jajek 300 g cukru 250 g margaryny 500 g mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżki syropu amaretto 4 łyżki kakao Żółtka z margaryną i cukrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka(...)dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy i przekładamy, wierzch smarujemy
Gotowanie jest łatweherbatniki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. do garnuszka wkładamy czekolady, zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy *** *** Sernik smarujemy polewą, studzimy i wkładamy do lodówki, aby zastygła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ(...)TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Puszysty sernik z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPodzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. Idealne do zabrania na
cool and mintyGdzie jest nasz czas? Kołowrotek – dom,praca dom. Ten życiowy rytuał wyznacza nam porządek każdego dnia. W przededniu wiosny jesteśmy zmęczeni, przemęczeni, zmordowani zimowym czasem bez słońca. I wciąż jest coś do zrobienia, coś do załatwienia. Coś zapisane na kartce wyrwanej z notesu, coś, co jest pilne, ważne, na już, na wczoraj. Ciągły pęd. Zauważyłam, że im więcej(...)Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki: 2 jabłka 250g mleka 2 jajka 100g serka ricotta 50g cukru 50g oleju + do smażenia 30g świeżych drożdży 300g
Raj dla Podniebieniapierniczkami. Szczerze mówiąc, trochę żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku... W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie(...)ciemnego cukru muscovado 135 g miodu 200 g melasy 2 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny Mąkę przesiać z proszkiem, dodać imbir, goździki i cynamon, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać miód i melasę, zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem). Przygotowanie ciasta na babkę : Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą(...)miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną
Uwaga Babcia Gotujepół szklanki tartego sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy z niego wodę(...)odrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem. Jeśli chcemy, można posypać całość jeszcze dowolną ilością żółtego sera. Danie zapiekamy około 15 minut bez przykrycia, licząc od włożenia
Kuchenna Kontrrewolucyamało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy(...)włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi się pyszna skorupka ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSpóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest
Kuchnia PokoleńChleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i
Smaczne ZdroweDzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam wyciągnąć aparat i zrobić
Pomysłowa kuchniainstant 6 g Jajko Woda ciepła 300 ml Olej 3 łyżki Sól szczypta Farsz Mięso mielone wołowe 400 g Cebula większa Ketchup 1/2 szklanki Musztarda 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 sztuk Ser żółty 250 g sól Pieprz Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Olej do smażenia Dodatkowo Odrobina mleka do posmarowania ciasta Garść sezamu Przygotowanie(...)większy kawałek ciasta wyłożymy na blaszce zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego
Kulinarne przygody