ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:494/867)

Pieczony naleśnik – dutch baby 332

Miksujemy lub blendujemy składniki: makę, mleko, jajka, wanilię, cukier puder i sól – tylko do połączenia składników – zajmie to ok. 10-15 sekund. Ciasto powinno być dosyć płynne. Odstawiamy je do odpoczęcia na 20-30 minut. Potem nastawiamy piekarnik na 210-215ºC – wraz z pustą patelnią w środku. Gdy ciasto odpocznie, a piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy(...)nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować, aby naleśnik się nie spalił). Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami. Naleśnik bezpośrednio

Poezja smaku
Sernik lekki jak chmurka 1978

rośnie jakieś 2cm, ale podczas studzenia opada do poziomu wyjściowego, zachowując lekką i puszystą strukturę. Bardzo zachęcam do upieczenia;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 250g mascarpone 4 jajka 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki ok 150g herbatników na spód (można pominąć) Wszystkie składniki powinny mieć(...)ekstrakt, budyń i mąkę, zmiksować. W 3 turach dodawać pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy
Quiche z zielonymi szparagami 183

jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier(...)plasterki szynki. Nadzienie: 1) Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku

Fitsweet.me
Biszkopt z budyniem i truskawkami w galaretce 462

Składniki: 2 duże jajka 70 g cukru 50 g mąki tortowej 20 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na małych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej(...)samo dno), wyrównać. Piec w 165 stopniach przez ok. 20 minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku

kulinarnyswiatdomi
Babka majonezowa 235

łyżeczka proszku do pieczenia, 3 duże jajka. Przygotowanie:  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy majonez i ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa

Aga w kuchni
Ciasto krucho-drożdżowe 201

jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto(...)każdy promyk przekręcając go dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem

Kulinarna (nie)codzienność
Tort Royal 251

Wyjątkowy tort dla wyjątkowych gości. Dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Po prosto królewski tort. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i sztywna dodajemy żółtka. W oddzielnej misce mieszamy  przesianą mąkę z kakao(...)średnicy 24 cm smarujemy masłem  i wykładamy papierem do pieczenia.  Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 170 stopni.  Biszkopt pieczemy ok. 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty.    Beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Białka ubijamy

Pyszności Słodkości
świąteczne ciasto z choinką 317

szkl cukru -troszkę zielonego barwnika spożywczego lub 2 łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka(...)Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Studzimy, kroimy na kromki i z każdej kromki wycinamy kształt choinki foremką.  Przygotowujemy drugie ciasto tak samo jak pierwsze tylko bez barwnika i kakao. Czyli żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZAKRĘCONY TORCIK 217

Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje.    SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń(...)czekoladowe WYKONANIE  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy

słodki bratek
Baranek wielkanocny 259

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem(...)dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść. Z ciasta robimy małe kuleczki.  Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka.  Oczka i nosek robimy za pomocą goździków.  Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka.  Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 438

kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem  i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto czekoladowe z bakaliami 162

proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy(...)rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków.Smacznego

Słodkie Przyjemności
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 429

ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:150 g herbatników(...)bialej czekolady0,5 szklanki śmietany kremówki 36% 2 jajkaziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche z domowym dżemem 372

tortowej margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (można pominąć gdy dżem jest słodki) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy(...)trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi