śniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej masy. Całość wstawiłam na 45 min. do 150st. Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez mlecznego
bastalenaustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo daję. Na świadków mam całą moją rodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą i kremem(...)średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki
Ratunku obiadTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamKolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegruncie rzeczy zazwyczaj wszystkie składniki mamy w domu, więc można ją przygotować bez wcześniejszych zakupów. Przy ubijaniu białek na bezę należy pamiętać tylko o jednej rzeczy aby białka ubijać w szklanym naczyniu-misce, ponieważ wtedy mamy pewność, że ubiły się prawidłowo, są sztywne a beza będzie prawidłowa. Jeśli nie masz naczynia szklanego, to możesz też białka ubić(...)jest sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami
SMYKWKUCHNIciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody wymieszać w misce z dwiema łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy je odsączyć dociskając do nich lekko ręcznik papierowy. Wykonanie ciasta ciąg dalszy: Wyrośnięte ciasto zagnieść(...)razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20minut
Mania WypiekaniaSkładniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kg truskawek cukier puder 5
Przepisy kulinarne babci Antoninyparze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej: przestudzony tłuszcz, łyżkę oliwy z oliwek, cukier. Wyrabiać ręcznie dodając po trochę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Nie dodawać na raz całego mleka, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. W razie gdyby ciasto było zbyt(...)rzadkie dodać mąki, w razie gdyby było zbyt twarde dodać trochę mleka. Ciasto wyrobić ręką - wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć, a ciasto powinno stać się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć
Mania WypiekaniaWolna sobota...Czyli sprzatanie, gotowanie, pranie, prasowanie... Osłodźmy sobie ten dzień czym małym i czekoladowym Składniki: kubek śmietany kremówki 330 ml 5 łyżek serka mascarpone cukier
Z Majeczką w kuchniNiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g
Z Majeczką w kuchniśrodę lub czwartek. Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa(...)Białka oddzielić od żółtek i wbić do metalowej miski. Ubić na sztywno a następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru, później po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej, wlać olej i oranżadę, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto (do 3/4 wysokości, bo urośnie) i piec w 180*C do suchego patyczka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż
Weekendy w domu i ogrodziepokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę(...)łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego
Krakowskie smaki Anipasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie. Składniki: (na około 24 muffiny(...)suche: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre: 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu naturalnego 2 jajka polewa: 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić
Kuchcik gotujeNajprostsze ciasto czekoladowe jakie piekłam do tej pory.Nie wymaga miksera, tylko trzepaczki i łyżki .Jest wilgotne, cudownie czekoladowe i puszyste.Polecam. Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia się masy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku
Ladylaura.