zbędnych dłubań zrobiłam ciasteczka mocno czekoladowe chrupiące smaczne. Myślę, że zyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false(...)Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość
Kubki smakuPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityPodobno dziś ostatni złoto-jesienny, bardzo ciepły dzień. No cóż...kiedyś w końcu chłód i szaruga przyjść muszą ale płakać nie będę, bo zdążyłam ozłocić tą
Kuchnia w Słońcu Skąpanapolecam Wam ten przepis, niezależnie czy Wasze babki mają formę babki, czy wyjdą z keksówki, chociaż na Święta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię(...)używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga Laddicted . Co jest niezwykłego
Mieszam w Garnkujabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku. Składniki: (tortownica 24cm) BISZKOPT: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao szczypta soli MASA JOGURTOWA: 500ml jogurtu greckiego lekkiego 200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla 6 łyżeczek(...)bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta
Cakes By Kejtrzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś ?" Domyślacie się jaka jest odpowiedź. Tak, zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu pojawia się właśnie on - POMIDOR. Nie wyobrażam sobie dobrej kuchni i smacznego jedzenia bez pomidorów. Począwszy od zjadanego wprost z krzaka, jeszcze ciepłego od słońca, po kolejnego jego, niekończące się wcielenia. Te najprostsze i te najbardziej wymyślne i zadziwiające. Kto z Was podczas(...)świeże pomidory. Lubię ciasta. Bardzo lubię lody. Uwielbiam pomidory z serem. Przepadam za ciastem podanym z lodami. Zakochałam się w pikantnych lodach z camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne
KUCHARNIABeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobię wersję wytrawną, bez dodatku cukru, jako podstawę właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta. Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również ser, to niestety ciasto nasiąknie i będzie gąbczaste, miękkie(...)jeszcze większą ochotą pałaszowali ją na śniadanie Smakuje świetnie również następnego i jeszcze kolejnego dnia. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/06\/tarta2.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","ok. 300 g m\u0105ki \r","100 g mas\u0142a\r","50 g smalcu\r","2 \u0142y\u017cki kwa\u015bnej \u015bmietany\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","\r","Nadzienie
Mieszam w GarnkuWyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem. Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki(...)Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam. Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami
Pani na deserTort jeżynowy w stylu Drip Cake 2017-02-20 22:19:43 Porcje 24 Mówią, że szewc bez butów chodzi i rzeczywiście tak jest. Przeważnie te urodzinowe wypieki robię dla najbliższych, przyjaciół, znajomych lub zupełnie obcych mi ludzi na zamówienie. Tym razem postanowiłam sama siebie obdarować tym słodkim wypiekiem. Miałam ochotę na delikatny i lekki tort z owocami(...)przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem jeżynowy 400 g jeżyn 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny
Wędrówki po kuchnidużej misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wlać zaczyn oraz oliwę. Partiami dolewać resztę wody kontrolując konsystencję ciasta, które powinno być miękkie, plastyczne i nie kleić się do rąk po wyrobieniu. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 - 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Cebulę pokroić(...)podsmażoną cebulę. Wierzch obsypać startym żółtym serem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga: brzeg ciasta przed pieczeniem warto posmarować jajkiem, żeby się zarumienił. Ja tego nie zrobiłam i moje cebulaki wyszły przez to nieco blade, ale nie wpłynęło to na ich smak
Simply Foodsposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą(...)lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia
Grunt to przepis!Kolejne ciasto z serii "Moje ulubione" Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia
W Moim Magicznym DomuAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu
Poezja smaku