czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm . Brownie z powidłami (bez mąki) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 120g cukru trzcinowego 60g mielonych migdałów 3 jajka 3 łyżki kakao 100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych) Wykonanie: - jajka wyjąć wcześniej(...)powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą
Smakołyki Berenikiświetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g drobnego cukru do wypieków - 125ml wody - 250g(...)misy robota. Dodajemy wiórki kokosowe, miękkie masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko. Łakocie
mojewypiekiinietylkoprzygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml śmietanki(...)odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut
Kuchnia w czekoladziecieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka(...)majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut(...)żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne(...)cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko
vegetaniesobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy(...)składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)trzcinowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.W tym czasie ścieramy na grubych
Słodkie Przyjemnościniedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.Śmietankowa babka budyniowaSkładniki:(na formę z kominkiem o średnicy 22 cm)5 jajek250 ml śmietany kremówki (38%)180 g cukru3 budynie śmietankowe bez(...)pianę.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem, wymieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę(...)stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunkiciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam(...)proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru. Szybko zagniatamy ciasto. Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku). Masę podzielić na dwie
Sto kolorów kuchniciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni- po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez(...)tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal są kruche i bardzo smaczne
Smakołyki Berenikiwbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godz. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej i na noc włożyć do lodówki. Wtedy przed(...)połowie z nich zrobiłam okienko w kształcie serca. Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki jeszcze na ok. 10 min. Po tym czasie zimną blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Po upieczeniu ciacha zostawiamy na kilka minut na blasze, a do całkowitego wystygnięcia przekładamy
Ratunku obiadObiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się
Ostra na Słodkooraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą(...)Jajka ubijamy z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy mi\u00f3d.\r","Suche sk\u0142adniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy do masy jajecznej.\r","Miksuj\u0105c, wlewamy cienkim strumieniem olej.\r","Dodajemy orzechy, \u017curawin\u0119 i d\u017cem. Mieszamy.\r","Jab\u0142ka obieramy, kroimy w kostk\u0119.\r","Dodajemy do ciasta i mieszamy \u0142y\u017ck\u0105.\r","Ciasto
Mieszam w Garnku