Bajgle 272kształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty datują początki bajgla na rok 1683. Po zwycięstwie nad wojskami tureckimi król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów. Aż do początku XX wieku receptura(...)ciepłej wody 400g mąki 2 jajka 50g masła szczypta soli Przygotowanie: Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i wodę mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy ok 100g mąki i dokładnie mieszamy powstały zaczyn. Powinien mieć on konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru
Jacob Tastes
Tort z masą maślaną 270tort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może(...)białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego
Mama Gotuje
Muffiny z bananem i masłem orzechowym 206I po raz kolejny, prezentuję Wam przepis na super smaczny i zdrowy deser z najlepszego połączenia smaków ⇨ banan+masło orzechowe. Gdyby nie to, że jestem cały
Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowe jaglane kopytka 221Pani pytając czy mam jakieś fajne, typowo bezglutenowe przepisy. I zonk. Bo w sumie, choć zasobów bloga nie przejrzałam, to w kwestii przepisów jakąś tam pamięć mam i typowo bez glutenu nie mogłam sobie żadnego sensownego przypomnieć. Postanowiłam więc podjąć kolejną, ale ostatnią próbę. Stałam nad garnkiem z gotującymi się kopytkami i czarowałam- "a spróbujcie mi się mendy(...)kaszę wyciągamy np. na stolnicę, podmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania i z powrotem dajemy kaszę, a także pozostałe składniki- jajko i mąki. Wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie kolejne 30 na prędkości 5. Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy
Kuchnia w czekoladzie
Babeczki "Kopiec kreta" 179końcu mamy upragnioną wiosnę ;) Lubię zimę, ale bez przesady. Kiedy zaczyna się ciągnąć w nieskończoność, zaczyna mnie nudzić, męczyć i denerwować ;) Gruba odzież, ciężkie buty, czapki i szaliki mogą więc w końcu odpocząć po ciężkim sezonie w szafie, a w ruch idą lżejsze, które ja wolę zdecydowanie bardziej. Po części też ze względu na dzieci, bo w zimie(...)Sprawdźcie koniecznie, czy i Wam smakują 😋 Składniki na ok 8 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 200ml słodkiej śmietanki 30% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej
Kuchnia w czekoladzie
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 290łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche(...)dalej wyrabiać . Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po 30 minutach: Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość
Uwaga Babcia Gotuje
Simit (tureckie obwarzanki) w marcowej piekarni 207łyżki cukru (dałam jedną) 650 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki siemienia lnianego (u mnie mieszanka ciemnego i złocistego, bo nie znalazłam w mieszkaniu ani ziarnka sezamu) 1/3 szklanki pekmezu lub melasy (u mnie melasa z granatem) Ze wszystkich składników (oprócz siemienia i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostaw(...)ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków. Każdy z kawałków uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą 238ścieram skórkę. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml. Przygotowanie ciasta czekoladowego: Ciasto można przygotować w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę. Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy(...)ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę. Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem. Pieczenie ciasta czekoladowego z pomarańczą: Tak przygotowane ciasto przekładam
Uwaga Babcia Gotuje
Sernik intensywnie waniliowy. 172kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy(...)przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe
Rozpustne gotowanie
Piaskowa babka bezglutenowa 186Banalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość. Mąż nazwał ją „super-zapychaczem” a ja poniekąd przyznaję mu rację
Kuchenne zapiski Edyty
Pączki domowe 191roztrzepanymi na puszystą masę jajkami z cukrem, pozostałym ciepłym mlekiem i alkoholem. Najpierw mieszać łyżką, a gdy ciasto będzie już gęste zagniatać dłonią do czasu, aż zacznie odstawać od miski. Następnie dodać sól i stopniowo partiami roztopione zimne masło. Ciasto zagniatać do czasu, aż będzie jednolite, sprężyste, lśniące i będzie odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić(...)smażeniem przeprowadzić test rozgrzania tłuszczu, wrzucając do niego kawałek ciasta, gdy wypłynie i będzie w środku usmażone, można stopniowo wkładać pączki. Tłuszcz powinien być umiarkowanie rozgrzany, zbyt mało rozgrzany - pączki będą surowe i nasiąknięte tłuszczem, zbyt mocno - wierzch spalony, a środek niedopieczony. Dobrze wyrobione i równo wyrośnięte pączki bez nadzienia podczas smażenia mogą nawet same się obracać, jeśli
Kuchcik gotuje
Jabłecznik pełnoziarnisty 264Zdrowsza wersja typowego jabłecznika z mąką pełnoziarnistą i płatkami owsianymi w składzie Dawno nie brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty! Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy(...)rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka
Grunt to przepis!
Bajecznie proste ciasto z figami 227razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem wszystko(...)wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 356Tęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak
Book of spells
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 161cukier ma tendencję do upłynniania ciasta. Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto. Następnie również porcjami dodajemy masło, czekając aż się wchłonie, co ułatwi proces wyrabiania ciasta. Wyrabiamy około 12-15 minut, tak aby uzyskać elastyczne, miękkie i bardzo dobrze rozwinięte ciasto. Ciasto po odpoczynku musi przejść test membrany. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy(...)miskę folią lub talerzem, do czasu, aż nadzienie będzie potrzebne. Rozciągnij ciasto, aby uformować roladę. Posmaruj powierzchnię roboczą cienką warstwą oleju. Wyłóż ciasto i delikatnie odgazuj. Rozwałkuj ciasto wałkiem, aby uformować prostokąt o wymiarach 65 x 45 cm. Podczas rozciągania ciasta pomagaj sobie również rękami. Ciasto rozciągaj bez naprężania (to znaczy pracuj spokojnie, bez ściskania i gwałtownego rozciągania
Przepisy na domowy ser i chleb