diecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał ó w (bez sk ó rki) 100 gr cukru trzcinowego 60 gr oleju extra vergine 30 gr jagód goji 50 ml wody PRZYGOTOWANIE Na suchej patelni na małym ogniu(...)zostawić do dekoracji). W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka układać
La grande e la piccola cuocamiejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Dodatki: jogurt naturalny orzechu ananas kiwi Smacznego
Chocolate Muffin Blogpieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita(...)śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju do smażenia farsz twarogowy 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 5-6 łyżeczek jogurtu* 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego sos 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą(...)się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową (brzegów nie smarujemy!). Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec bez przekrycia około 30 -40 minut w 180ºC (sos wchłonie się w naleśniki). *jogurt dodajemy tylko
Ugotowaćcienko, ale bez przesady) 3) Na blachę wyłóż papier do pieczenia i przenieś ciasto.* *Ciasto będzie się łamało. Przenoś je na blachę kawałkami i na papierze łącz kawałki palcami. 4) Włóż do piekarnika na 15 minut ORZECHY: 1) Posiekaj na mniejsze kawałki (można pominąć) ‘’KARMEL’’ (od 10 minut po zalaniu wodą lub gdy zrobisz ciasto, akurat będzie(...)czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO PO UPIECZENIU: 1)OPCJA 1 *wszystko na całej powierzchni ciasta -smarujemy masłem orzechowym -kładziemy orzechy -smarujemy masą daktylową -kroimy na batony (u mnie 15 batonów wielkości snikersa) 2) OPCJA 2 (wydaje mi się lepsza) - masło orzechowe -daktyle -orzechy (łatwiej będzie to zrobić, orzechy nie będą się przemieszczały podczas smarowania daktylami) CZEKOLADA
fitolarun.blogspot.comcukier, cukier waniliwy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Następnie wbijamy jajka oraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut(...)międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyszkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką. Formę z wysokimi
Walijskie Pichcenieubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem
Słodko-Słony Świat Ilonyokrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna(...)jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut
Basia w kuchnipomarańczowy i zielony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach(...)25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:4. Śmietankę kremówkę
Mała Cukierenkatakie bez posypek :)Ciasto:1/2 margaryny (125 g)1 szkl wody1 szkl mąki pszennej3 duże jajkaszczypta soliW garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie wymieszać i gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać(...)jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach.Masa śmietanowa:400 ml śmietany 36 %1 śnieżka3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody3 łyżki cukru pudruŻelatynę rozpuścić w małej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawaniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać po jednym jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej(...)wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku
Smaczne Zdrowebabkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki(...)pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łączymy najlepiej silikonową łyżką. Jak ktoś nie ma czasu na bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (zmielonego) 4 jajka 300 g chałwy 1/2 szklanki espresso 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 g proszku do pieczenia
ClauditteMissCookingciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie(...)łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego. Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę
coolinarnastrefa.blogspot.com