wersję nie tylko bez laktozy, ale również bezmleczną. Mnie zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam Wam. Obydwie wersje będą pyszne, to mogę zagwarantować :-) Z podanych ilości wychodzi ok. 28 pyz. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka - 25g świeżych drożdży(...)drożdże, dodać łyżkę mąki i trochę letniej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem
Smaczne Zdrowemieszamy hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Po zagnieceniu możemy z ciasta uformować i upiec bułki lub schować je do lodówki i użyć w przeciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy wykorzystać ciasta natychmiast, należy włożyć je do grubego spożywczego(...)worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku. Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok. Składniki(...)około 6-8 łyżek mąki Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski. W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek
Codzienna kuchnia niecodziennatego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego(...)smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione
Codzienna kuchnia niecodziennaPizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego
nietadietaciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec
Grunt to przepis!letnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę(...)kupić nową, więc użyłam mniejszą). Składniki: - 500g sera na serniki (lub serka homo) - 150g miękkiego masła - 1 szklanka* cukru (dałam ksylitol) - 3/4 szklanki* wody - 3/4 szklanki* mleka - 4 świeże jajka, wymyte w gorącej wodzie (osobno białka i żółtka) - 60g żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na Słodkomuszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita). Miksujemy masę, aż do rozpuszczenia cukru (biorąc odrobinę w palce nie mogą być wyczuwalne jego grudki). Przygotowujemy sobie dwa czyste naczynia(...)sodą, powinien zacząć się pienić. Dodajemy do ciasta i miksujemy ostatni raz. Masę przekładamy do dwóch małych tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych mąką (w amerykańskich tortach każdą warstwę piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki
Poezja smakuzaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy po ugotowaniu będzie miękkie.Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać(...)odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :) ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z wody
Walijskie Pichceniepolecam, ja jednak zmodyfikowałam go trochę albo nawet bardziej i chyba bez pewnych składników nie ma prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego(...)Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty
Pasja SmakuPrzepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych
Mała Cukierenkaproporcje. Czasem trafiają się przepisy i ciasta, gdzie coś się nie lepi, coś się za bardzo klei… tutaj wszystko idealnie łączy się w gładkie ciasto, które jeszcze świetnie się wałkuje a potem wykrawa. Po prostu ciasto ideał, na pewno będę je wykorzystywać nie tylko do różyczek ale również jako baza innych ciast. No dobrze, wracamy do samych ciastek. Swój(...)gotowe i czekają na swoją kolej w piekarniku Jak już wiemy co robić z ciastem, to teraz zapraszam na przepis na ciasto i nadzienie. Ufff. Drukuj Kruche różyczki z nadzieniem serowym Rozpływające się w ustach kruche ciastka w oryginalnym kształcie Liczba porcji 20 Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 150 g masła
Mieszam w Garnkuciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao. Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie(...)pieczenia – 1 łyżeczka * masło ( roztopione ) – 125 g * ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ! * kakao gorzkie – 30 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 60 g * Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * śmietana 18% kwaśna – 125 ml KREM: * serek kremowy typu Philadelphia
Ostra na SłodkoCześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować
Moja pasja smaku