mąki dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn, jajka i zacząć zagniatać ciasto. Dodać masło. Dokładnie wyrobić ciasto, jak będzie za rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy(...)Śniadanie - na słodko czy na słono?- Na słodko, ale też bez przesady :)2.Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa?-Raczej nie, używam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć.3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce?- Jajka, mleko, drożdże,4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto?- Dawno już
Moje pyszne gotowaniepysznie. szybki piernik, miękki piernik, Boże Narodzenie, pierniki, ciasta na święta polska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Piernik ekspresowy Pyszny piernik, który nie musi leżakować. Do upieczenia w ostatniej chwili. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Ciasto 125g masła 80g miodu 175g cukru trzcinowego(...)przyprawę do piernika przełożyć do garnka. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać z sodą, odstawić na bok. Maślankę rozmieszać z jajkami, powidłami i solą. Dodać do przestudzonej masy miodowej, wymieszać. Następnie dodać mąkę z solą. Wszystko razem krótko wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto. Piec
Pełny talerzwystarczy nam na cały następny rok W poniedziałek oczywiście zorientowaliśmy się, że nie mamy wystarczającej ilości batatów w naszej spiżarce, aby zrobić ciasto. Normalne… Pozostało nam jedynie, zamiast ciasta przygotować muffiny z batatów . I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. Przepisów na muffinki na blogu jest już kilka, w tym nasz ulubiony na dyniowe muffinki z czekoladą(...)kawałkami orzechów po prostu LOVE IT! No i czekolada, bo jak tak bez odrobiny czekolady?! Jak to u nas bywa przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Składniki ( na około 6 muffinek ): ½ szklanki puree z batata 1 jajko ½ tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżki masła z nerkowców (lub innego orzechowego) 1 łyżka
PaleoLifedojrzały banan (u mnie 100g po obraniu) – 20g mąki owsianej – 1 jajko – 40ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g żółtego sera (u mnie gouda) – 5g masła – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki cynamonu Jajko rozbełtać z mlekiem i cynamonem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Banana pokroić(...)cienkie plasterki. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować masłem, wyłożyć plasterki banana i smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, następnie wlać ciasto tak, by równomiernie pokryło banany i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, wyłożyć ser starty na tarce na drobnych oczkach, złożyć naleśnika na pół i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy naleśnik
Smaki ArmineCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne tiramisu! Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Warto je przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w
Moja pasja smakucukru 2 łyżeczki soli jajko 250 ml ciepłej wody 250 g cukinii (1 mała) 1/2 szkl pestek dyni żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać
Smakołyki AsiPrzepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało
Fabryka pomysłówbiszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo(...)przesiewamy mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta
Kolorowa kuchnia Elkijajka sól, pieprz olej do smażenia Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Startą cukinię mocno odcisnąć z soku. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno
UgotowaćSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść(...)suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Chocolate Muffin Blograzem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane. Moja córcia nie mogła się nachwalić :-) Czyż to nie piękny początek dnia? SKŁADNIKI 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek; lejemy w odstępach, bo placki rosną podczas smażenia. Smażymy na niewielkim płomieniu
Czary - gary w kuchniDrożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę(...)przesianą), drożdże w proszku, sól, cukier dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko z roztopionym i wystudzonym masłem oraz jajko i uformuj kulę z cista. Pozostaw do wyrośnięcia 1,5 -2 godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób
WYSPA SZCZĘSLIWAciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży instant 1/4 szklanki mleka 60 g mascarpone* 1 jajko Nadzienie
KucharzycaOrange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego
maniapieczeniadość suche i umieściłem je w misce. Do ziemniaków wbiłem jedno jajko i dodałem 200 gram mąki ziemniaczanej oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach
Wyprawy kulinarnedodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła(...)drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki z przepisu Gordona Ramsay'a są mięciutkie i delikatne. Powiedziałabym nawet, że są elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają kłopotu przy składaniu czy
The Sweet DamselDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego
Kolorowy Przepisownikłyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania(...)oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również
W Mojej Kuchni Lubięwilgotne, z duuuużą ilością wiśni i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Wspomnienie dzieciństwa, wspomnienie lata... ehhh, chyba czas na urlop;) Składniki: 1,5 szklanki mąki (u mnie tortowa) 4 jajka szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny wiśnie na kruszonkę - 1/4 kostki masła, pół szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wiśnie wydrylować(...)płynną margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na cieście wiśnie (mniej więcej co 2 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec 25 minut, aż ciasto lekko, równomiernie się zezłoci. W tym czasie przygotować kruszonkę (proporcje podałam
Kulinarne Inspiracjemasło do miski miksera, dodać cukier i ziarenka wanilii, mieszać trzepaczką do połączenia składników. Dolać jajka, mieszać kolejną minutę. Zmienić mieszadło na mieszadło K (jeśli używacie miksera ręcznego zostawcie trzepaczki) i dosypać mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera(...)mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę
W kuchni wieczoremtego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać. To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona pierwszym sukcesem w jego(...)już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka jagód Na kruszonkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki 1/2 szklanki cukru pudru jajko żółtko 12,5 dag masła 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki sody Składniki na masę: 1 l śmietany 36% 400 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: starta czekolada na wierzch tortu Zaczynamy od przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części(...)Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor (fot.1) . Teraz czas na masę śmietanową. Najpierw wlać do miski śmietanę 36% - ubić, a pod koniec ubijania dodać śmietanę 18% (obie śmietany muszą
Świat Ciastaprzede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki(...)mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku
Garnkowe fanaberiemięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można(...)mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu, bez polewyciasto z mandarynkami
Bon Appetit MałgorzatyDziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się
Ostra na Słodko