Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 233Przynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 197Kolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling Shrimp
3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 193zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią(...)cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche, nie smarujemy niczym. pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 160 - 170°C. Pamiętajmy
MamaOskarka
Flan z kaszy jaglanej z morelami 284Sezon owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan
Mia Cucina Sofieta
Tarta z musem czekoladowym 178Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do Kuchni
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 296Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itki
Kluski szare, kluski żelazne 217kluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy już były zimne. U nas tradycyjnie jedzone z podsmażaną cebulką lub boczkiem. Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów(...)testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków i aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki soli jajko Cebulka, boczek na okrasę. Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
Mieszam w Garnku
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 262masła, schłodzonego 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 – 2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć(...)wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej
moj przepis na
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 157wspólnych zakupach zawsze zachęcała, mówiąc „wybierz coś sobie”. To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik(...)śmietanki kremówki 2 duże banany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy kajmakowej 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka olejku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową
Raj dla Podniebienia
Słonecznik - idealna sałatka imprezowa 1648Ostatni przepis w tym roku... 2020 nie był rokiem łatwym, ale nie będę narzekał, bo na maxa zmienił moje życie (raczej ja je zmieniłem!). Wiem, że
Kuchnia Łukasza
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 272Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy Raj
Muffinki kokosowo-kawowe 166Do moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby
Fabryka pomysłów
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 234Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 224Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić(...)smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię