ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:265/467)

Tarta z karmelem malinowym 216

pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto(...)późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie podgrzewamy maliny ze śmietaną – do osiągnięcia 80°C (ja czekam, aż zawrze 1 mały bąbelek – oznacza to, że masa ma 90°C, a potem zdejmuje z ognia i chwilę studzę). Gdy osiągnie taką temperaturę, zmniejszamy

Poezja smaku
Sernik kokosowy 863

ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni- twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać- wlać sok z cytryny oraz wsypać wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać- masę przełożyć(...)piec przez 55-65 minut w 160 stopniach- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku- ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji

Smakołyki Bereniki
Reese's cake - czyli masło orzechowe, herbatniki i czekolada 263

To ciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci

DefinicjaSmaku
Puszyste ciasto z jabłkami 152

Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z

My Chcemy Jeść
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7066

To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta

Ze smakiem i z pasją
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 359

kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je "odchudzić" by ich zjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal(...)Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały krem - 600 ml jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru/słodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym

Health-Fit-Life
Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) 191

aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej 20 ml mleka 1 jajko 40 g ksylitolu łyżka przyprawy do piernika 1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego(...)łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka

FitKot
Muffiny czekoladowe z malinami 221

muffin bez odpowiedniej blachy. Świetnym rozwiązaniem są jednorazowe aluminiowe foremki do wypieków . Sprawdźcie w sklepach i koniecznie kupcie. Takie sztywne foremki sprawdzają się także, gdy chcemy przetransportować muffiny lub zabrać na piknik czy w podróż. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego   50 g cukru białego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać do jednego naczynia i wymieszać. Jaja, jogurt oraz olej  wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę

kolorowotorcikowo
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 263

świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła(...)pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. W upieczonych „miseczkach” na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem. Żółtka utrzeć

https:KKuchniaMniam
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 245

pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - jak zrobić? Pomarańczę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem na gładką i lśniącą masę, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia(...)można je wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak ja tego nie robiłam), posiekać na większe kawałki, połowę zostawić w całości i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto na cantuccini wyrabiać, aż stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie

Moje Qulinaria
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 240

ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku(...)patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze

zadanie-gotowanie
Sernik Pina Colada 1701

jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki  jest kilka równie smacznych serników jak ten. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi(...)śmietany 30% lub 36% 50 ml słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie:   Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku. Następnie dodać rozdrobnione blenderem

Kuchcik gotuje
Wielkanocne babeczki piaskowe 311

możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego(...)masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru - sztywną pianę z białek dodawać partiami do masy, za każdym

Smakołyki Bereniki
sernik cytrynowy z lemon curd 244

recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki" Stopień trudności - średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy, Skala smaku - 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny Składniki(...)spód: 500 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 200 g masła Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.   Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 1,5 g twarogu półtłustego

Kubki smaku
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 208

Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy(...)dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy

Kuchnia Łukasza