koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem(...)ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem.Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej owoce. Na koniec możemy posmarować ją pianą z białek - grubo, cienko, kleksy, jak kto woli. Ja zrobiłam bardzo cienką, prawie niewidoczną pod cukrem pudrem warstwę, której trochę zaszkodziły wodniste borówki.Wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż beza się
W kuchni wieczorembiałości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squaremięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki(...)naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki
Kitchens Alphabettaki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)temp. pokojowej): 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego* 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy
Poezja smakuMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie
FitKotKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą
Ostra na SłodkoParuchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao
Monia miesza i gotujeB rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników
Okiem Blondynki by McBlondiBłyskawiczne w przygotowaniu - możemy je zrobić nie mając miksera! Serniczki słodkie, konfitura kwaskowata - idealnie się uzupełniają! Na 9 sztuk: 60 g biszkoptów 30 g masła lub
VioletoweKucharzenieW Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki
nietadietadzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na: Pączki z pomarańczową konfiturą(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 20 g rozpuszczonego masła 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowego cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami
Kulinarne przygody GatityInstagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką(...)Przygotuj ciasto – przekrój pomarańcze na ćwiartki, nie obieraj ich (skórki nadadzą niesamowitego aromatu), wrzuć je do blendera i lekko zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj aż do ich połączenia i tyle. Nie miksuj za bardzo, żeby było widać kawałki skórki pomarańczy. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 55 – 60 minut. Ciasto wyjmij
Eat me! Fit me!rewelacja. Przepis znalazłam tutaj . Jedyne co mogę, to polecić Wam do zrobienia, a zobaczycie, że Was zachwyci :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 6 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku(...)obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 2 budynie śmietankowe (2x 40 g bez cukru) 250 g masła (temp. pokojowa
kruche babeczkiwychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Ale chyba najfajniejsze w nich jest to, że są trawiastozielone i to bez żadnych sztucznych barwników. Wystarczy dodać solidną porcję młodych liści szpinaku i voilà — mamy cudownie wiosenne naleśniki. Czyż nie wyglądają świetnie? Sam smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny(...)średnicy 20 cm 200 g mąki pszennej 3 jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej 100 g młodych liści szpinaku 'baby' 3 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 łyżka cukru (opcjonalnie do słodkich naleśników) szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz opcjonalnie cukier (do słodkich naleśników), wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane
Food Squarezapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d Nie macie czasu na obiad? To świetna(...)warstwami. Na wierzch dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku