parówki w cieście 185

Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp(...)delikatnie ostrą papryką. Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół. Podawaj z ketchupem

Zasmakuj Kuchni
Seromakowiec tradycyjny 92

Mój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania:  około 60 minut Czas pieczenia:  90 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej) • 3 łyżki(...)cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
CHLEB Z GARA 178

wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką.  Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć.  Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut(...)trzeba obserwować, jeżeli chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć. Bez pokrywki pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Aż chlebek ładnie się zarumieni. Smacznego

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania