ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:269/467)

ROLADA BROKUŁOWA 327

jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową(...)ściereczkę, i odwróć blachę na drugą stronę, wykładając ciasto na ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje. *Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik Wiedeński 168

wiem nawet kiedy, ale pokochałam serniki :) co prawda nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru(...)masa. Następnie dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 230

majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem . Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około 25 cm na 50 cm . Na rozwałkowane ciasto nakładam równomiernie farsz, pozostawiając(...)wolnego ciasta z każdej strony. Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijam jak roladę. Wałek ciasta kroję na kawałki o długości wysokości naczynia do zapiekania w moim przypadku jest to około 5 cm. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią. Pieczenie zapiekanki: Przed wstawieniem naczynia

Uwaga Babcia Gotuje
Dwukolorowy Sernik z Jogurtów Greckich z dodatkiem gruszki 179

deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl(...)najniższych obrotach.   4. Masę dzielimy na dwa, do jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną.  Pieczemy 1 godz

Gotowanie...to proste !
Ciasto "Żądło" 400

szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa  100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko(...)mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.  Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około

O kuchni z uczuciem
Miodownik z kremem budyniowym. 320

Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto(...)łyżki mleka1,5 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe

Kuchnia Łukasza
Puszysty sernik 199

  Przepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego

Passion of Cooking
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 217

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 229

pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą(...)masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 189

Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 207

ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g(...)białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy     Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe

Mała Cukierenka
Czekoladowe fondant Gordona 141

cukier na gładką masę. Najlepiej na wysokich obrotach, masa powinna być aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek(...)prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą się zajadać słodkościami. Schłodzone fondant wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika

gutfut
Tort ryżowy z kremem jaglanym 213

lekkiego ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 łyżki kajmaku 3 łyżki  Przygotowanie: CIASTO: Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić. Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę.  Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód, startą(...)tarce czekoladę, jogurt, cynamon, kakao i sodę. Zmiksować wszystkie składniki bardzo dokładnie. Białka ubić, dodać delikatnie do masy. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę

Cakes By Kejt
,,Mazurek kajmakowy z bakaliami’’ 140

byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej(...)masa kajmakowa, posypki, Wykonanie: Mąkę, mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy

Podróż w kulinaria
Mazurek czekoladowy 202

ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę... składniki ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g masła 2 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietany kremówki  - 30% lub 36% dodatkowo - gotowa masa marcepanowa migdały, rodzynki przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać  w malakserze, tak długo aż utworzą kulę(...)kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać

Stare Gary