biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 8 łyżek cukru 2 szklanki mleka(...)podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy. Domowa masa kajmakowa: 500 ml mleka 400 g cukru 100 g masła Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa
Domowe ciastaświetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami(...)lekko formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na nią wyłożyć ciasto. Łatwiej wyjąć później upieczone ciasto. Ja robię tak wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmując, zmniejsz temperaturę
Anioszek w kuchniSkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAJak kilka dni temu trafiłam na ten przepis od razu wiedziałam, że to ciasto muszę zrobić. Łatwe w wykonaniu, szybkie i jakby tego było mało nie
Zofianapieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty(...)specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowewięc przepis zamieszczam, bo chcę w ten sposób pokazać, że i bez przepisu chleb się uda i śmiało spróbuj upiec, jak się okaże, że nie ma gdzie kupić lub nie chce się nigdzie po niego jechać :) Zwykle pamiętam co i ile dodałam (dlatego jest przepis), ale często ciasto na chleb robię "na oko", z tego co się nawinie(...)sól i zagniatamy ciasto - powinno być klejące, ale odchodzić od rąk. Będzie dosyć zbite, więc ciężkie do wyrobienia (stąd ja z braku robota oddałam tą fuchę Mężowi;)), ale potrzebuje kilku minut wyrabiania, by osiągnąć odpowiednią konsystencję (chodzi o to odchodzenie od rąk). Gotowe ciasto przekładamy od razu do keksówki (moja ma wymiary 26x9cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko zwilżonymi
Kolorowy Przepisownikpoprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki(...)się składników 12 Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną 13 Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych - Ci co raczkują w pieczeniu mogą go pominąć a ci którzy chcą spróbować podaję przepis
Na słodko lub wytrawnieciasta, które dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest! Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej(...)dużej blaszce, więc nie jest wysokie . Kruche ciasta są jedynym rodzajem ciast, który lubię jak jest niski. To nie drożdżówka, która MUSI pięęęknie i wysoko wyrastać. Ale oczywiście jeśli lubicie wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę. Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobić ! Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm) 2 szklanki maki
Walijskie Pichcenienadmiaru płynu. Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu
R'n'G Kitchenproszku do pieczenia (dałam 1/3 łyżeczki, ale myślę, że można pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia (gdy dodajemy). Przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem(...)następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki, czym cieńsze faworki, tym smaczniejsze. Radełkiem lub nożem odcinamy paski ok.3cm. W każdym pasku robimy nacięcie, a następnie przez otwór przewijamy jedną część ciasta. Odkładamy na blaszkę. Najlepiej przygotować sobie wszystkie faworki (chruściki) i dopiero wówczas
Smaczne Zdrowemieszamy przez 2-3 minuty i odstawiamy na ok. 14-16h w ciepłe miejsce, aby dojrzał. ciasto chlebowe cały zaczyn 115 g mąki żytniej 720 150 g mąki pszennej chlebowej 750 200 g wody 17 g soli 3 g drożdży instant Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto (końcówką haka) przez około 3 minuty. Misę przykrywamy i odstawiamy(...)nagrzewamy w temperaturze 220C. Do nagrzanego garnka przerzucamy bochenek, ostrą końcówką noża nacinamy w kilku miejscach, zamykamy pokrywką i pieczemy przez 30min w tej temperaturze, a następnie w temp. 185C przez kolejne 30-40min z termoobiegiem już bez przykrywki. Autor przepisu zaleca, aby upieczony chleb leżakował przez 24h, zanim zaczniemy go kroić. Wtedy jest ponoć najsmaczniejszy, ale wierzcie
Raj dla Podniebieniamasła 270 g mąki 60 g cukru pudru 3 żółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około(...)papierem do pieczenia blasze. Na środek każdego ciastka nałożyć po porcji marmolady. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodawać cukier puder. Na końcu wsypać orzechy i wiórki kokosowe. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem. Nakładać bezę wokół marmolady na ciastkach. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut
My simple kitchenupieczonego ciasta *** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy(...)lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut *** *** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje *** *** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Blog z Apetytemłyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka marmolada lub powidło do przełożenia 1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i na 20 minut wkładamy do zamrażalnika
kruche babeczkiczekamy około 25 minut aby ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (termoobieg) . Wstawiamy naczynie z wrzącą wodą na dół piekarnika. Bagietki pieczemy na środkowej półce przez 18-20 minut aż zrobią się rumiane. Obrane pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek przez 20 minut. Grzyby mieszamy co minutę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy(...)pieczarkami i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i solą. Ostudzone bagietki kroimy na pół. Smarujemy masłem na całej długości. Dodajemy pieczarki z cebulą, pokrojone oliwki w plastry, szynkę, ser mozzarella (bez zalewy) oraz tartą, żółtą mozzarellę. Wstawiamy zapiekanki na środkową półkę i pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 8-10 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodajemy na koniec
chefintheforest