ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:654/867)

Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 147

czas spędzimy na świeżym powietrzu, zazwyczaj z dala od domu i restauracji, zabieramy ze sobą coś do jedzenia. To "coś" zazwyczaj ma pełnić funkcję pożywnego lunch-obiadu, który bez problemu możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było(...)weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich - sól, pieprz - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 jaka - 2 renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania

SMYKWKUCHNI
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 183

minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia, patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta. To tylko tak dla informacji. Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić(...)zagotować, wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku. Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego. Ciasto rewelacyjne

Kuchnia Pokoleń
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 133

niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę(...)już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek 150 g poziomek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g marcepanu dodatkowo: 40 g płatków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka  🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6.  Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz(...)jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa

Czarnawisienka
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 163

tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego(...)dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 min. Roztopić masło, wlać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz

pink envelope
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 170

WYKONANIE: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i żółtka. Delikatnie wlewamy olej, mleko i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Połowę wylewamy na wyłożoną papierem formę. Do 2 części dodajemy wymieszane z mlekiem (2 łyżki) kakao. Miksujemy. Ciemną część wykładamy na jasną. Odsączone z syropu wiśnie układamy na cieście - na bogato(...)Niektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko proporcje. Musi być gęsty i bez grudek. Do wystudzonego budyniu dodajemy utarte z cukrem (2 łyżki) masło. Dokładnie miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę

Wypisz Wymaluj
Biscotti di Prato 138

pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny      Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.  Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy(...)jakiejś łyżki, szpatułki, itp.  Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia

mojewypiekiinietylko
Bliny z łososiem i szpinakiem 178

Podczas towarzyskich spotkań, kulinarna formuła mini, sprawdzi się znakomicie. Finger Food w Europie Zachodniej to nic innego jak małe przekąski, które spożywamy palcami

Bon Appetit Małgorzaty
BUŁKI GRAHAMKI W 100% ORKISZOWE 193

mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych.W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają.  :-)Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek.Składniki:- 450g mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie(...)malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół i odkładamy. Dłońmi zwilżonymi w oliwie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kule , podwijając ciasto pod spód ( ugniatamy trochę), odkładamy na blaszkę

Smaczne Zdrowe
Rogaliki serowe z amoniakiem 163

Tak siedzę i siedzę w tym domu i z nudów już sama nie wiem co ze sobą zrobić... Czytamy, rysujemy, budujemy z klocków, szyjemy dla lalek

Czary - gary w kuchni
Ciasto toffi – bez pieczenia / 3 bit 2411

chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną(...)dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) rozkładamy herbatniki. Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy pół szklanki cukru oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy razem z pozostałym mlekiem (1 szkl.). Do mieszanki wsypujemy obie mąki i mieszamy lub miksujemy blenderem tak długo, aż masa stanie się gładka. Przygotowaną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko

Smaki Na Talerzu
Makaron domowy 156

przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię, aby nie wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka do makaronu, z której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną(...)częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach suszenia w ciepłym pomieszczeniu suchy makaron (jeśli

mojewypiekiinietylko
Bułki jogurtowe 177

ogarnia życia i myli cię z grubą i pryszczatą przyrodnią siostrą. Księżniczki Disneya to ogólnie jakiegoś pecha mają do książąt. Zawsze na koniu, zawsze szlachetny i zawsze bez jaj i ze sklerozą. Kurde… nie będę księżniczką Disneya! Jak żyć?! Ostatnio uczę się piec intensywnie, ale to już wiecie. Drób sąsiada w ekstazie, jeszcze trochę a zacznie(...)Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżkę miodu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczkę soli 1 jajko 460 g maki typ 550 (nie, inna nie może być). Przygotowanie: Wykonanie w Tefal Companion Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas

ladykitchen
Makaron domowy 212

przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię, aby nie wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka do makaronu, z której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną(...)częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach suszenia w ciepłym pomieszczeniu suchy makaron (jeśli

mojewypiekiinietylko
Tort z masłaem orzechowym 191

mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami. Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam: 8 jajek  1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii  Pieczenie biszkoptu(...)delikatnie ale starannie łączymy wszystko w jednolite ciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej

Kuba Gotuje
PIECZONE PĄCZKI 208

drobne sitko, cukier, masło, jajka i sól. Wyrobić dokładnie – można użyć robota planetarnego (jeśli ktoś ma), albo haków w normalnym mikserze z misą, można tez ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować(...)formę do muffinków i wyłożyć papierowymi foremkami (papilotkami). Ciasto przełożyć na stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki

Dietolog
Duńskie orzeszki z różowym pieprzem 132

już jest. I choć słynne pieprzne orzeszki piekłam już nie raz, tym razem w Mad og bolig , nr 11/2016 znalazłam przepis, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Bez jajek i amoniaku; szczególnie to drugie przemawia na jego korzyść. Za to z dodatkiem pieprzu w optymistycznej, różowej barwie. Tradycyjnie używa się pieprzu białego, najczęściej czarnego, więc taka odmiana bardzo(...)czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając palcem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 147

ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mała cebula 2 korniszony łyżka skrobi ziemniaczanej szklanka wody 2 łyżki śmietany łyżeczka majeranku pomidor natka pietruszki Placki: kg ziemniaków średnia cebula jajko sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, układamy na zimnej patelni i wolno podgrzewamy. W ten sposób tłuszcz się wytopi, a kiełbaska(...)drobnych oczkach. Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w  oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące

Dieta moja pasja
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 227

Jestem herbatoholiczką, i się tego nie wstydzę. Co więcej - udało mi się zarazić C., i oboje nie wyobrażamy sobie dnia bez przynajmniej dwóch dzbanków herbaty. Mamy swoje ulubione typy, ale pozwalamy sobie również na odstępstwa, a nawet drobne ekstrawagancje. W mojej (właściwie to C. dostał ją na urodziny, ale ciii ) ślicznej herbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym(...)potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego, nie potrafię sobie odmówić, choć puszka przecież pęka w szwach. Zdarza się, że nam czegoś w domu zabraknie, czasem nawet mąki czy jajek, ale herbaty - nigdy. Gdy poznałam C., był typowym kawoszem. Ekspres zajmował honorowe miejsce w kuchni (nadal zresztą zajmuje), a na mnie patrzył z politowaniem twierdząc, że herbatę piją tylko ludzie chorzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z kokosem, czekoladą toffi i kremem serowym 195

Idealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca(...)wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli jajka, olej, mleko i roztrzepać widelcem. Następnie zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło

Krakowskie smaki Ani
Sernik z rabarbarem 157

Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie

My Culinary Art
Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) 165

Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik oraz łyżkę mąki. Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!). Na środku formy zrobić małą kropkę z ciasta pomarańczowego, następnie na niej wykładamy niewielką porcję ciasta brązowego i tak na przemian. Jeśli robimy klasyczną zebrę, im mniejsze porcje wykładanego ciasta (jedna(...)grubsze. Jeśli decydujemy się na formę z dziurką, wykładamy ciasto na dnie – dookoła komina pierścieniem, a nie w jedno miejsce jak w przypadku klasycznej formy. Polecam ten przepis do formy na babkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca Babkę piec w temperaturze 160 stopni

Za drzwiami kuchni
Domowy Tender jak z KFC 858

Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól   (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli )  ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli pieprz

Słodka Strona
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 194

także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie weekendowe, celebrowane śniadania.Scones (8 sztuk(...)rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze części. Rozmaryn drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy

Poezja smaku
Tort naleśnikowy 197

całej jajka- 1 żółtko- 2 łyżki cukru z wanilią- cukier puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa    Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam(...)Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tort naleśnikowy appeared

mojewypiekiinietylko