ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:245/467)

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 443

jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie . Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta . Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia. Prze ł ożyć do niej ciasto - jest dość gęste(...)wyrównać. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar - jeśli używamy bardziej soczystych owoców, warto posypać je bułką tartą lub otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka

Grunt to przepis!
Korzenna tarta z czatni i bezą 129

Pyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko.  Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko  1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka(...)cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki

Gotowanie i blogowanie
pomarańczowa babka gotowana 131

bez suchej skórki. A do tego obłędnie pachnąca pomarańczami. Wykończyłam ją czekoladą z orzechami, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Niby zwykła babka ale dla mnie to wypiek doskonały w swej prostocie.  Składniki: 6 jajek szklanka cukru 250 g masła + do wysmarowania foremki 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masło utrzeć na puch a następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 175

ręcznie , do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei. Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy(...)ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wypieki Rene
Tarta z gruszkami. 120

Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag  masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki(...)pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
klasyczny murzynek w polewie 153

każdy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na przekładanego murzynka (m.in. murzynek z pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ).  Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię(...)łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z mięsem z rosołu 166

łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz(...)gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku

mojewypiekiinietylko
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – bez pieczenia! 376

kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik gotowany. Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko(...)herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie wlewamy do masy serowej – miksujemy. Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną

Ostra na Słodko
Mazurek marcepanowy 118

Wielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego.  Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka(...)marcepanu Sposób przygotowania: Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj kawałki marcepanu i nadal miksuj. Gdy masa jest już gładka dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat małej

Wielki apetyt
Keks królewski 149

całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą(...)papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut (jedna keksówka) lub ok. 50-60 minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystaj

Poezja smaku
Pierniczki 136

cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia.Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase.Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy i odstawic(...)Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte.Moje lezakowalo sobie w lodowce.Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde.Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C.Gdy przestygna nadaja sie do ozdabiania, ale i bez wszelkich

Przysmaki Karolki
Rogale marcińskie 1367

przesiewamy ze szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach(...)Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich

Słodkości i nie tylko
Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami 172

twarożku. Są o wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łapcie przepis! ;) Składniki : na ok. 14 muffinek +/- 200 g płatków owsianych górskich(...)kawy.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon wymieszać w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki: miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego

Kuchnia Ellie
Kruche ciasto 215

będzie trzeba użyć do wałkowania bardzo dużej siły. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy tak, aby możliwie dobrze się do niej dopasowało. Zwolennicy „opcji zimnej” zazwyczaj formę z ciastem wkładają na ok. pół godziny do lodówki. Temperatura i czas pieczenia Nie ma jednej ściśle ustalonej temperatury i czasu pieczenia kruchego ciasta. Zawsze jednak wkładamy je do już w pełni rozgrzanego(...)stałe, warto powierzchnię surowego jeszcze ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu podczas pieczenia utworzy się warstwa zapobiegająca przenikaniu płynu do ciasta. Inna technika wiąże się z możliwością utraty kształtu przez ciasto w początkowej fazie pieczenia. Zawiera ono sporo tłuszczu, który topiąc się może spowodować spływanie ciasta z rantu formy. Wprawdzie jeśli ciasto nie zawiera szczególnie dużej proporcji masła

Kulinarna Pokusa
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 302

bezy bardzo pomaga termoobieg. Jeśli chcę by beza upiekła się w miarę szybko (jak na bezę) i była śnieżnobiała, zawsze piekę ją w 80 - 90°C z włączonym termoobiegiem.  Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości bezy. Jeśli pieczecie małe(...)Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden raz wymaga dłuższego czasu suszenia.  Stopień wysuszenia łatwo sprawdzić. Wystarczy uchylić piekarnik i wbić patyczek w środek bezy - tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest suchy – beza jest gotowa. Można też popukać w bezę – głuchy odgłos daje pewność, że beza jest już wysuszona. Gotową bezę należy zostawić

maniapieczenia