Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne tiramisu! Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Warto je przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w
Moja pasja smakucukru 2 łyżeczki soli jajko 250 ml ciepłej wody 250 g cukinii (1 mała) 1/2 szkl pestek dyni żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać
Smakołyki AsiPrzepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało
Fabryka pomysłówbiszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo(...)przesiewamy mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta
Kolorowa kuchnia Elkijajka sól, pieprz olej do smażenia Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Startą cukinię mocno odcisnąć z soku. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno
UgotowaćSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść(...)suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Chocolate Muffin Blograzem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane. Moja córcia nie mogła się nachwalić :-) Czyż to nie piękny początek dnia? SKŁADNIKI 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek; lejemy w odstępach, bo placki rosną podczas smażenia. Smażymy na niewielkim płomieniu
Czary - gary w kuchniDrożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę(...)przesianą), drożdże w proszku, sól, cukier dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko z roztopionym i wystudzonym masłem oraz jajko i uformuj kulę z cista. Pozostaw do wyrośnięcia 1,5 -2 godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób
WYSPA SZCZĘSLIWAciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży instant 1/4 szklanki mleka 60 g mascarpone* 1 jajko Nadzienie
KucharzycaOrange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego
maniapieczeniadość suche i umieściłem je w misce. Do ziemniaków wbiłem jedno jajko i dodałem 200 gram mąki ziemniaczanej oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach
Wyprawy kulinarnedodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła(...)drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania. Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki z przepisu Gordona Ramsay'a są mięciutkie i delikatne. Powiedziałabym nawet, że są elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają kłopotu przy składaniu czy
The Sweet DamselDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego
Kolorowy Przepisownikłyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania(...)oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również
W Mojej Kuchni Lubię