ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:669/867)

Ciasto krówka 447

skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina wierzch: posiekane orzechy włoskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez sito (nie pomijajmy tego(...)będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa

Poezja smaku
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 327

Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł

Ostra na Słodko
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 222

Dokładnie 4 lata temu dodałam na bloga pierwszy wpis. Myślę, że dosyć sporo zmieniło się tu od tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość

Mienta blog
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 228

rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)szerokiego pojemnika, umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada jarmużowa z papryką 306

Roladą jarmużową z papryką żegnam tegoroczny sezon jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka Ferrero Rocher 471

blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym(...)rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę *** *** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ FERRERO ROCHE – CIASTO BEZ PIECZENIA

Blog z Apetytem
Truskawkowa kula -ciasto 213

pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru(...)ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko

O kuchni z uczuciem
Jagodowa miłość 189

troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym(...)internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka. Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIACHA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI 194

Ochota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować

Zdrowie i pysznie na talerzu
KRUCHE CIACHA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI 228

Ochota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować

Zdrowie i pysznie na talerzu
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 176

Wczoraj w okolicach godziny piętnastej siedziałam sobie przy stole przed laptopem. Świeciło słonko i ogólnie pogoda wydawała się być wręcz wiosenna. W pewnym momencie się zachmurzyło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 225

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka

W garach u Gosi
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 291

Kolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości

Słodka Strona
Proste ciasto cytrynowe 231

znajomemu cukiernikowi, że się nigdy nie nauczę, że umrę jako debil cukierniczy, że wszyscy będę piec mega ciasta, a ja będę szlochać w kącie. Znajomego cukiernika chyba trafił szlag, bo mieszanką hebrajskiego i polskiego nazwał mnie głupią krową i kazał zrobić ciasto proste, tak banalnie proste, że musiałabym być turbo debilem, żeby mi nie wyszło. Oraz coś jeszcze powiedział(...)ciasto cytrynowe. Miałam obawy, że będzie słodkim ulepem, ale było pysznie kwaskowe, lekko słodkie, cytrynowe, wilgotne i pyszne. Na zdjęciu zobaczycie pęknięcia w cieście, to nie wina ciasta, to ja. Nie poczekałam, aż ostygnie i usiłowałam go wyrwać z foremki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 14 cm. Jeśli nie macie takiej małej, pomnóżcie składniki x2 lub nałóżcie ciasto porcjami

ladykitchen
Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami 282

odstawiamy do wyrośnięcia . Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. M ą k ę  przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i start ą  skórkę  z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia  ok 1h.  W tym czasie sporządzamy(...)ostygnięcia .  Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony m ą k ą  blat i krotko wyrabiamy. Pamiętajmy, ż e do podsypywania pączków używamy jak najmniej m ą ki, ponieważ w tedy p ą czki będą bardziej delikatne. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania