ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:191/467)

DOMOWA MASA MAKOWA 195

otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można(...)masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony mak, przesmaż całość jeszcze 2-3 minuty . Pozostaw do studzenia. Masa jest gotowa do użycia. Smacznego! WAŻNE: 1. Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do  5-6 dni  lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek

Słodko-Słony Świat Ilony
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 250

jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę z pieczeniem bez, uwielbiam bawić się czekoladą. Jest niezwykle plastyczna - można z niej zrobić niemal wszystko, nawet czekoladowe koronki i papiloty, a potem ubrać w nie brownie, zamiast polewy. Moje brownie nie będzie(...)dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu

KUCHARNIA
Bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami 185

Proste i pyszne ciasto z bezglutenowej mąki gryczanej. Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki gryczanej 10 dag orzechów włoskich 4 jajka Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Tort makowy z kremem 397

płaska łyżeczka proszku do pieczenia ·         150 g maku (suchego, nie trzeba mielić) ·         50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz.  Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce

Mia Cucina Sofieta
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 165

Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem, a w lodówce stało opakowanie śmietany, którą kupiłam z myślą o czymś, czego w końcu nie przygotowałam. A że trzeba było wyczyścić lodówkę, pozbierałam różne resztki, i powstało takie oto ciacho. Bez pieczenia, więc idealne na upalne dni. Lekkie, umiarkowanie słodkie(...)wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 151

spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła(...)mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł. Na dnie ułożyć jagody, zalać je cydrem. Odstawić.  Masło rozpuścić, przestudzić.  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i migdałami.  Do masy jajecznej dodać ekstrakt, zmiksować. Na zmianę dodawać mąkę i mleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik biało - czerwony 306

blaszce ,masę serową wykładamy do ofoliowanej blaszki ,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą ,obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty , studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny wkładamy do lodówki . Ostudzone ciasto okrawamy i wyrównujemy z boków i wierzchu , z resztek ciasta robimy okruchy(...)zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami robimy masę do przełożenia, masło ucieramy na białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy

Wypieki Rene
Ciasto orzechowe 220

jedliście ciasto bez mąki  i tylko z odrobiną cukru?  Jeśli nie, to spróbujcie.  Pracy niewiele, a efekt znakomity.    Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)  lub w specjalnej maszynce do bakalii.  Cztery żółtka(...)ubijamy mikserem, dodając cukier.   Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa

Pyszności Słodkości
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 211

kilka godzin w wodzie. Po upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło(...)cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty  jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę

Kuchnia Ellie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 163

niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie

Calzonella.com
Placek amerykański 171

ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja(...)szklanki cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Cynamonowe szczęście
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 215

minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.   2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy(...)mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek

Kuchnia w czekoladzie
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 201

wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

Mała Cukierenka
Pyszny sernik bez ciasta. 241

ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka)6 jajekduży cukier waniliowybudyń waniliowy lub śmietankowy2 łyżki maki ziemniaczanejkostka masła (200g(...)kawałki masło, dosypujemy cukier - ucieramy.Gdy masło połączy się z cukrem dodajemy stopniowo żółtka na przemian z serem.Następnie dosypujemy mąkę (ciągle mieszając) budyń i cukier waniliowy.Ubijamy białka, dokładamy do masy serowej - stopniowo.Rozgrzewamy piekarnik do 200C, blachę smarujemy tłuszczem, przelewamy masę serową do tortownicy(28cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy

Z butelką mleczka w tle