ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:589/867)

Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 268

sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię. Spód: 300 g ciasteczek owsianych pół kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka pół szklanki(...)gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, sok z limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

sama złodycz
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 246

lotu ludzie się nudzą. Normalne to.  No, chyba że są to pasażerowie wiadomego pochodzenia. Latający tanimi liniami. Syndromem dnia poprzedniego. Ze skłonnością do nadmiernego odwodnienia. Gadania bez skrępowania. Z przeświadczeniem, że się ich nie słyszy. I nie rozumie. Ha! Jak już się człowiek nałyka śliny. Opanuje nudności. I wyrzuci z pamięci pierwszą część "Oszukać przeznaczenie". Zaczyna(...)Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Ziołałyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce wrzuciłam imbir

bastalena
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 232

Odejście od książek kucharskich i kierowanie się swoim kulinarnym instynktem się opłaca. I tak pewnego sobotniego poranka mieliśmy ochotę na smaczne i ciepłe śniadanie, a w lodówce nie było jajek (to nasz kluczowy weekendowy składnik śniadań). Mój Mąż wypowiedział hasło-klucz "zjadłbym coś pysznego", a ja zaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam(...)przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę.  Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych.  Grzanki śródziemnomorskie przepis własnyna

Chilli Czosnek i Oliwa
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 265

opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu, ale to pewnie dlatego, że był jeszcze ciepły... Niestety nie sprawdzę jak zachowuję się gdy ostygnie bo pochłonęliśmy go całego... Może(...)mleka;1 jajko;120 g stopionego masła;2 łyżeczki cukru waniliowego;1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.);Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki

Miksturownik
Daktylowo-bananowe ciasto bez cukru 218

Dzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim

Kuchnia Ellie
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 141

Naleśniki z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami Składniki naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka

nietadieta
Sernik podwójnie kajmakowy z pianką i "Gorzka pomarańcza" 213

Na przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwiaty cukinii nadziewane ekspandowaną quinoą i smażone w kasztanowym cieście naleśnikowym 166

Ostatnio dostałam od przyjaciółki kilka paczuszek różnych cudeniek z komosy ryżowej, między innymi ekspandowane ziarenka. Postanowiłam więc stworzyć z nich coś wyjątkowego i zaczęłam eksperymentować. Jako

Quinoa Raz!
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 216

Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam

Monia miesza i gotuje
Imprezowe chapsiki 193

było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes Ewa zajmuje się trunkami- w tym roku mieliśmy nawet kieliszki(...)czereśnie są obowiązkowe. Często pojawiają się thermomixowe specjały, bo część z nas jest szczęśliwymi posiadaczami (do dziś pamiętam te ziołowe chlebki Kasi K. ...). Oczywiście nie ma imprezy składkowej bez sałatek. I jeśli człowiek chce spróbować wszystkiego nawet po odrobinie, to po pół godzinie czuje, że ścianki żołądka ocierają mu się o pęcherzyki płucne. Ale je dalej, bo takie

les mirabelles
Kruche ciasto 280

opcja dla zwolenników „zimnego chowu” kruchego ciasta. Jej zaletą jest natomiast to, że bardzo ułatwia i przyspiesza zagniecenie ciasta. W każdym przypadku robimy to w miarę energicznie, zwykle na stolnicy lub dużej desce, łącząc wszystkie składniki, aby ciasto stało się względnie jednolitą masą, którą będzie można w szczególności rozwałkować. Kruche ciasto najczęściej cienko wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Jeśli(...)niż stałe, warto powierzchnię surowego jeszcze ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu podczas pieczenia utworzy się warstwa zapobiegająca przenikaniu płynu do ciasta. Inna technika wiąże się z możliwością utraty kształtu przez ciasto w początkowej fazie pieczenia. Zawiera ono sporo tłuszczu, który topiąc się może spowodować spływanie ciasta z rantu formy. Wprawdzie jeśli ciasto nie zawiera szczególnie dużej proporcji masła

Kulinarna Pokusa
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem 172

następnie na każdym placku ułożyć przygotowany farsz i zwinąć. Potem włożyć naleśniki do odpowiedniej wielkości naczynia i umieścić w gorącym piekarniku na 10 – 15 minut. Naleśniki możesz zapiec bez żadnych dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko(...)oprzeć Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: Jak zrobić ciasto na naleśniki? lub Jak zrobić naleśniki zapiekane? Mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz pełne wyjaśnienie. Polecamy! Zapiekanka wykonana z 4 naleśników z patelni 28 cm.   Jak zrobić ciasto na naleśniki zapiekane ? Składniki: mleko: 125 ml woda gazowana: 125 ml jajko: 1 szt. mąka pszenna: 1 szklanka ( 250 ml ) olej

Kuchnia Na Wypasie
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 502

pieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich z samymi ziemniakami. Spotkacie przepisy z dodatkiem jajka, kwaśnego mleka, albo bez tych składników. Można je upiec w piekarniku czy na suchej patelni. Podaję przepis, który mi osobiście najlepiej smakuje. Placki z gotowanych ziemniaków są delikatne i mięciutkie. Można(...)wodzie do miękkości. Odcedzamy je i tłuczemy na purée albo przeciskamy przez praskę. Ziemniaki odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy maślankę, mąkę oraz sól i pieprz. Zagniatamy odchodzące od ręki ciasto (w trakcie zagniatania można dosypać mąkę, jeśli ciasto zbytnio będzie się lepić). Ciasto formujemy w wałek, z którego odkrawamy plastry grubości około 1,5 cm. Rękami można jeszcze ukształtować pożądany

e-PrzepisyKulinarne
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 227

cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki(...)pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj

Smakołyki Asi
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 170

smaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek słoniny WYKONANIE:  Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty(...)Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.  Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto

Fiołkowe Talerze