ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:677/867)

Świąteczny sernik z żurawiną i bożonarodzeniowa opowieść 178

sobie życzysz?” – zerknął z ukosa na niby tę samą twarz, co przed laty, jednak naznaczoną innymi, nieznanymi mu wspomnieniami. Myślał, że szuka chusteczki, ale ona w ciemnościach bez trudu znalazła w małej, przewieszonej przez ramię torebce niewielkie zawiniątko. Podała mu, pociągając nosem. „Proszę, to dla Ciebie…” Na jego twarzy pojawiło się zawstydzenie. „Jesteś(...)twaróg miksujemy z ricottą, cukrem pudrem, wbijamy po jajku i miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę, wanilię oraz wyciskamy sok z cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy

Raj dla Podniebienia
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 347

Składniki zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy(...)potrzeby jeszcze doprawiamy. 4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min) Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały bok ok. 8 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”. 5. FASZEROWANIE (10 min) Na środek kwadratu układamy po 2 łyżeczki farszu i zawijamy ciasto, sklejając ze sobą sąsiadujące boki

Nerds Kitchen
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 138

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie

Słodkie inspiracje
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 823

Chyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np

Zawsze głodna!
Flapjacks po raz pierwszy 199

Bardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z bobu z masłem szałwiowym i ricottą – Angie gotuje – odc.4 224

Zielono mi, a wszystko za sprawą zielonych kopytek. Zobaczcie sami co tym razem dla Was przygotowałam! Na moim kanale Youtube czeka na Was zupełnie nowy przepis

Dietolog
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 265

papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt(...)Biedronki)** 1/4 szklaki wody 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu 1 łyżeczki kawy rozpuszczanej (instant) 2 łyżki kakao naturalne 1 szklanki śmietany 30% (schłodzonej) 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać

moj przepis na
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 252

Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi

Gospodyni Miejska
Bezowa korona z kremem pomarańczowym i pistacjami // wieniec bezowy 185

M iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną

Food Square
Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z fit nutella i owocami 226

Gdy tylko czas mi na to pozwala, uwielbiam celebrować poranki w postaci wspólnie przygotowanego, leniwego śniadania podanego do łóżka wraz z filiżanką kawy. Niczego więcej wtedy

Fabryka pomysłów
Sernik mocno czekoladowy 213

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w

Smakołyki Asi
Ciasteczka dyniowe z orzechami 379

Ciasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni , które jest

Smakołyki Bereniki
Torcik karmelowo- jeżynowy 248

nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny.  A ten smak o matko- raj dla podniebienia mówię Wam;)  Wypróbujcie koniecznie :)  Składniki Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru  2/3 mąki pszennej(...)całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą

Krakowskie smaki Ani
Brownies z czarnej fasoli 207

minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy, możemy ją jeszcze raz opłukać. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy siemię lniane z wodą, dopóki konsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie(...)pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić.     Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu odstawiamy je na ok. 30 minut, aby ostygło

Weganizm infantylny
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 223

     Ostatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak

W kuchni Karmel-itki
Kremowa fantazja 183

zawsze spędzam święta w gronie swoich rodziców , a jak byłam dzieckiem tort gościł na stole w drugi dzień świąt do świeżo zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była  z moimi rodzicami . Składniki  1 paczka kremu ( krem(...)kajmakowej  1 tabliczka czekolady mlecznej  200 ml śmietany 30 %  3 szklanki mleka  2 łyżki żelatyny  Składniki na biszkopt  1 szklanka mąki  6 jajek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru  bułka tarta do posypania tortownicy  masło do wysmarowania tortownicy  Wykonanie biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek

Mój Smak
Gofry na drożdżach 425

  Puszyste, miękkie prawie jak racuchy tylko z gofrownicy. Pomimo, że lubimy chrupiące te także znalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze

Niebieski kubek z kawa
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 213

tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi...Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam przepisy. W sumie upiekłam cztery, w tym jedną dwa razy, bo taka(...)poprzestanę. Będę robić babki cały rok - są bowiem wyjątkowo wdzięczne i pyszne. I wcale nie nudne - wystarczy połączyć ze sobą jeden czy dwa składniki, i wychodzi pyszne, puszyste, delikatne ciasto o intrygującym smaku.Moim faworytem póki co pozostaje babka marchewkowa - ależ to było dobre! - jednak ta, którą zaprezentuję dzisiaj, również zrobiła niemałą furorę. Zabrałam ją do Polski, w ramach przekąski

Pożeraczka, czyli raz adobrze