Muffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3(...)każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek- formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest
Smakołyki BerenikiJedna z nich to cytrynowa masa budyniowa – dość kwaśna, orzeźwiająca. Druga masa, to bita śmietana usztywniona cytrynową galaretką. Ciasto w sam raz do kawy/herbaty:) Ciasto: 335 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 4 łyżki maku 3 jajka 3/4 szkl. mleka (temp. pokojowa) 3/4 szkl. oleju sok i skórka otarta z 1,5 cytryny(...)cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko oraz sok i skórkę otartą ze sparzonej, wyszorowanej cytryny. Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą łyżki, po czym wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Pieczemy przez około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzuciasta wielkości blaszek do pieczenia Ciasto drożdżowe: 1 15 g mleka 12 g świeżych drożdży 335 g mąki typ 500 50 g masła 80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta soli świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy białko do smarowania ciasta bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie serowe(...)Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 2. Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy ręcznie. Po minucie dodajemy sól i kontynuujemy
Gotowanie...to proste !szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka(...)drugą część kremu *** *** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Całość oprószamy gorzkim kakao *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetyteminspiracji moim ulubionym napojem, czyli kawą : ) Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli(...)małej czarnej i nie tylko ;) Blaszka 22 x 26 cm. Składniki na ciasto miodowe: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie
Domowe ciastapodsypany mąką blat lub matę i ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto (na około 11 bułeczek). Można również odrywać kawałki ciasta i w dłoniach formować placki (tak robiłam dziś, dlatego bułeczki(...)układać bułeczki zlepieniem do dołu. Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkisztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około(...)minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić
Kardamonovybez grudek. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek naszego rondelka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy/ucieramy nasze ciasto z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Uwaga! Jajka dodajemy stopniowo, po jednym, za każdym razem miksując do połączenia z ciastem. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy porcje ciasta(...)sporych odstępach (ciasto mocno rośnie) na blaszkę wysmarowaną masłem lub na papier do pieczenia. Nasze mini ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ptysiów i piekarnika. Obserwujemy ptysie, powinny się ładnie zarumienić. Odkładamy na kratkę do przestudzenia. Nadziewanie ptysiów: Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder
Słodkie okruszkiJest też dużo lepiej i solidniej wykonana, a czas pieczenia gofrów jest znacznie krótszy. Posiadam gofrownicę model 301.6 PROFI . Czas nagrzewania się płyt to max 5 minut a czas pieczenia gofrów to maksymalnie 3 minuty. Dużym ułatwieniem jest wbudowana lampka kontrolna, która wskazuje moment nagrzania płyt. Ciasto nie przywiera do płyt, po upieczeniu doskonale od nich odchodzi
Zrób to smaczniejaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami) 100 g masła 4 łyżki(...)mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy
Na moim talerzuskładników mokrych. Wymieszać krótko (nie trzeba mikserem, wystarczy rózgą). Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą osobno piec w 180*c przez około 20 minut. Wystudzić. Nasączyć blaty ciasta sokiem z jednej pomarańczy. Dwa blaty posmarować konfiturą. Na paterze położyć jeden blat ciasta, zapiąć wokół niego rant lub obręcz tortownicy(...)żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować go czekoladą, ciasteczkami i plastrami pomarańczy. Inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Przygotować ciasto: (wszystkie(...)składniki muszą być w temperaturze pokojowej!) do miski włożyć masło pokrojone na kawałki z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 8 minut. 4. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 3 minutowych. 5. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać
W mojej kuchniblachę na blat, zdjąć folię i odczekać pół godziny aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i dokończyć cały proces. Przed pieczeniem możesz posypać bajgle ulubionymi dodatkami: makie, sezamem, słonecznikiem itp. W garnku minimum 3 litrowym zagotuj wodę z łyżeczką sody i cukru, na gotująca się wodę wrzucaj bułki. Po minucie odwróć i gotuj kolejną minute(...)dwa/trzy razy aż buły praktycznie podwoją swoją objętość. Ugotowane wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, odczekaj z 5 minut żeby podeschły, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C. Piecz bajgle na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 20-25 minut. Smacznego Artykuł Tradycyjne pszenne bajgle pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarftrzecim złożeniu i wyrośnięciu (50 minut) ciasto nabiera sprężystości i siły, oraz zaczyna pięknie pachnieć. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, podsyp mąką (może być pełnoziarnista), uformuj z ciasta okrągły bochenek i odstaw na kolejne 1,5 godziny na wyrastanie. Ten ostatni etap może być w lodówce pod przykryciem folią na całą noc. Chleb powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Rozgrzej(...)powinno to być 260, na dolną półkę wstaw naczynie w wodą, aby zaparować piekarnik. Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze maksymalnej, a potem zmniejsz do 220. Ogólny czas pieczenia 35-40 minut, na środkowej, albo jeszcze niższej półce (bez termoobiegu!). Zdjęcia robiłam po 20 godzinie, stąd taka bardzo ciemna skórka, bardziej to zdjęcie oddaje kolor
greenscarfbez tłuszczu). Obsmażać przez ok 4 - 5 minut, w połowie czasu przewrócić. Tak przygotowane grzyby dodać do mięsa i cebuli. Dodać listki z połowy gałązek tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie(...)naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Gary