coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)cukier waniliowy około 1,5 szklanki wiśni mogą być z kompotu Wykonanie : Do miski przełożyć żółtka,masło, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.Następnie dodać mleko, śmietanę i mąkę z proszkiem,wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ja swoje ciasto upiekłam
Sama słodycz i szczypta chilipodążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki(...)szkl. cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka 80ml oleju 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować
Grunt to przepis!migdałów bez skórki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 biszkopty, pokruszone na okruszki Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt(...)zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 100 g mąki pszennej 30 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 65 g cukru trzcinowego 85 ml jogurtu naturalnego(...)okręgu tak, żeby na siebie nachodziły. Posypać posiekanymi grubo orzechami i polać syropem klonowym. Odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem i proszkiem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Na końcu na zmianę dodawać mąkę z jogurtem, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać na gruszki, wyrównać. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru(...)limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć
cucinarebez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni 1,5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto(...)waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Do ubitych jajek
Domowa Cookierenka AgiKrem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia przełożyć je do miksera i zmiksować na gładką masę razem z wodą w której się moczyły (powinien utworzyć się z niej w miarę gęsty(...)następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto, boki które będą wystawać zawinąć do środka, lekko przycisnąć do ciasta i naciąć nożem. Spód nakłuć widelcem
chili & sugarbitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej(...)Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian. Składniki: „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g(...)kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie
mojewypiekiinietylkoprzepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno". Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką! Ciasto pieczemy przez
Z Kuchni Do Kuchnimikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę utartego masła układamy na 2/3 długości drożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy ja na trzy raz tak jak list. Następnie odwracamy do i powtarzamy czynność; rozwałkowujemy i składamy jak list (bez dodawania masła) Ciasto wykładamy do zamrażalnika(...)rozwałkowywaniem powtarzamy a następnie ciasto wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Jeszcze raz powtarzamy czynność i gotowe ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce (max może ono leżakować 3 dni) Na drugi dzień rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego trójkąty na rogaliki. Należy je zwijać luźno bo ciasto bardzo urośnie podczas pieczenia. (ja dodałam do środka dżem
ciastkarnia na kruchym spodzieMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynekpasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych(...)łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka:100 g mąki pszennej60 g zimnego masła65 g cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo:3 gruszkiCiastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Wszystkie składniki masy serowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki mogłabym jeść cały rok, ale pod jednym warunkiem, że byłyby właśnie takie jak teraz – aromatyczne i słodkie. Najwspanialsze do jedzenia na surowo, idealne do
mojewypiekiinietylkoSkładniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło
W kuchni u Monikimagią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy dla Was przygotować świąteczne(...)masę czekoladową do masy jajecznej, chwilę miksujemy (kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły.Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę na większą blachę, do której wlewamy wodę na wysokość około 0,5 cm. Następnie wkładamy ciasto ułożone w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około
W kuchni Katiemusicie koniecznie używać odmiany adzuki , sprawdzi się również zwykła czerwona, bądź czarna. Jednak ta ma naturalnie słodki smak. W końcu Japończycy nie bez powodu używają jej do deserów . A zatem do pieczenia! Na brownie: 1 szklanka suchej fasoli adzuki (lub 2 szklanki ugotowanej/z puszki) 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia(...)masę wyłóż na blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wyrównaj zwilżoną wodą dłonią (masa będzie gęsta i plastyczna). Piecz 30-40 minut w 180 °C . Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp
Food Squarewyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:) Osoby wylosowane(...)zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;) Greta: 4 marca 2016 o 13:54 (Edytuj) Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta
Mała Cukierenkaoleju kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 100 ml syropu klonowego lub innego zdrowego słodzika Kaszę dobrze wypłukać w gorącej wodzie, wrzucić do garnka i zalać litrem wrzątku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 25 - 35 minut. Kasza mocno rozklei się na przysłowiową papkę, zgęstnieje a woda całkowicie wyparuje. Należy pilnować i co jakiś czas zamieszać(...)kaszę jaglaną, śmietankę kokosową, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny zmiksować blenderem najlepiej ręcznym na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysypać wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej
maniapieczeniamoich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych. Składniki: pierś z kurczaka(...)posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 30 minut
wysmienitygęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia, dobry jest też twaróg wiaderkowy z Piątnicy, najlepszy jest jednak ten samodzielnie zmielony). Do sera (zmielonego lub rozdrobnionego) dodajemy żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę z połowy ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią(...)dłuższy od drugiego (u mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując
Poezja smakuLatem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!!
słodki bratekekstraktu z wanilii 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek (ok. 30g) garść suszonej żurawiny (ok. 30g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - namoczone daktyle razem z wodą, w której(...)się moczyły, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko - jajka zmiksować na puszystą masę, dodać do nich daktyle, ekstrakt z wanilii, płynny olej kokosowy, wymieszać lub krótko zmiksować - do masy dodać marchewkę, ponownie wymieszać - składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną) wymieszać razem w osobnym naczyniu, przesiać do masy - wszystko delikatnie wymieszać - do masy dodać
Smakołyki BerenikiPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy
Moje Słodkie Piekiełkoszklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać. 2. Masło ucierać(...)jeszcze przez około 1-2 minuty. 3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać. 4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha
Mała Cukierenkaciasto mikserem. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę. Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników. Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując. Gdy składniki się połączą(...)połączone się składników. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę. Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem. Pieczenie ciasta czekoladowego z pomarańczą: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około
Uwaga Babcia Gotujezrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek.. Polecam :-) Składniki: Ciasto(...)miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka
maniapieczeniaWyobraźcie sobie, że szukacie pysznego ciasta czekoladowego, ale w zdrowej wersji. Przeglądacie dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiacie na "brownie czekoladowe bez mąki', z pięknym zdjęciem i zachęcającym opisem. Wszystko ok, ale problem jest taki, że do ciasto włożone jest np. 300 g czerwonej fasoli... wszystko w porządku, ale warzywa jedzmy raczej na słono :) Aby uniknąć rozczarowań warto zaznaczać(...)dajcie znać, czy takie ciasto przypadło Wam do gustu :) Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka
Chocolate Muffin Blogkokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera - 9 jajek - 300 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm
Zainspirowana w kuchniProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy
Ladylaura.tymianek i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną(...)kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest: - bez dodatku polifosforanów
Moniki Smakołykimogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka
GRUBY WAŁEKmąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek(...)każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchnicynamonuszczypta soliPrzygotowanie:W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy(...)ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle
Smakowity Blog Kulinarnyprzekonał. Pierwsza partia ciasteczek wyszła twarda, i nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem tak pieczone, są idealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku(...)drobno posiekanym imbirem kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich pasowały mi delikatne, chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki(...)jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut(...)czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek.Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę.Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.Smacznego
kolorowotorcikowo