ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:667/867)

Puszysty sernik z mlekiem w proszku 892

herbatniki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. do garnuszka wkładamy czekolady, zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy *** *** Sernik smarujemy polewą, studzimy i wkładamy do lodówki, aby zastygła *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ(...)TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Puszysty sernik z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 154

Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu.  Idealne do zabrania na

cool and minty
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową 87

Gdzie jest nasz czas? Kołowrotek – dom,praca dom. Ten życiowy rytuał wyznacza nam porządek każdego dnia. W przededniu wiosny jesteśmy zmęczeni, przemęczeni, zmordowani zimowym czasem bez słońca. I wciąż jest coś do zrobienia, coś do załatwienia. Coś zapisane na kartce wyrwanej z notesu, coś, co jest pilne, ważne, na już, na wczoraj. Ciągły pęd. Zauważyłam, że im więcej(...)Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości.  Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki:  2 jabłka 250g mleka 2 jajka 100g serka ricotta 50g cukru 50g oleju + do smażenia 30g świeżych drożdży 300g

Raj dla Podniebienia
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 161

pierniczkami. Szczerze mówiąc, trochę żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku...  W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie(...)ciemnego cukru muscovado 135 g miodu 200 g melasy 2 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny Mąkę przesiać z proszkiem, dodać imbir, goździki i cynamon, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać miód i melasę, zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 236

robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem). Przygotowanie ciasta na babkę : Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą(...)miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną

Uwaga Babcia Gotuje
Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy. 232

zawita tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało w przypływie chwili. Idąc do kuchni i znając(...)oczom ukazały się 3 ostatnie pomarańcze... I tak na bazie podstawowego przepisu na inne ciasto i uruchomieniu kulinarnej wyobraźni upiekłam, to wspaniałe, mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe, na które Was zapraszam. Ten mały szkrab na zdjęciu nie mógł się oprzeć i musiał pierwszy spróbować pomarańczowego ciasta mamusi ;) Składniki: skórka starta z 2 średnich pomarańczy 4/5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 130

pół szklanki tartego sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy z niego wodę(...)odrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem. Jeśli chcemy, można posypać całość jeszcze dowolną ilością żółtego sera. Danie zapiekamy około 15 minut bez przykrycia, licząc od włożenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 206

mało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy(...)włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi się pyszna skorupka ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka ze skwarkami 168

Ciastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowa pizza 160

Spóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 452

Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest

Kuchnia Pokoleń
Chleb jaglany bezglutenowy 179

Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne

Przepisy na domowy ser i chleb
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 180

Przepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i

Smaczne Zdrowe
Babka piaskowa 126

Dzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam   wyciągnąć aparat i zrobić

Pomysłowa kuchnia
Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL 165

instant 6 g Jajko Woda ciepła 300 ml Olej 3 łyżki Sól szczypta Farsz Mięso mielone wołowe 400 g Cebula większa Ketchup 1/2 szklanki Musztarda 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 sztuk Ser żółty 250 g sól Pieprz Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Olej do smażenia Dodatkowo Odrobina mleka do posmarowania ciasta Garść sezamu Przygotowanie(...)większy kawałek ciasta wyłożymy na blaszce zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego

Kulinarne przygody
Tort czekoladowy z lekką masą i malinami 462

lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Formę  wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec(...)blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.  Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego bez problemu możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować górę.   Obłożenie

Rusty Fork
Pieczona poranna owsianka ♥♥♥ 149

koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco.  Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami i czekoladą. Boziu, jak to pachniało po upieczeniu! Ta owsianka była tylko dla mnie(...)można wziąć prysznic, posprzątać, poczytać gazetę, prześledzić fejsa, wrzucić zdjęcie z przygotowań owsianki na insta czy po prostu jeszcze chwilę podrzemać :)  Namawiam szczerze i z pełną odpowiedzialnością! Nie bez powodu w tytule są te trzy serduszka. Owoce można zmieniać w zależności od sezonu. Nie mogę się doczekać jesieni. Tfu tfu!!! Nie tak to miało zabrzmieć, bo wolałabym, żeby

bistro mama
Sernik miętowy 141

wrzenia i wrzucić do niej miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia Po tym czasie śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z mięty i je wyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy(...)piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C Piec z parą wodną **   * przez około 1 godz i 20 min. Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. *  likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego **u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć

Proste Potrawy
Ciasto "Orzech Włoski" 192

łyżek śmietany 30% 24 połówek orzechów włoskich  Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc). Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy o wymiarach 24x35cm. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia(...)Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.   Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń

Nastoletnie Wypiekanie
Francja: Quiche Lorraine 146

już pisałam na początku, pochodzi z północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek.   W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem(...)słodko z owocami. Czego tylko dusza zapragnie! Dziś jednak klasycznie, trzymając się grzecznie przepisu, mam Wam do zaprezentowania Quiche Lorraine z przepisu Cudawianki . Quiche Lorraine 250g maki pszennej 1 jajko 125g masla 40 ml wody 1 lyzeczka cukru szczypta soli 250g wedzonego boczku 50g zoltego sera (w oryginale Gruyere, u nas ser Edam) 200ml smietanki kremowki 36% 200ml gestej smietany

Przepysznik - BLW i nie tylko
Klasyczny placek z wiśniami 179

zaczęły się wiśnie. I to nawet na naszych ogołoconych dwa lata temu drzewach. Bez drabiny udało się zebrać prawie kilogram- jeśli szpaki się zagapią, może jest szansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa nie mają sobie równych(...)następnym roku owoców będzie jeszcze więcej. Do wykonania dzisiejszego ciasta nie potrzeba wielu wiśni, ale nie bądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej

les mirabelles
Zapachniało ziołami 153

sprawia mi ogromną frajdę - wyszukiwanie nowych smaków, które przypadłyby mu do gustu, odnajdywanie najlepszych proporcji, dzięki którym bułeczki będą mięciutkie i puchate. Tym razem poszłam do kuchni zupełnie bez pomysłu, i po prostu zmieszałam to, co wydawało mi się, że w bułkach znajdować się powinno. I wiecie co odkryłam? Że czuję się wystarczająco komfortowo w kwestii przygotowywania domowego(...)sezamuMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Następnie do miski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej

Pożeraczka, czyli raz adobrze