ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:636/867)

Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem 387

śmietanę zastąpić serkiem śmietankowym, jeśli zależy wam, aby ciasto było bardzo fit Dzięki cukinii, ciasto jest wilgotne. Ja ścieram cukinię na grubej tarce jarzynowej, bez obierania. Cukinia jest baaardzo delikatnie widoczna w miąższu ciasta. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie(...)kapać. Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo, bo też świetnie smakuje. W oryginalnym przepisie, ciasto jest z polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego. No i smak…ciasto nie jest słodkie, ale bardzo sycące i doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Wychodzi dość wysokie i możecie równie dobrze

Mieszam w Garnku
ciasto jogurtowe z galaretkowymi jabłkami... 162

jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć(...)wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyćodpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowa szachownica 809

ciasta jak i do kremu, naturalnego ekstraktu z migdałów. Można oczywiście aromat migdałowy zamienić na inny - waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc(...)miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej; łatwiej będą się też dzięki temu przekrawać. Składniki na ciasto jasne: 240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki ) 4 duże jajka 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 8 łyżek oleju 8 łyżek letniej wody 2 łyżeczki proszku

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka idealnie maślane (nadają się do powieszenia na choince) 178

przepisie jakiś błąd musiał być. Wyrzucić kg mąki szkoda mi było. A tak poza tym, mała Wiki czekała już na te ciasteczka. Zaczęłam więc dokładać, a to jajko, a to masła jeszcze trochę i w końcu wyszły mi zaskakująco dobre ciasteczka :D (doprawione sporą ilością złorzeczeń)  Składniki: 1,5 kostki masła 0,5 kg mąki 4 żółtka 1 cukier(...)dobrze wyrobić. Początkowo wydaje się, że nie trzyma się to kupy, ale gdy masło się rozgrzeje, wszystko razem zmieni się w tłuściutkie, bardzo plastyczne ciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między

Co w głowie piszczy
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 129

spotami, debatami, wiecami i agresywną agitacją pełną populizmu. Mam nadzieję, że Polacy, którzy mają swoją mądrość, nie dadzą się omamić hasłami i dokonają demokratycznego, rozsądnego wyboru. Ale dzisiejszy dzień, bez względu na wynik głosowania, to prawdziwe święto demokracji. Zawsze uczestniczę w wyborach, bo to mój obywatelski obowiązek i przywilej. Korzystam z niego i szanuję decyzję większości społeczeństwa. Dzisiaj także(...)ważne i trzeba w nich uczestniczyć. Aby podkreślić rangę dzisiejszego dnia, upiekłam na niedzielne popołudnie ciasto czekoladowe. Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru

W mojej kuchni
Serowo – cynamonowe zawijańce 148

ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy(...)aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy

Ogrodnik w podróży
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi 173

średnią, kwadratową blachę 28x28cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g : 1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju   1 kubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :)  1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej(...)połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki.   Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka

Grunt to przepis!
Jagodzianki, jak z cukierni 414

sito 2 i 3/4 szklanki mąki, pozostałą część dodawać w razie potrzeby. 3. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko, olej, cukier, podgrzane ciepłe mleko oraz rozczyn z drożdży i wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma. 4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć(...)trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać

KreatywnePiny
Tarta z rabarbarem 148

cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki  na minimum(...)smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki

Kulinarne przygody Gatity
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 188

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków(...)rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie

Nerds Kitchen
Ciasto Snikers 519

Po Snikersa sięgałam najczęściej przy świątecznym stole, nie jestem w stanie policzyć pochłoniętych przeze mnie kawałków.... To jedno z moich ulubionych ciast (jak nie najlepsze). Przepyszne

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na Walentynki 169

kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części(...)pierwszą układamy na kloszu lub płaskim talerzu Nasączamy ciasto, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą częścią, tą też nasączamy i smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z pudrem ( słodzimy według uznania, ale bez przesady, bo ciasto jest dość słodkie) Dekorujemy według uznania, u mnie były to owoce granata :) Ciasto powstało z potrzeby serca dla Ukochanej Osoby

Proste Potrawy
Kawowy krem zabajone z owocami 127

Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Kawowy krem zabajone z owocami By Piotr 18 lipca 2018 Składniki: żółtka - 3 sztuki cukier - ok

Pogotujmy.pl
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 264

Choć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są

Słodkie Przyjemności
Kokosowa babka Wielkanocna 143

Przepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku

Za drzwiami kuchni
BABECZKI OWSIANO- KAKAOWE 203

SKŁADNIKI 250g płatków owsianych 160g białek + 300ml 3/4 szklanki rodzynek 1 łyzeczka cynamonu 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody

harrisa
Mini pączki szybkie do zrobienie 163

Mini pączki szybkie do zrobienie Pączki, pączusie lubimy, ale ja zdecydowanie wolę mniejsze niż wielkie i takie postanowiłam zrobić. Mini pączki zagościły u nas w domu

Kuchnia na wzgórzu
Przepis na pasztet 244

pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 jajek (osobno żółtka i białka) 1 kajzerka Sposób przygotowania Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso z wyjątkiem wątróbki i piersi z kurczaka wkładamy z warzywami do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy(...)miękkości. Do gorącego wywaru dodajemy oczyszczoną wątróbkę, zostawiamy ją w wywarze, aż przestanie puszczać sok, po wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę z warzywami lub bez. Mięsną masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję

Mieszam w Garnku
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 121

"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś  w necie :) No bo czemu nie?  Jeść czy nie

Bon appetit mon amie
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 154

prostu zaczyn musi "ruszyć", czyli podwoi swoją objętość. Kiedy ten etap mam już za sobą, łyżką zaczynami mieszać ciasto, wlewam jajka roztrzepane widelcem i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zagniatam. Nigdy nie mierzę czasu, po prostu kiedy ciasto przestaje kleić się do rąk i ładnie odchodzi od dłoni wlewam mało i zagniatam dalej, teraz do momentu, w którym przestaje się błyszczeć(...)okresie letnich upałów ciasto nie potrzebuje tyle czasu i rośnie szybciej. Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, uderzając w nie pięścią. Krótko zagniotłam i uformowałam wałek, który pokroiłam na kilka części. Z każdej części uformowałam nieduże bułeczki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,w niedużych odstępach tak aby kształt przypominał kwiatek . W odstępach, bo ciasto jeszcze urośnie przecież. Jak już

Blondynka Gotuje
Tiramisu 166

Krem: jajko (osobno żółtko i białko) 100g serka mascarpone 2 łyżki pudru z erytrytolu Dodatkowo: mniej niż pół łyżeczki karobu (lub kakao) kawa do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka umieść w misce i ubij na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieść w drugiej misce i krótko miksuj (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite(...)wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz to możesz na tym etapie nasączyć biszkopty kawą (ja jednak nigdy tego nie robię, bo bardziej smakuje mi bez). Układaj w pucharkach: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na koniec posyp całość karobem lub kakao za pomocą małego sitka. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem zgęstniał. Kaloryczność: Całość

Moja Micha
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 171

Taką chałwę to ja mogą jadać codziennie :) Składniki na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm: 180g margaryny 2 szkl. mąki pszennej (300g) 1 szkl. cukru (200g) 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa szczypta soli - do ubijania piany z białek kasza manna - do obsypania(...)piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie

Grunt to przepis!
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi 116

zrobi. A nawet dwa ciasta. Już nie chciałem jej mówić, że trochę to bez sensu, bo przecież jak przyjaciel wyjeżdża na długi czas to nie będziemy się ciastem zajadać tylko nawalimy się konkretnie jak za dawnych czasów. Ale pomyślałem, że jak chce robić te ciasta to niech robi, w sumie co jej będę zabraniał. A wracając do tego nawalenia(...)sponiewieraliśmy ;) A ciasto też jednak się przydało. Madzia zrobiła to właśnie tytułowe ciasto miodowe i biszkopt z masą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę 24 cm: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 220 g płynnego miodu 4 jajka 150 g orzechów

Marder&Marder Manufacture
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 159

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)ricotty skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 230 g puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Ser umieścić w misie miksera i na niskich obrotach połączyć ze skórką. Dodać mąkę i po jednym jajka i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać

Chocolate Muffin Blog
Pierniki norymberskie 224

polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.       Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki(...)był gotów do użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie

Smakowy Raj
Ciasto 3 Bit 373

przez niejednego z Was. Mi znana jest wersja bez pieczenia jak i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest(...)samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko

Made By Mom And Son
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 211

minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki(...)inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru

BaRepas
Muffiny z aronią 191

proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę(...)prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych.Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza to, że została zerwana w odpowiednim czasie. W swoim składzie oprócz owoców zawiera tylko cukier - bez żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 260

owsianki. Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało. Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście.Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie! Masło orzechowe. Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach. A później się doczytałam, że podobną kombinację, tyle(...)Śniadanie: Elvisianka z kawąZbzikowałam ostatnio na punkcie kuchni pięciu smaków. Małymi kroczkami próbuję gotowania w tym klimacie. Owsianka dla Gizmola okazała się strzałem w dziesiątkę. Zajada bez marudzenia.A ja? Popijam od czasu do czasu napar imbirowy. Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują.Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową1 cytryna1 litr wrzątku2 łyżki

bastalena
Drożdżówki bez mleka 291

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura   Zaczynamy od rozpuszczenia(...)dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku

prawdziwe jedzenie