Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, całość łączymy ze sobą. Na papierze do pieczenia stawiamy okrągłą blachę (22-25 cm), którą odrysowujemy długopisem. Bezę przekładamy na środek okręgu, wyrównując brzegi, które następnie "wyciągamy" płaską łopatką do góry. Wrzucamy(...)minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy 90 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić także innymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest
sama złodyczPeta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków(...)cukru i ubić na sztywno. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem). Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku
Sto kolorów kuchnimnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki(...)miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę
sama złodyczJuż dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotująProsty w przygotowaniu, smaczny deser z truskawkami i jogurtem. Nie za słodki, orzeźwiający, lekko kwaskowaty, wspaniały na upały. Dobry dla osób, które liczą kalorie. Na
Mała Cukierenkaspód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA SEROWA: 2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić. 3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując(...)koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto
Kto ugości moich gości?Przepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z
Kolorowa kuchnia Elkicukrem na puszystą masę. Cukier nie musi się rozpuścić. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić(...)pomarańczy. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce. ----- Podobne: Fale Dunaju ze śliwkami Ciasto kokosowo-śliwkowe Pieczeń
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki proszku do pieczenia trochę pestek dyni w czekoladzie (mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko(...)regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak jakości P.G.I. (chronione oznaczenie geograficzne), którym jest opatrzony, gwarantuje, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. Olej z pestek dyni to bez wątpienia mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje
Poranek na słodkofioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru(...)pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 100g płatków migdałowych
Malinowa Kawiarenkaprzestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem(...)masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru
mojewypiekiinietylkoksiążki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam z nich bez przerwy i gdy przepis trafi na bloga to kartka jest zbędna i z czystym sumieniem ją wyrzucam, to karteczek wciąż przybywa :). Taka już jestem. Wszyscy znają moje zamiłowanie do gotowania i pieczenia, i znoszą mi swoje wypróbowane przepisy, co sprawia mi oczywiście ogromną radość(...)wierzchu, 4. niech czekają na kolejny sezon), natrafiłam na ten przepis. Piekłam to ciasto jeszcze na studiach i muszę Wam przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami
Rozpustne gotowanieDawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki(...)Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchnimieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko(...)oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (ja to pominęłam i po prostu wymieszałam wszystkie składniki). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem. Banana obieramy ze skórki i kroimy jeśli jest mocno zagięty
Piekielna Kuchnia Patijajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowujemy sylikonowe foremki na muffiny, bądź formę do ich pieczenia wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, przesianą mąkę, cukier, kakao i sodę, następnie po środku tworzymy(...)łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta na wierzch, bez wygładzania, jak się położy tak leży. Pieczemy 25-27 minut
Przepysznik - BLW i nie tylko