Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki(...)dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku
prawdziwe jedzenierozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno(...)biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki
ciastkarnia na kruchym spodziePiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego(...)miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o
FitKotKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco
Healthy food explorerbardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką. Dzięki białkom ciasto się rozluźni i będzie lżejsze. Efekt to w miarę gęste ciasto, które dostojnie i leniwie będzie się rozlewało po gofrownicy. Jeśli ciasto wyda(...)wody. Ciasto odstawiam na co najmniej godzinę, żeby zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące i pyszne. Do gofrów podaję owoce, konfitury, miód, cukier puder i bitą śmietanę. Bitą śmietanę robię bez żadnych
ladykitchenMuffiny z białą czekoladą i porzeczkami to pyszne babeczki, których słodycz przełamuje duża ilość kwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do
Smakołyki Berenikimoment nadejdzie nie mam siły stać przy piekarniku. Dlatego eksperymentuje z różnymi deserami i... babeczkami, których przygotowanie trwa parę minut. Dziś zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdzą się na wieczór spędzony sam na sam z ukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie mieli czas tylko(...)miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki. Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki
Słodkie okruszkiTen tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak
Pełny talerzJeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane
W kuchni wieczoremNiezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Koszt: Tanie Dziś będzie wpis wyjątkowy
Zdrowie i pysznie na talerzuNie znam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też
Weekendy w domu i ogrodziejajka - 1 białko - 3 duże łyżki masła - łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy ( standardowo sól, u mnie dodałam trybulę, zioła możesz dodać w zależności od tego jakich dodatków użyjesz np. zioła prowansalskie czy też bazylię) Ugotowaną komosę ryżową odcedzoną na sicie, miksujemy blenderem na jednolite gładkie ciasto. Masło nadaje chrupkość ciastu więc go nie zamieniaj na olej. Ciasto jest dość gęste(...)skrapiam oliwą z oliwek i grilluje z każdej strony. Plaster smaruje obficie burattą i zwijam. Na gofra możesz też po prostu położyć plaster bakłażana i posmarować burattą bez konieczności rolowania. Składniki układam na gofrze, trochę salsy, bakłażan i dwie krewetki, jemy od razu, ponieważ soki z salsy będą rozmiękczać gofry, więc robimy i jemy od razu. Polecam
SMYKWKUCHNIokoło godziny. Wystudzić. Przygotować ciasto: sodę rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kawałki wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Białka ubić najpierw same na sztywno a następnie dodać cukier. Każdą część ciasta rozwałkować na papierze. Na jedną część wyłożyć pianę(...)dokładnie papierem. Na dnie położyć jeden blat kakaowego ciasta. W szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyć aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy(...)wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą się zajadać słodkościami. Schłodzone fondant wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika i dopiero wtedy nastawiamy na 180 stop., grzanie góra/dół. Pieczemy
gutfut