ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:184/467)

Chaczapuri z adżapsandałem 218

bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia(...)również delikatnie, ale dość cienko rozwałkowujemy tak, by powstał płaski placek. W każdym w środku robimy palcem dziurkę, by nie puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się z sosem czosnkowym

Kuchenna Kontrrewolucya
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 221

wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastemPiec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lukier: 1 cytryna , cukier puder . Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem(...)wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto. Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek.  Nie bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z rabarbarem 164

średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy

Kulinarne przygody Gatity
Letnia tarta z malinami i borówkami 245

ciasto zaczyna być bardziej lepkie i należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym(...)mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek

W kuchni wieczorem
Tort czekoladowy z wiśniami 259

kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty(...)dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną

Kuchnia domowa Ani
Batoniki fitness 315

nich żadnych "E", konserwantów, chemii, niezdrowych tłuszczów trans czy masy cukru.Zawierają zdrowy dla jelit błonnik, wiele witamin i minerałów. Sycą na długo, są mega słodkie.Dodatkowo miód i żurawina wspomagają naszą odporność.Składniki:1 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. otrąb (u mnie mieszanka żytnich, orkiszowych, pszennych)1/2 szkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża(...)miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :)Batoniki fitness na INSTAGRAMIE

Czarnawisienka
Wzorzysta rolada z malinami. 181

pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około(...)ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę

Miksturownik
Torcik orzechowy 277

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.      Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka(...)pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego

Zabawa smakiem
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 213

filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie(...)uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto

Monia miesza i gotuje
Leśny sernik na zimno 194

Ten serniczek powstał podczas akcji - sprzątamy lodówkę. W wielkim skrócie pozbierałam wszystko co zostało z jakiś innych wypieków, albo miało krótki termin przydatności do spożycia, zmiksowałam

Cynamonowe szczęście
Ciasto wuzetka 503

dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 677

dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Krem(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie

Mała Cukierenka
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 416

Pyszne, delikatne ciasto na bazie biszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-)Składniki na biszkopt(...)mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika.Składniki masy owocowej:- 1,5 kg truskawek- 0,5 l wody- 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru)- 2 budynie śmietankowe ( bez cukru)- 3 galaretki truskawkoweW garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody. W reszcie wody

Smaczne Zdrowe
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 179

wcześniej zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje

nietadieta
Sernik na zimno z brzoskwiniami 521

Tym razem zapraszam Was na sernik na zimno który zrobiłam  z półproduktu. Ku memu zdziwieniu  sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs w którym

Ala piecze i gotuje