ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek natalerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt(...)proszkiem i drewnianą łyżką połączyła delikatnie. Przełożyła do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle
W kuchni Karmel-itkiBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenneLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia
Walijskie PichcenieW taką piękną pogodę aż szkoda siedzieć w domu. Tym bardziej, że jest niedziela i że nigdzie nie muszę się spieszyć. Tradycji jednak musi stać się
Obiad gotowyJak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amieDelikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy
Kulinarna (nie)codziennośćSłodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku(...)białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym
Wanilia i Kardamonformę o średnicy 30 cm: ciasto: 150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody, masa czerwona - mus malinowy: 400 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin), żelatyna, cukier puder do smaku, masa biała - pana cotta miodowa: 150 ml mleka(...)świeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy
Moniki Smakołykiktórych resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki(...)jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone) 150 g rozpuszczonego masła 1 szklanka maślanki (250 ml) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) cukier puder do posypania (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy
Poezja smakupodział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz(...)pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka czy chlebek dyniowy. Przepisy są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie znajdziemy
Plate of Joykawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku. Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Masa : 1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem 2 czubate łyżki konfitury z płatków(...)zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym
Wanilia i Kardamonzrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał żółtko więc tak sobie stały te białka w lodówce i stały kilka dni aż w końcu z pomocą przyszedł mi niezastąpiony durszlak i blog pomodore e basilico(...)dałam tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek
sierotka maRysia w kuchniktórego wymyśliłam nazwę „bez” bo jest absolutnie bez dodatku tłuszczu, cukru dałam symbolicznie, mąki użyte do jego wypieku to też samo dobro, tak więc dla wszystkich wiecznie odchudzających się (łącznie ze mną) ideał, no i smaczny, żeby nie było wątpliwości Składniki: Składniki: ciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki żytniej(...)więcej niż 50 g cukru dard muscovado) Przygotowanie: Banany dokładnie zblendować i wraz z pozostałymi składnikami na ciasto dokładnie wyrobić aż powstanie gładka masa nie trzymająca się całości. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną częścią wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej najlepiej papierem. Można oczywiście tez rozwałkować ciasto, ale po co się męczyć;-). Na warstwę ciasta wyłożyć obrane
greenscarfKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za to z owocami, jogurtem i intensywnym aromatem kakao oraz kawy zbożowej. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje(...)kopiasta łyżka kakao 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca
DefinicjaSmakuserowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej? Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego(...)stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt mocno masy. Jajko z cukrem miksujemy przez 1 minutę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy
Smakowity Blog Kulinarny