Delikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia PokoleńOdstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne(...)mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy na 0,5 godz do piekarnika. Piec w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. function load
CoolinarniePLjeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek: 3 duże(...)wyciśnięty z 2 limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie
ChilliJemytymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą(...)była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak
les mirabellesnajlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80 g cukru (lub 80 g ksylitolu)150 g masła (schłodzonego)2 żółtkaBudyń waniliowy:400 ml mleka2 żółtka2 łyżki cukru (lub ksylitolu(...)czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180`C i pieczemy około 15 minut.W
Słodkie PrzyjemnościDziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się
Ostra na Słodkobekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna do tej jaką ma gęsta śmietana. Ciasto dobrze jest odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Jeśli po tym czasie zgęstnieje, rozcieńczcie je odrobiną(...)wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami
Taste Of My Daypiec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona(...)Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem
głodny alergikmnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem(...)rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka
ciastkarnia na kruchym spodzieWreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę
Słodkości i nie tylkowciąż piekarnikowo :) Otóż od pewnego czasu walczę z tematem chlebowym - mimo że kilka bochenków zdążyło już wylądować w koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych(...)wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka. Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię
sama złodyczidealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą(...)zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej i ubijamy całość mikserem. Resztę piany dodajemy delikatnie mieszając do połączenia składników.Ostrożnie przelewamy masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i lekko stukamy by usunąć pęcherzyki powietrza. Wierzch można posypać owocami (u mnie były to mrożone maliny).Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół
Smaczne ZdroweBanoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła
Mango Papajasię jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę
Słodkie okruszkiZimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY(...)minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru
kolorowotorcikowo