pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy(...)rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie
Wanilia i Kardamontradycyjnych ciast - bo bez mąki J Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich ;) Jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam proporcje, by cieszyć się tym wspaniałym wypiekiem na dłużej J Ciasto szczególnie przypadło do gustu(...)zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden z najlepszych! Ja z mężem także go uwielbiam – co nas samych zaskoczyło! Także nie pozostaje nic innego jak zabierać się za pieczenie J SKŁADNIKI NA TOROWNICĘ 23-24 cm: 100 g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków 70 g masła 2 duże jajka 140 g mielonych migdałów
Calzonella.comręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubiędokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego) 120 g mąki pszennej 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego 1 banan łyżka sody 100 g cukru (użyłam mojego ulubionego dark muscovado) Przygotowanie: Utrzyj na puszystą masę olej z cukrem Dodaj po chwili banana dodawaj stopniowo(...)mąki wraz z sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż
greenscarfdużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady(...)wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem do piekarnika Piec: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni- W bardzo dobrze nagrzanym piekarniku Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży
KreatywnePinytruskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek(...)przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć
Kuchnia w opałachmyśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści i dokładnie połączy z miąższem. Pozostałe składnik połączyć i ubić w oddzielnej misce. Dodać masę
KUCHARNIAmoże być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam(...)cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka
Słodkie PrzyjemnościŚwięta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej
Kitchens AlphabetBabeczki z fetą i cukiniąPołączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych
Ciastkozercysię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując
sama złodyczrównież ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu. A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek
Malinowe Pocałunkimąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia.Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości 1 cm.Piec w temperaturze(...)połowy w jajku, a następnie obtoczyć w cukrze. Ponownie układać na blaszce i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 min, aż słomka nabierze złoto-brązowego koloru i bez problemu będzie się odklejać od papieru. Część jajka i cukru może spłynąć na blaszkę, ale nie należy się tym zrażać, gdyż słomka z łatwością się od tego odklei
Moje domowe kucharzeniepapierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu(...)kakao. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu
Symfonia Smakówmąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja(...)oczyszczoną i sól.2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko
coolinarnastrefa.blogspot.comPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenielikier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany(...)powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną
Z Kuchni Do KuchniJak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy
Ostra na SłodkoDokładnie 2 lata temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem. Od tamtego czasu systematycznie przybywało osób chętnych do odwiedzania, czytania i próbowania moich przepisów. Wtedy nie
Smakołyki Asi(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega prosty sernik kolorowy, czyli sernik na zimno z galaretek. Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm. Składniki: 1 galaretka cytrynowa 1
Kulinarne Przebojeoleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe(...)ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż do form wyłożonych papierem do pieczenia, i dodatkowo zrób kołnierz z papieru, bo babki bardzo wyrastają. Odstaw ponownie babki do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180-170 C i piecz kolejne
greenscarfDeser truflowo – chałwowy z malinami Dzisiejszy deser powstał z połączenia smaków na które oboje z mężem mieliśmy ochotę, a ja nie wiedziałam właściwie na co
Relaxtimemożecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła(...)pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona. Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy
Ciastkozercyciasta i desery robi się niezwykle szybko i są fajnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości! Dziś mam dla Was przepis nie na ciasto, a na deser – deser bez pieczenia. Połączyłam waniliowy i czekoladowy smak – wyszło fenomenalnie, a deserem zajadali się wszyscy domownicy! Taki deser z kaszy manny jest fantastycznym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki(...)czekolada do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów. Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao
Ostra na Słodkorobi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc nie ma obaw, że wyjdzie zakalec. Możemy wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI(...)szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą masy jagodowej. Na wierzchu układamy kilka biszkoptów
słodki bratekprzyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka miodu składniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki(...)masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy
Przysmaki Karolkisię schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka(...)niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło
Poezja Smaków - blog kulinarnyzamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka(...)szklanki cukru Wykonanie: ciasto : Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem z szczyptą soli na sztywną pianę, do żółtek natomiast dodajemy wodę, kakao - wymieszać, następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia - wymieszaj ze sobą wymienione składniki. Następnie do ciasta stopniowo dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko delikatnie do chwili kiedy powstanie jednolita płynna masa. Gotową masę wylewamy
W Moim Magicznym DomuCiasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany(...)dodać przyprawę do piernika lub sam cynamon - cukier puder do oprószenia Fasolę dokładnie wypłukać na sitku i zblenderować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-45minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce (wyjąć z formy). Przechowywać
CookYourselfłyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka – średnie 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często(...)keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy. Pozostawić
Grunt to przepis!Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około 100 sztuk: - 4 szklanki mąki pszennej - 200 gr śmietany(...)szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło
kawawszklanceszafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka(...)proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek
Motylkowa Kuchniazarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany(...)idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie
Food SquareQuiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie
Kuchnia PrezydentowejDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki
Chilli Czosnek i Oliwawgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe(...)bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej
MarciochaKucharzykuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa(...)ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy
Słodkie Przyjemnościwylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia soku z czarnego bzu,reszte soku wlac do garnuszka ,dodac(...)wlewajac malymi porcjami polaczyc z calym ugotowanym budyniem.Zapobiegnie to powstaniu grudek.Wystudzic.°Smietane kremowke ubic na sztywno i porcjami dodawac do budyniu,caly czas mieszajac.Zrobilam to przy pomocy rozgi.4 lyzki masy budyniowej odlozyc na bok.°Wystudzony biszkopt przeciac na 3 blaty.Pierwszy blat ulozyc na paterze.Posmarowac go 2-3 lyzkami dzemu i nalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki letniej(...)dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego(...)lody na ok pół godziny do zamrażalnika. Lody można także przygotować inaczej, zamiast mrozić owoce, można zmiksować wszystko na początku, włożyć masę do zamrażarki i mieszać co 45 minut. Czynność tą należy powtarzać 3-4 razy. Chodzi o to żeby nie wytwarzały się
Ze smakiem i z pasjąKolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką(...)ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą
Z miłości do słodkościbez dodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik.Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje(...)serniku doskonale. Sernik na kruchym cieścieSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki100 g margaryny5 łyżek cukru2 żółtkaszczypta soliłyżeczka cynamonu masa serowa:0,75 kg twarogu półtłustego15 dag cukru3 jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4 kostki margarynycukier wanilinowy Wykonanie:- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki- ciasto podpiec przez
Smakołyki Bereniki