ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:592/867)

Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 185

tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego(...)smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza bezglutenowa 151

Pizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego

nietadieta
Drożdżówki z Nutellą 305

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec

Grunt to przepis!
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 397

letnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę(...)kupić nową, więc użyłam mniejszą). Składniki: - 500g sera na serniki (lub serka homo) - 150g miękkiego masła - 1 szklanka* cukru (dałam ksylitol) - 3/4 szklanki* wody - 3/4 szklanki* mleka - 4 świeże jajka, wymyte w gorącej wodzie (osobno białka i żółtka) - 60g żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone

Smaczne Zdrowe
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 341

Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie

Ostra na Słodko
Tort Red Velvet 217

muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita). Miksujemy masę, aż do rozpuszczenia cukru (biorąc odrobinę w palce nie mogą być wyczuwalne jego grudki). Przygotowujemy sobie dwa czyste naczynia(...)sodą, powinien zacząć się pienić. Dodajemy do ciasta i miksujemy ostatni raz. Masę przekładamy do dwóch małych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych mąką (w amerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki

Poezja smaku
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 212

zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy  po ugotowaniu będzie miękkie.Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać(...)odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)    ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone  z wody

Walijskie Pichcenie
Dorsz po azjatycku 219

polecam, ja jednak zmodyfikowałam go trochę albo nawet bardziej i chyba bez pewnych składników nie ma prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego(...)Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty

Pasja Smaku
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys 406

  Przepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych

Mała Cukierenka
Kruche różyczki z nadzieniem serowym 141

proporcje. Czasem trafiają się przepisy i ciasta, gdzie coś się nie lepi, coś się za bardzo klei… tutaj wszystko idealnie łączy się w gładkie ciasto, które jeszcze świetnie się wałkuje a potem wykrawa. Po prostu ciasto ideał, na pewno będę je wykorzystywać nie tylko do różyczek ale również jako baza innych ciast. No dobrze, wracamy do samych ciastek. Swój(...)gotowe i czekają na swoją kolej w piekarniku Jak już wiemy co robić z ciastem, to teraz zapraszam na przepis na ciasto i nadzienie. Ufff. Drukuj Kruche różyczki z nadzieniem serowym Rozpływające się w ustach kruche ciastka w oryginalnym kształcie Liczba porcji 20 Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 150 g masła

Mieszam w Garnku
30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 140

ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao. Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie(...)pieczenia – 1 łyżeczka * masło ( roztopione ) – 125 g * ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ! * kakao gorzkie – 30 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 60 g * Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * śmietana 18% kwaśna – 125 ml KREM: * serek kremowy typu Philadelphia

Ostra na Słodko
Sernik truskawkowy 205

Cześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować

Moja pasja smaku
Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie 183

Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ

Życie zaczyna się w kuchni
Beza z kremem cytrynowym 218

Beza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)dzwiczkami- nie opadnie – nawet niewielki dodatek żółtka sprawi, że białko nie ubije się tak jak byśmy tego chcieli więc trzeba dokładnie oddzielić białko od żółtka Beza z kremem cytrynowym Beza 4 duże jajka 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem cytrynowy 4 duże jajka 3/4 szkl cukru 125g masła w temp

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 247

Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej

Fabryka pomysłów