Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia. Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko. Składniki ciasta: 320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez(...)gładką masę. Przygotowanie ciasta: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół
Codziennik KuchennyPure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie(...)cukrem i powoli wsypywać do wody z drożdżami. Zamieszać, dodać pure z ziemniaków i zacząć zagniatać, aż masa zacznie robić się gładka i elastyczna - jeśli trzeba, dodać odrobinę wody (tak zrobiłam). Dodać olej i nadal zagniatać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi
KUCHARNIAmasę. Dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce twarogu. Na koniec porcjami już sam twaróg. Rodzynki wymieszać z mąką, dodać do masy serowej. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier. Dodać 1/3 piany do masy serowej, wymieszać. Następnie delikatnie połączyć obie masy, dodając pianę z białek w dwóch turach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia(...)mąką lub kaszą manną. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec na poziomie niższym od środkowego w 175°C (góra/dół) przez ok. 50-60 minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez
Pełny talerzręcznie, to na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do nich masło i siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy(...)wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni. Pieczemy około 1,5 godz
Perfect home lifeBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek
UgotujmyTo.pltłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (4 min) Do miski wsypujemy mąkę i sól, a także dodajemy oleju rzepakowego lub zamiennie rozpuszczonego masła. Składniki zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce(...)potrzeby jeszcze doprawiamy. 4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min) Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały bok ok. 8 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”. 5. FASZEROWANIE (10 min) Na środek kwadratu układamy po 2 łyżeczki farszu i zawijamy ciasto, sklejając ze sobą sąsiadujące boki
Nerds Kitchenmomentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. 2. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy same żółtka, przesianą mąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam(...)kakao 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę czekoladową (zostawiamy trochę tak około 4 łyżki ), na masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka). 2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki
kruche babeczkimnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli nie są w temp. pokojowej) przelewamy chwilę(...)trochu suchych składników, delikatnie je rozsypując i miksując na małych obrotach, aż do wyczerpania. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 36 na 24 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody i zostawiamy
Poezja smakucałość, aż ciasto połączy się w lepką, błyszczącą masę (przez około 5 minut). Zagniecione ciasto na pizzą uformować w kulę, przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią(...)POMIDOROWY: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do rondelka (z wysokimi ściankami) wlać przecier pomidorowy (lub krojone pomidory z puszki), ocet balsamiczny. Dodać cukier, oregano, płatki chili i sól. Gotując bez przykrycia, na średnim ogniu, doprowadzić doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje
Gospodyni Miejskaskładniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy 26 cm. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz przez 10 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj(...)szpinak “zwiędnie”. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłóż dynię, pokrojony w kostkę provolone, kozi ser i szpinak z cebulą. W misce roztrzep jajka z solą i mlekiem. Wylej masę jajeczną i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Podawaj
codojedzeniaciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem całych przepisów, przy każdym cieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff(...)ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane są w soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam
Relaxtimesobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka pół szklanki cukru Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PIERNIK: Do większej miski dać margarynę i cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować. Następnie dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec
Gotuję TestujęSernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik(...)Składniki: 1 duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze o średnicy 12 cm) Spód na sernik 150 g zmielonych digestive 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa 500 g sera ricotta lub twarogu 200 g cukru 10 listków żelatyny 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l śmietanki 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo
codojedzenianajbardziej). Całe ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz ok. 25 minut aż spód będzie zarumieniony. Są dwie szkoły pieczenia ciasta kruchego: z obciążeniem i bez obciążenia. Ja, szczerze mówiąc, nie widzę różnicy, szczególnie jeśli ciasto jest dobrze ponakłuwane widelcem i piekę bez obciążenia. Nie zdarzyło
gutfutwolnych obrotach z mąką i proszkiem do pieczenia. A powstałą masę wylewamy do wyłożonych papierem wąskich blaszek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę popękało podczas pieczenia, ale wcale nie ujęło mu to uroku, a tym-bardziej(...)smaku. Samo przygotowanie - błyskawiczne, bezproblemowe i bezbrudowe (ponieważ do odmierzenia wszystkich składników używamy jednego naczynia - może być to kubeczek od jogurtu). Ciasto dobre na sucho - bo jest bardzo wilgotne. Nada się także do przełożenia kremem - nawet bez nasączania. Na zdjęciu z braku laku - krem kupny, więc nie ma o czym się rozpisywać. Pewne jest, że naprawdę warto zrobić
Kuchnia po mojemu