ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:443/1234)

Oszukana drożdżówka z truskawkami 233

nadziania 250 g truskawek bez szypułek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na samym początku piekarnik rozgrzać do  180ºC.  Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki/ćwiartki(...)Przygotowane owoce posypać 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 30-35 minut,  aż do lekkiego zarumienienia ciasta

Ugotować
Babeczki z żurawiną 178

pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka." Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem. babeczki z żurawiną

O kuchni z uczuciem
,, Mazurek różany z białą czekoladą’’ 170

różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa z białej czekolady(...)sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym

Podróż w kulinaria
Bezy 120

zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych. Składniki: 5 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno, lecz uważać aby ich nie przebić. Dodawać stopniowo najlepiej(...)łyżce pozostałe składniki cały czas miksując po każdej na najwyższych obrotach miksera. Wyciskać szprycą małe kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.130°C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temp.do 120°   i piec jeszcze około 40 minut. Jeśli chcemy żeby były wilgotne w środku nie zmniejszamy temperatury i pieczemy je trochę

Pysznie & Pięknie
Zdrowe ciasteczka dla dzieci. Owsiane z nasionami chia. 203

śniadanie z filiżanką mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą

SMYKWKUCHNI
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 239

piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarniku i usuń papier wraz

karmelowy
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 207

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI  1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle   WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy(...)śmietanę oraz rozpuszczone masło. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy widelcem. Przelewamy do formy o wym. 20X24 cm wyłożonej pergaminem, na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę nektarynkę. Pieczemy ok. 45 minut

słodki bratek
Crumble z jabłkami i rabarbarem 144

kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem. * Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.  Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które

Smakowity Blog Kulinarny
La szalup de pudding 167

budynie i owoce, bez względu jaką ma nazwę to na pewno ta propozycja Wam posmakuje Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy(...)bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki na domowy budyń: 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 lub 2 (w zależności jak intensywnie waniliowy ma być budyń) łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki skrobi

gutfut
Dietetyczne ciasto z rabarbarem bez cukru i białej mąki! 145

naszym postanowieniem z Facebooka, jemy zdrowo i dietetycznie! Mam nadzieję, że jesteście ze mną w tym postanowieniu. Dzisiaj robimy dietetyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto bez białej mąki, bez cukru! Bardzo pyszne! Słodkie i aromatyczne! A jak je zrobić to zerknijcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - łyżka oleju kokosowego - 1/2 puszki mleka kokosowego - 2 czubate łyżki mąki owsianej(...)wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp płatkami z migdałów, ciasto to około 8 porcji. Smacznego FIT Kochani! ;-))) Buziaki

SMYKWKUCHNI
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 184

miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki.  Można również od razu

Passions hobbies life
Ciasto miodowe 182

około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie(...)polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie

Kuchcik gotuje
Napoleonek 153

długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany 18% (kwaśnej) - 6 żółtek - 100 gram drobnego cukru - 80 gram masła - 1 łyżeczka sody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części - 3 równe(...)mniejszą. Wszystkie części wałkujemy tworząc równe blaty (tutaj właśnie przydałyby się identyczne blachy lub formy), ta ostatnia, mniejsza, może być nierówna, bo i tak ostatecznie zostanie pokruszona. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.  Składniki na krem: - 1,5 litra mleka      - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka

Życie zamknięte w smaku
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 141

kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki(...)przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C  przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń : 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 222

olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna