ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:444/1234)

Ciabatta - ciabattki - bułeczki - Pyszne! 153

naczynia (ja nie żałuję) Drożdże pomieszaj z wodą i cukrem, dodaj mąkę wyrób (ręcznie lub w jakimś urządzeniu) ciasto. Ciasto się lepi. Przełóż do miski wylanej oliwą z oliwek. Przykryj folią spożywczą i ściereczką. Sprawdź po godzinie. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągnij je i zawiń w kopertę lub pozakładaj rogi do środka i złóż na pół. Możesz też(...)dowolną ilość ciabattek. Ręce możesz oprószyć w mące lub jak ja- polać oliwą. Styl dowolny - zajęcie przyjemne :) Nagrzej piekarnik do 220 stopki bez termoobiegu.  Skrop ścianki piekarnika wodą, wstaw bułki i piecz 20 minut

Cytryna&Co.
Baci di dama - włoskie ciasteczka z migdałami i czekoladą 144

łami bez sk ó rek .   PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy(...)mniejsze porcje a dokładnie na 70 porcji o wadze ok. 8 gram.  Z ka ż dej porcji ciasta formujemy ma ł e kuleczki, które wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.  Upieczone ciasteczka powinny mieć jasn ą  barwę i  delikatnie brązowy  sp ó d.  Ciasteczka  zaraz

La grande e la piccola cuoca
Ciasto Pomarango 171

cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na krem kajmakowy: 150 ml mleka 300 g cukru cukier waniliowy  2 łyżki masła ½ szklanki

Domowe ciasta
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ 283

szklanka drobnego cukru 16g cukru waniliowego/wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g) ½ szklanki oleju np. rzepakowego Dodatkowo: około 400g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki dodajemy do miski i szybko zagniatamy ciasto , jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki, zawijamy(...)folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc blaszkę 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia , następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy większą kulkę ciasta, które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut , po tym czasie blaszkę z ciastem wyciągamy z piekarnika i odkładamy ,aż ciasto wystygnie Pianka budyniowa: kiedy podpieczone ciasto się studzi przygotowujemy pianę

Słodkie zapomnienie
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 171

cebula będzie miękka. Odkładam na bok.  Następnie do tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki. Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję koncentratem pomidorowym doprawiamy(...)łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek.  Na wierzch kładę kilka słupków papryki.  Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Babka Wielkanocna - Alpro Napój Sojowy Bez Cukru 149

Sojowego Alpro Bez Cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki kakao aromat cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka  i dokładnie ucieramy. Stopniowo na zmianę dodajemy mąkę, Napój Sojowy Alpro oraz proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy(...)dzielimy na dwie części. Do jednej z części dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Ciasto układamy w wysmarowanej tłuszczem formie warstwami raz ciemną, raz jasną. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka 190

sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki:  - 300 g mąki pszennej ( 2 szkl. )  - 200 g masła(...)łyżeczki  cukru  waniliowego  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia  - 4 żółtka  - szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasteczka 238

sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki:  - 300 g mąki pszennej ( 2 szkl. )  - 200 g masła(...)łyżeczki  cukru  waniliowego  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia  - 4 żółtka  - szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki

Różne smaki w kuchni
Fasolowe brownie 141

łyżeczki sody Daktyle zalać gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy.  Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać

Obiad gotowy
makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem) 148

nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły. Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 3 żółtka na bezę: 4 białka szklanka cukru 100 g kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli  dodatkowo: puszka masy makowej(...)400g) Piekarnik nagrzać do 180*C  Składniki kruszonki wymieszać i palcami rozdrobnić w misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoto (ok. 10 minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 213

Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao(...)wierzch jasnej masy, można lekko przemieszać warstwy-ja nie mieszałam i dlatego ciemna warstwa została idealna na górze. Wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 45-50 minut.  Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie. Zimny udekorować polewą, posypać posypką. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort Płatek Śniegu 228

żółtek. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Nadal ubijając zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno(...)delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy

Słodki Pomysł
Oszukana drożdżówka z truskawkami 233

nadziania 250 g truskawek bez szypułek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na samym początku piekarnik rozgrzać do  180ºC.  Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki/ćwiartki(...)Przygotowane owoce posypać 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 30-35 minut,  aż do lekkiego zarumienienia ciasta

Ugotować
Babeczki z żurawiną 178

pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną

O kuchni z uczuciem
,, Mazurek różany z białą czekoladą’’ 170

różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa z białej czekolady(...)sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym

Podróż w kulinaria
Bezy 120

zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych. Składniki: 5 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno, lecz uważać aby ich nie przebić. Dodawać stopniowo najlepiej(...)łyżce pozostałe składniki cały czas miksując po każdej na najwyższych obrotach miksera. Wyciskać szprycą małe kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.130°C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temp.do 120°   i piec jeszcze około 40 minut. Jeśli chcemy żeby były wilgotne w środku nie zmniejszamy temperatury i pieczemy je trochę

Pysznie & Pięknie
Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia. 203

śniadanie z filiżanką mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą

SMYKWKUCHNI
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 239

piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarniku i usuń papier wraz

karmelowy
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 207

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI  1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle   WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy(...)śmietanę oraz rozpuszczone masło. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy widelcem. Przelewamy do formy o wym. 20X24 cm wyłożonej pergaminem, na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę nektarynkę. Pieczemy ok. 45 minut

słodki bratek
Crumble z jabłkami i rabarbarem 144

kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem. * Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.  Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które

Smakowity Blog Kulinarny
La szalup de pudding 167

budynie i owoce, bez względu jaką ma nazwę to na pewno ta propozycja Wam posmakuje Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy(...)bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki na domowy budyń: 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 lub 2 (w zależności jak intensywnie waniliowy ma być budyń) łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki skrobi

gutfut
Dietetyczne ciasto z rabarbarem bez cukru i białej mąki! 145

naszym postanowieniem z Facebooka, jemy zdrowo i dietetycznie! Mam nadzieję, że jesteście ze mną w tym postanowieniu. Dzisiaj robimy dietetyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto bez białej mąki, bez cukru! Bardzo pyszne! Słodkie i aromatyczne! A jak je zrobić to zerknijcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - łyżka oleju kokosowego - 1/2 puszki mleka kokosowego - 2 czubate łyżki mąki owsianej(...)wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp płatkami z migdałów, ciasto to około 8 porcji. Smacznego FIT Kochani! ;-))) Buziaki

SMYKWKUCHNI
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 184

miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki.  Można również od razu

Passions hobbies life
Ciasto miodowe 182

około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie(...)polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie

Kuchcik gotuje
Napoleonek 153

długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany 18% (kwaśnej) - 6 żółtek - 100 gram drobnego cukru - 80 gram masła - 1 łyżeczka sody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części - 3 równe(...)mniejszą. Wszystkie części wałkujemy tworząc równe blaty (tutaj właśnie przydałyby się identyczne blachy lub formy), ta ostatnia, mniejsza, może być nierówna, bo i tak ostatecznie zostanie pokruszona. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.  Składniki na krem: - 1,5 litra mleka      - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka

Życie zamknięte w smaku
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 141

kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki(...)przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C  przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń : 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 222

olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Shrek 389

zielony budyń: 1 duży, zielony sok  PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.  Ciasto  wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wymiary blaszki  36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C. Warstwa  zielona  Do garnka wlewamy sok  zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania

W kuchennym oknie Ewy
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 249

mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta    Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy bezpośrednio do blaszki(...)tarce o dużych oczkach (wystarczy 3/4 porcji zrobionej z 500g mąki). Widelcem rozkładamy po całej powierzchni blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego don 175°C  i podpiekamy przez ok. 15 minut. W międzyczasie, z 3 opakowań gotujemy budyń z 1,1 litra mleka, 5 łyżek cukru. Aby budyń się nam nie przypalił dobrze jest, zanim wlejemy mleko do garnka, posmarować spód

mojewypiekiinietylko
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 217

doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja(...)ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań

Mango Papaja
Brownie z solonym karmelem 225

Dzisiaj naprawdę bardzo słodka propozycja dla fanów czekolady. Brownie przekładane masą karmelową z mascarpone zwieńczone solonym karmelem z orzeszkami. czy może być coś lepszego?:) 2h blaszka

Ania i Marcin gotują
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 119

druga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów(...)tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste

Niedzielny kucharz
Biszkopty w kształcie grzybków 178

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku(...)wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta

prawdziwe jedzenie
Zapiekanka jaglana przekładana owocami 117

ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie  Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym.    Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka jaglana przekładana owocami 147

ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie  Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym.    Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szarlotka siekana 101

Szarlotka siekana to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez wyrabiania. Pyszny deser na każdą okazję. Fajna odmiana od tradycyjnej szarlotki. W mig znika z talerza, raj dla łasuchów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek cukru 250 gram margaryny lub masła 2 łyżki(...)manną i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy zakalca :). do miski przesypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę i rozdrobnioną na mniejsze kawałki margarynę/masło. Wszystkie składniki dużym nożem siekamy w misce przez kilka minut do momentu otrzymania sypkiego ciasta. Z możliwie jak najmniejszymi grudkami. ciasto przesypujemy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce o wymiarach

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Ruby Rose 167

miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty(...)Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do garnka, rozgniatamy na gładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto.   Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone

Domowe ciasta
Szarlotka żydowska 186

moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)nagrzać do 160°C. Tortownicę natłuścić masłem, wyłożyć (przynajmniej dno) papierem do pieczenia i ponownie natłuścić. 2. Margarynę utrzeć z cukrem do białości (ok. 5 minut), dodawać po łyżce roztrzepane jajka i za każdym razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta

Kuchnia Prezydentowej
Migdałowo-kajmakowe kuleczki 172

Coś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy 

KuchniaWeDwoje.pl
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 177

lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło(...)całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciastoCiasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor

Anioły w kuchni
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 169

Puszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany. Do żółtka dodajemy mleko i wodę i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany

Korniszonki