ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:639/867)

Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 260

gruszkamiskladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie:W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo(...)Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki.Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte

Przysmaki Karolki
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 206

Witam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w

Uwaga Babcia Gotuje
Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 154

Wypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie

Dieta moja pasja
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 170

bez żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię - proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć.  Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu(...)tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć. Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz

Chilli Czosnek i Oliwa
Klasyczny lemon curd 362

"Już trzeci dzień z rzędu po kuchennym blacie rozlewają się ciepłe promienie wrześniowego słońca, więc chwytam je i pakuję w słoiczek." - tak właśnie zaczynałam pisać tego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 462

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią

Relaxtime
Zapiekana owsianka z jabłkami 171

To byłą moja pierwsza owsianka z piekarnika. Bardzo lubię owsiankę i byłam ciekawa efektu. Przepis zauważyłam na profilu instagramowym Piotra Kucharskiego . Po spróbowaniu już wiem, że

Mania Wypiekania
Jagodzianki z kruszonką 233

każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski(...)czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i podzielić na 10 równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Opcjonalnie owoce można jeszcze posypać płaską łyżeczką cukru, żeby nadzienie było słodsze, ale musimy wtedy brać

Świat Ciasta
Seromak 338

pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu(...)stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest

Jacob Tastes
Bezglutenowa pizza - wegetariańska, dietetyczna, najlepsza! :) 192

zasmakuje ;) SKŁADNIKI Zaczyn: 125 ml wody 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki gryczanej  (Targroch) Ciasto: 100 g skrobi kukurydzianej 100 g mąki gryczanej  (Targroch) 1 jajko M szczypta soli himalajskiej (Targroch) 1 łyżka oleju Farsz: 12 średnich pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 długa słodka papryka 1 puszka pomidorów(...)drożdże znacząco nie urosną, ale pojawią się wyraźnie widoczne bąbelki, czyli wiadomo będzie, że drożdże "pracują". 2. CIASTO - Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie trochę "lejące"/płynne, ale takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym

Zdrowie na języku :P
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 229

całe jajko.  Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą.   Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć(...)niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.    Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz

Grunt to przepis!
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 381

Może być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy

ladykitchen
Mufinki z kremem 215

Niedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu

Mechanik w kuchni
Moje ulubione śnaidanie 219

Dzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak

fitolarun.blogspot.com
Wiosenny tort urodzinowy 298

Zima w tym roku trwa wyjątkowo długo, zwłaszcza w UK.  Już wszyscy tęsknimy za słońcem i spacerami, bez tych wszystkich kurtek ciepłych, kapturów i czapek.  Aby po zaklinać wiosnę powstał ten waśnie tort.  Tort dla Zosi na 8 urodziny.  Biały biszkopt przełożony prostymi, ale niezawodnymi kremami, ozdobiony jadalnymi wydrukami motylków.  Zosia była zachwycona(...)stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi tortownicy, aby mógł pięknie wyrosnąć. Będzie wysoki. 3 duże jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki mąki pszennej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk