ekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce! Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie. Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna! To co łasuchy zakasujcie(...)wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem
W kuchennej krainiemasą dodaję kolejne. Po żółtkach dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując. Gdy śmietana połączy się z ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość(...)jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje
Uwaga Babcia Gotujemleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą(...)olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką. Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać. Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny. Piec
Nastoletnie Wypiekanietylko formę wysmarowałam masłem, (samo dno). Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, dwie łyżki musu dodać do żelatyny, wymieszać
moj przepis naSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają(...)dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Darcia w kuchniwszyscy. Dla mnie są takim specjalnym symbolem pełni lata. Uwielbiam je pod każdą postacią! Wspaniale komponują się zarówno w ciastach pieczonych, deserach na zimno, z kaszą, owsianką, w dżemie czy konfiturze oraz jedzone same. Moja kuchnia nie może się bez nich obyć, dlatego co roku mrożę i przerabiam znaczne ich ilości. Dziś zapraszam na deser z moją ukochaną jaglanką(...)zblendować. Dosłodzić, wymieszać. 200g malin również zblendować, dodać do kaszy, dokładnie wymieszać. Galaretki rozrobić w 500ml wrzątku, odstawić do wystygnięcia, aż zaczną tężeć. Następnie 2/3 galaretek zmiksować z masą jaglaną. Masę wyłożyć do pucharków, ułożyć maliny na wierzchu i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić
Cakes By Kejtzielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt(...)szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia
Cynamonowe szczęściepodwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)porcjami serek. Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki
My simple kitchenbez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec do tego sernika :-) Przepis na ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób wykonania spodu: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć(...)folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej 1 kg sera trzykrotnie
Na słodko lub wytrawnietruskawkami przypominające drożdżowe...Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.Jednak upieczone bez dodatku drożdży.Z owocami i krusznką, polane lukrem.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej;1,5 szklanki białego cukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek(...)schłodzone białko;150 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą
Gospodyni Miejskasprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo(...)masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodawać po jednym żółtku, mieszając bez przerwy. Ubić białka z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawać na przemian trochę mąki i mleka, kończąc na mące. Delikatnie wmieszać ubite białka.Masę wlać do formy o wymiarach 30x20 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić
Mia Cucina SofietaŚnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchnibiałka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Galaretka malinowa 500 g malin, mogą być mrożone(...)zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku. Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki
codojedzeniaobrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo(...)masę czekoladową do śmietany i wymieszałam mikserem na wolnych obrotach. bałam się że się nie zsiądzie, a okazało się ze w sumie dobrze wyszło, bo nie dość ze miałam za małą tortownicę i już kombinowałam żeby kołnierz w niej robić to jeszcze chciałam ciasto obłożyć dookoła. Dzięki temu, że masa czekoladowa była już ścięta po wymieszaniu z bitą śmietaną masa
Państwo Wojtczuk gotują