Ciasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody
nietadietaDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na SłodkoChciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku podsyłając przepis na babkę
W kuchni bez szafekmiękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać(...)wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyćodpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji
W Mojej Kuchni Lubięjajka były w temp. pokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego
Kubki smakuRosę bez kulek,ale z masą serową znajdującą się pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją , lekko zmodyfikowaną wersję. Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warstwa serowa ,serowe kule (jeśli wam się nie zlepią, bo ser jest z tych kremowych, jak u mnie ,po prostu zostawcie je w formie masy serowej(...)pominąć Ser mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru Masło
Ladylaura.samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe(...)oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzetyle plastyczne, by bez problemu udało się je uformować z kulę. Ową kulę zawijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki/zamrażarki. Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy: Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy(...)masy. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw pieczemy przez
Życie zamknięte w smakuścisły przepis bez możliwości zmian. Jak w większości moich przepisów użyłam oleju rzepakowego, więc znowu truskawkowy wypiek zaprezentuje mnie w konkursie Blogerzy kochają olej rzepakowy . Składniki (na 1 keksówkę): - 1,5 szklanki mąki (1 szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta(...)otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż
Corner With RecipesBez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju(...)sodą i przyprawą. Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180*C przez 30-40 minut
Chocolate Muffin Blogjakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru(...)wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Wykorzystamy jedne i drugie.Tłuszcz (margarynę lub masło w temp
Kulinarna Patilogiajeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe(...)pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto
Smaczne Zdrowecukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować 6 odcinków papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 24 cm (fot.1). Wnętrze każdego okręgu wypełniać ciastem (fot.2) (ja dawałam około 5 łyżek stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około(...)odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3
Świat CiastaMyślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka(...)mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić
Ze smakiem i z pasją