jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem(...)czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą
Ala piecze i gotujeSkładniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko 1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry(...)większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi
Lawendowe Nieboniego oczu. Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa: 30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie) 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła(...)zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować. Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy
Kuchnia w opałachMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy KokosaPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)uprażonych na patelni płatków migdałowychWYKONANIE:CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując
Słodko-Słony Świat Ilonybędzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy(...)średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę płynów, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;) A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe
W kuchni bez szafekUwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam
W kuchni Karmel-itkiZ kotletami mielonymi mam taki problem, że nie lubię "smrodzić" w całym domu je smażąc, ani w ogóle ich smażyć, bo często mi się przyklejają do
W kuchni bez szafekzastanawiał, nie było to problemem. Śniadanie musiało być zjedzone i brało się to za oczywistość, z którą się nie dyskutuje. Dziś trochę się pozmieniało. Czasem wychodzę z domu bez śniadanie, czasem ważniejszy jest sen niż możliwość spokojnego zjedzenia posiłku. Czasem jednak zdarzają się takie dni, gdy to śniadanie staje się centralnym punktem dnia, chwilą spokoju i wytchnienia przed codziennymi(...)pożałujecie Gnocchi z ricotty Porcja dla dwóch osób 250 g ricotty 100 g mąki orkiszowej Jajko Łyżka płynnego miodu + świeże owoce + jogurt naturalny Do miski przełóż ricottę, dodaj mąkę, jajko oraz miód. Całość dokładnie zagniataj, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. W garnku zagotuj wodę. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki lub wałeczki, wrzucaj je na gotującą się wodę
365 dni dookoła kuchnigruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały ogród(...)rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożonego szpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem(...)włączyć urządzenie. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier trzcinowy i krótko zmiksować lub roztrzepać. Następnie wlać masę szpinakową. W osobnej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem
Passions hobbies lifeciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka(...)minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon. Całość po podgotowaniu miksujemy
Bon appetit mon amie