wiśni kandyzowanych 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki posiekanych migdałów (najlepiej bez skórki) 1 cytryna 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ok. szklanka rumu lub whiskey (ew. pół szklanki rumu/whiskey + pół szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą(...)jajku (cały czas miksując na małych obrotach) i po trochę mąki - aż do wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm) pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto
Mania Wypiekaniamiski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję mąkę, sok z cytryny i miksuję do połączenia się składników – ciasto jest gotowe. Z gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze(...)nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić
Smaki Armineskładniki: jajka 3 sztuki "L" sól 1 szczypta, cukier puder 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 szczypta, olejek śmietankowy 1 łyżeczka, mleko 0,5-07 litra, gruszki 3 sztuki większe, kakao 1 łyżka czubata, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić(...)mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy
W Mojej Kuchni Lubięubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone(...)owoców leśnych 1. Do misy miksera dajemy śmietankę, ubijamy, do ubitej dajemy serki i cukier puder. Delikatnie miksujemy, nie za długo, żeby składniki się połączyły. Odbieramy troszkę masy bez borówek do wysmarowania wierzchu ciasta. Do reszty masy dajemy umyte, osuszone borówki i mieszamy (trochę borówek zostawiamy na wierzch). Masę dzielimy na dwie połowy. Przełożenie ciasta: biszkopt - smarujemy
kruche babeczkijajka 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy(...)folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: kilogram rabarbaru 300 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość
kulinarnyswiatdomiGofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie
Zdrowie i pysznie na talerzunależy wymieszać masło orzechowe, jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać banana uprzednio pokrojonego w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości(...)suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej. (*) Masło orzechowe powinno być 100% i bez zbędnych dodatków - u mnie
Di gotujełyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku Przygotowanie Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Zielona Kuchniamuszę pisać. Jest po prostu pyszny! Piernik z mascarpone Składniki: Piernik: 280 g cukru 300 g mąki 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 8 jajek 2 płaskie łyżeczki sody opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 33 cm x 24 cm. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą(...)Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy
PatiGotujekorzeń pasternku - 1 ziemniak - 1 jajko - 4 łyżki mąki z tapioki do kupienia tutaj lub mąki ziemniaczanej - 1 łyżka suszonego koperku - 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa trzemy na tarce: pasternak na dużych oczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy. Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem(...)sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre
Szkrab Je Samjajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy na nim ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta(...)robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy
Zasmakuj Kuchnicytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki Przygotowanie: Masło roztapiamy w ron delku i stu dzimy(...)sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć ciasta. Każ de z jajek do dajemy o d dzielnie miksując do je dnolitego koloru. Na koniec do dajemy skórkę z otartej cytryny i wyciskamy łyżkę soku. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spó
ChilliJemyMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na TORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone
Opowieści z piekarnikaJak ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy
Jaglusiajajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy na nim ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta(...)robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy
Zasmakuj KuchniPozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy (lub ekstrakt), sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw na godzinę do lodówki(...)dwóch pomarańczy, w rondelku podgrzej sok z pomarańczy z cukrem, następnie dodaj około 5 cl likieru Curaçao, skórkę pomarańczy i 1 łyżkę koniaku (opcjonalnie). Dodaj miękkie masło, ubijaj bez przerwy sos trzepaczką rózgową (lub zmiksuj), Podgrzewaj przez około minutę, cały czas, mieszając, aż do uzyskania gęstego, gładkiego syropu. Obierz pomarańczę odłożoną na bok ze skórki i podziel na cząstki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym(...)miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G) 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepisu mojej mamy... Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 całe jajka roztrzepane 1 szklanka oleju 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 szklanki mąki tortowej szczypka soli owoce według uznania (tylko nie mrożone) Sposób przygotowania: Składniki ułóż w głębokiej misce według kolejności podanej powyżej, zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny(...)blaszkę. Kruszonka: 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce. Pieczenie: Piecz około 1 godz. w temp. 180 st. Drożdżówka bez owoców
Z notatnikaktóry upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny, bez dodatków i pasuje do wszystkiego... Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania chleba: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Wykonanie: Rozkruszone(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Do miski wsypałam pozostałą mąkę z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn i resztę wody. Wymieszałam. Dodałam przestudzone masło. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Tak żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyłam
Kuchnia u KrysiA więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale
Cynamonowe szczęścieMaliny + kokos = coś pysznego! Ciasto jest alternatywą dla tradycyjnych wypieków, które zawierają dużą ilość masła i białego cukru. Wbrew ogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki(...)zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę 4 łyżki wiórków kokosowych (nie mielimy
Chocolate Muffin Blogzimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy(...)mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego
Pełny talerzpiekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)bardziej skomplikowanego i czasochłonnego! Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon . Bardzo polecamy! Składniki: 135 g solonego masła, 55 g kakao, 350 g cukru,* 130 g mąki, 3 jajka Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski i wymieszać, dodać roztopione i przestudzone masło oraz roztrzepane jajka - całość wymieszać przy pomocy trzepaczki i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy
Plate of Joyciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka brązowy cukier 150 g jajko 2 szt posiekana gorzka czekolada 100 g gorzka czekolada do polania
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamisie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną na drugą. Odwracamy łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej(...)minut do wyrośnięcia. Po podrośnięciu bułki wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy
Karo in the Kitchenmocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g orzechów włoskich (posiekanych) 100g czekolady gorzkiej (posiekanej) Płatki owsiane zalać gotującym się mlekiem i odstawić(...)pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku
Di gotuje